fbpx
Automobili

Otkriven je restilizovani Jeep Compass!

SUV menja izgled i oslanja se na efikasnije benzinske i dizel motore. Potvrđen je plug-in hibrid!
Jeep Vrangler se dobija makeover. Restiling dolazi 4 godine nakon komercijalizacije SUV-a, koji se na našim putevima pojavio 2017. godine, a model postaje prvi Jeep koji je debitovao u Evropi pod visokim pokroviteljstvom nove grupe Stellantis .

Iako na prvi pogled liči na prethodni model, postoje mnogi elementi koji razlikuju ovaj restiling. Hajde da saznamo detaljno.

Novi izgled
Novi izgled Jeep Compassa uglavnom prolazi kroz izgled i kroz ovaj malo revidirani prednji kraj. Ovde pronalazimo nekoliko detalja koji daju moderniji aspekt kompasu, posebno crni okvir koji integriše svetla za maglu i koji je postavljen između rešetke i klasične rešetke sa sedam proreza.

LED farovi su takođe redizajnirani i njihov oblik je sada tanji. U donjem delu branika nalazi se tamni element koji osvetljava prednji deo i daje mu savremeniji izgled.

Sa zadnje strane, LED svetla se pružaju horizontalnije nego na prethodnom modelu. Ali promene su još vidljivije na finišu TrailHavk, koji je najbolje pripremljen za rešavanje teškog terena. U ovoj verziji vidimo različite nalepnice na braniku i haubi koje Compass-u daju agresivniji izgled.

Povezano i prikladno
Unutrašnjost daje ponos mestu tehnologiji i praktičnosti. Nove funkcije uključuju 10,25-inčni Full HD instrument tablu sa podesivom grafikom i UConnect 5 informativno-zabavni sistem sa ekranom osetljivim na dodir koji se razlikuje u veličini od 8,4 do 10,1 inča, u zavisnosti od završne obrade.

Sama info-zabava postavljena je na sredinu kontrolne table, u viši položaj, kako bi se smanjilo ometanje vozača. Jeep uverava da je UConnect opremljen pet puta bržim procesorom za poboljšanje korisničkog iskustva.

Infotainment koristi Android operativni sistem i nudi bežičnu integraciju za pametne telefone Apple CarPlai i Android Auto, interaktivnu navigaciju TomTom sa 3D prikazom i prepoznavanjem prirodnog govora, kao i usluge Uconnect.

Što se tiče praktičnosti, ukupni kapacitet različitih kutija za rukavice raste za 4,4 litre. Kompas je stoga prešao sa 2,8 litara u prethodnom modelu na 7,2 litara za restiling. Novi enterijer upotpunjen je mnoštvom novih presvlaka, obloga i materijala. Tu spadaju Nappa koža, tehno tkanine i obloge od karbonskih vlakana.

Sigurnija vožnja
Sistemi za pomoć vozaču su modernizovani. Zapravo, Compass je prvi Jeep u Evropi koji je postigao nivo 2 za autonomnu vožnju i koji je opremljen nizom najnovije generacije ADAS-a.

Stoga je standardan za čitav niz sistema kao što su inteligentna brzina upravljanja, koja automatski zadržava automobil u okviru dozvoljene brzine, upozorenje na pospanost u vožnji, koje upozorava vozača kada vremenska pospanost smanjuje nivo pažnje i automatsko kočenje u nuždi sa prepoznavanje pešaka i biciklista, što usporava zaustavljanje vozila kako bi se izbegle (ili ublažile) moguće nezgode.

Najvažnija novina je Highvai Assist, koja kombinuje prilagodljivi tempomat i centriranje trake, automatski prilagođavajući brzinu i putanju. Tako automobil ostaje sam u centru trake i na dovoljnoj udaljenosti od vozila ispred, za mirnu vožnju. Međutim, ovaj dodatak biće dostupan tek u drugoj polovini 2021. godine.

Pregledani i ispravljeni motori
Restilizovani Compass dostupan je u pet pogonskih agregata, benzinu, dizelu i priključnom hibridu. Nalazimo posebno novi 1.3 GSE turbo benzinac snage 130 i 150 ks koji obećava smanjenje potrošnje i emisije CO2 do 27% u VLTP ciklusu. To je omogućeno novim sistemom turbopunjača koji maksimizira odziv motora pri malim obrtajima.

Na strani dizela nalazi se ažurirana verzija 1.6-litarskog Multijet II, koji sada razvija 130 konjskih snaga. Ažuriranje je stoga rezultiralo povećanjem od 10 KS u odnosu na prethodni model sa 10% nižom potrošnjom goriva i manjom emisijom od 11 grama po km (VLTP).

Motori se mogu uporediti sa 6-stepenim ručnim menjačem, 6-stepenim automatskim menjačem ili 6-stepenim automatskim menjačem sa dvostrukom spojkom, sa prednjim pogonom ili pogonom na sve točkove.

Konačno, tu je i hibrid koji se može puniti 4ke, koji kombinuje 1,3-litarski motor sa električnom jedinicom i sposoban je da pređe oko 45 km u svim električnim pogonima. Kombinovane verzije od 190 ks i 240 ks dostupne su sa pogonom na sva četiri točka eAVD.

Motori 1.3 GSE (benzin) 1.3 GSE (benzin) 1.6 Multijet II (dizel) 4ke (plug-in hibrid) 4ke (plug-in hibrid)
Snaga 130 ks 150 ks 130 ks 190 ks (130 + 60 ks) 240 ks (180 + 60 ks)
Kutija Uputstvo Automatski (dvostruko kvačilo) 6-brzinski manuelni 6-stepeni automatski 6-stepeni automatski
Prenošenje Vuča Vuča Vuča Pogon na sva 4 točka eAVD Pogon na sva 4 točka eAVD
Električni grejač – – – 11,4 kVh 11,4 kVh
Električna autonomija (VLTP) – – – 47 km 49 km
Oprema, boje i cene
Kompas se nudi u Longitude, Limited, S i Trailhavk oblogama. Specijalna serija 80. godišnjice je takođe u katalogu.

Na raspolaganju je ukupno 13 boja karoserije, dok je moguće odabrati jednobojnu ili dvobojnu spoljašnjost sa crnim krovom. Nove mat boje Mimetik zelena i Urbana zelena takođe su dostupne samo u specijalnoj seriji 80. godišnjice.

Prve objavljene cene odnose se samo na verzije 4ke, dakle priključni hibridi, prvi na tržištu. Benzinska i dizel verzija stižu kasnije.

Zemljopisna dužina Jeep Compass 4ke – 42’700 €
Jeep Compass 4ke S – 49’700 €

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button