fbpx
Automobili

2021. Porsche Taican Turbo S postavlja rekord u proizvodnji električnog vozila u The Bendu

Porsche Taican Turbo S iz 2021. godine postavio je rekord u krugu za serijsko električno vozilo u parku The Bend Motorsport u Južnoj Australiji.

Pilotirao bivši pobednik Bathurst 1000 i glavni instruktor Porsche Track Ekperience-a Luke Ioulden, crveni Taican Turbo S je u tri minuta i 30.344 sekunde lansirao Bend-ov 7,7 km GT Circuit – za koji se tvrdi da je rekord za serijsko električno vozilo (EV) .

Međutim, vredi napomenuti da je u krilu Taican Turbo S bio postavljen rekord u proizvodnom EV krugu, umesto da je prekinuo postojeće vreme – što znači da ostaje da se vidi da li bi suparnički proizvođači električnih vozila, uključujući Teslu i Audi, mogli da pobede Porsche-ovo vreme sa njihova najmoćnija mašinerija.

Rekord Taican-a je samo četiri odsto sporiji oko istog kruga od lakšeg sportskog automobila Porsche 911 Turbo, koji je objavio trominutni put, 22.066 sekundi.

“Vreme kruga Taican-a me jednostavno oduševilo. Vozite ga na sličan način kao bilo koji drugi Porsche-ov sportski automobil. Uključivanje, upravljanje i ubrzanje bili su izvanredni. Snaga u zavojima je definitivno tamo gde čini mnogo vremena “, rekao je Joulden.

Napajanje Turbo S limuzine – vodeće, najmoćnije varijante u Porsche Taican opsegu – predstavlja par elektromotora i litijum-jonski akumulator od 93,4 kVh, koji kombinuje 560 kV (pri prekomernom pojačanju) i 1050 Nm. Za te izlaze se kaže da su dobri za vreme sprinta od 0-100km / h od 2,8 sekunde i najveću brzinu od 260km / h.

Za Bend Motorsport Park se kaže da je druga najduža trkačka staza na svetu, iza nemačkog ikoničnog Nurburging Nordschleife – još jedne staze u kojoj se nalazi službeni rekord Taican krugova, objavljujući sedmominutni, 42. drugi put u 2019. godini i postao najbrži proizvodno električno vozilo oko kola.

To je dodatak nizu drugih rekorda koje je Taican postavio globalno, od rekorda izdržljivosti u Velikoj Britaniji i najdužeg nanosa električnih vozila na svetu, pa sve do rekorda brzine u unutrašnjem proizvodnom automobilu.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button