fbpx
Automobili

Australijske cene polovnih automobila porasle su na sve vreme najviši izveštaj

Posao je sve teži za pronalazak, jer cene polovnih vozila rastu za 30 procenata u samo četiri meseca.

Rabljeni automobili su u Australiji sve vruća imovina. Novi izveštaj beleži porast cena od 30 odsto od aprila, pošto kupci žure da izbegnu javni prevoz, a novi prodavci automobila suoče se sa nestašicom zaliha.

Prema podacima Moodi’s Analitics, julske cene polovnih vozila oborile su rekord već drugi mesec uzastopno, beležeći rast od 16,2 procenta na pred-pandemijskim cenama i ogromnih 30,8 odsto rasta tokom pada 2020. godine.

“Da to posmatramo u perspektivi, cene rabljenih vozila porasle su samo 23 procenata od dubine globalne finansijske krize 2008-2009 do početka 2020. godine”, navodi se u izveštaju kompanije Moodi’s Analitics iz jula. To znači da ako ste planirali da potrošite 10.000 dolara na Ford Ranger tokom letnjeg odmora 2019-20, sada biste plaćali 1600 USD više za isto vozilo.

Izbegavanje javnog prevoza upareno sa nestašicom novih automobila videlo je potrošače kako brže dođu do brzog, pristupačnog i privremenog rešenja za prevoz.

“Obim nestašica u snabdevanju razlikuje se kod marki i razlikuje se među modelima, ali mnogi trgovci i dalje prijavljuju nestašice i kašnjenja”, objasnio je Džejms Voortman, izvršni direktor Australijske asocijacije za trgovce automobila (AADA).

Uz to, domaći avioprevoz je u maju smanjen za 92,6 posto, što znači da su se mnogi međudržavni putnici odlučili na put zbog porodičnog odmora i poslovnih putovanja. Kao rezultat toga, potražnja za polovnim automobilima nadmašila je ponudu, što otežava pronalaženje vozila male i male kilometraže i povećava veleprodajne cene širom sveta.

“Automobili niskog uzrasta postali su oskudni kao rezultat poslovanja kompanija ili kompanija za iznajmljivanje koje se drže za svoja trenutna vozila”, rekao je CJ Jaiasinghe, izvršni direktor Vestside Auto Veleprodaje.

Christophe Boribon, nacionalni aukcijski menadžer na Shannons Auctions, takođe je svedočio stalnom zahtevu za klasičnim automobilima, pošto se kompanija prebacila isključivo na aukcije na mreži.

“Uradili smo samo jednu internetsku aukciju, ali stopa odobrenja bila je 4 posto viša od naše uobičajene aukcije uživo, sa 98 od 100 prodatih lotova”, rekao je gospodin Boribon.

“Nismo videli povećanje cena klasike, već snažan nivo istraživanja koji dolazi kroz. Ograničenja putovanja znače da entuzijasti koriste vreme i novac koji su uštedjeli da ne odlaze u inostranstvo, kako bi konačno nastavili svoju strast ili zagrljaj. njihov projekat automobila. “

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button