fbpx
Automobili

Ferrari 365 GTS / 4 – Daitona bez krova

Kabriolet je proizveden u samo 122 jedinice.
Ferari 365 GTB / 4 “Dejtona” je jedan od najvažnijih amblem modelima Prancing konja. Njegov dizajn se radikalno suprotstavlja dizajnu njegovih prethodnika i otvorio je novu eru za Ferrari , onu kod zadnjeg motora.

Dostupan u verziji Spider, odnosno u kabrioletu, Ferrari Daitona poznat je i kao poslednja proizvodna mašina Maranella bez krova, ali opremljena motorom V12, sve do dolaska Ferrarija 812 GTS … 2019. Ali nazvati Ferrari 365 GTS / 4 (njegovo službeno ime) „serijskim automobilom“ velika je reč. Jer između 1971. i 1973. proizvedeno je samo 122 primerka!

Genesis
Krajem 1960-ih, Pininfarina je predložio dizajn verzije targe za 365 GTB / 4. Bilder se konačno odlučuje za konvencionalniji kabriolet sa krovom od tkanine. Model je predstavljen na salonu automobila u Frankfurtu 1969. godine, ali trebalo je skoro dve godine da započne proizvodnju. U međuvremenu je Daitona pretrpela neke modifikacije, posebno na prednjem delu. Dakle, model napušta fiksne farove u korist uvlačivih farova.

Galerija: Ferrari Daitona Spider
Ferrari 365 GTS / 4 Daitona Spider
42 Slike
Volim Ameriku
Nema mnogo razlika između GTB / 4 i GTS / 4. Šasija ostaje cevasta, a krut tunel nastavlja da povezuje 4,4-litreni V12 motor snage 352 ks, sa četiri bregaste osovine iznad glave, sa 5-stepenim menjačem postavljenim pozadi. Sa težinom od 1.200 kg, identičnom kupeu, Spider je takođe sposoban da pređe od 0 do 100 km / h za nešto više od 6 sekundi i postigne maksimalnu brzinu od 280 km / h.

Ako se Evropa ne zaljubi u Ferrari 365 GTS / 4, situacija je sasvim drugačija na drugoj strani Atlantika, jer uživa značajan vrhunac popularnosti u Sjedinjenim Državama: paukova verzija predstavlja oko 10% prodaje Daitone na ovom tržištu.

kruna nakit
Mali uspeh modela 365 GTS / 4, ograničen na 122 primerka, naterao je Prancing Horsea da nastavi da uvodi verzije pauka za svoje buduće berlinete, posebno u modi krajem 1980-ih.

Čak i danas, ograničena proizvodnja i status „poslednjeg pauka“ čine cene 365 GTS / 4 skokovitih, više nego tri puta veće od cena kupea. A najbolje očuvane originalne kopije mogu znatno premašiti 2 miliona evra! Za radoznalije među vama, idite na prvu veb lokaciju aukcije da biste videli povlašćeni tretman koji je dobio kabriolet …

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button