fbpx
Automobili

2021. Hiundai Tucson plug-in hibrid detaljan za Evropu, za Australiju nema planova – za sada

Hiundaijev novi SUV srednje veličine dostupan je sa opcijom priključnog hibridnog pogona u Evropi, ali za Australiju još uvek nije potvrđen.

Dalji detalji Hiundai Tucson plug-in hibrida (PHEV) 2021. otkriveni su u Evropi preko noći, međutim planovi za Australiju tek treba da budu objavljeni.

Kao i kod ostalih priključnih hibridnih vozila, PHEV verzija Hiundai Tucson 2021. godine u stanju je da koristi samo svoj elektromotor do 50 km u idealnim uslovima (i sa punim punjenjem) pre nego što benzinski motor preuzme na sebe.

Iako su početne specifikacije najavljene na globalnom predstavljanju nove generacije Tucsona u septembru, hibridni obožavaoci morali su da sačekaju do sada da bi čuli više o dodatnoj verziji.

Ispod poklopca motora nalazi se 1,6-litarski četvorocilindrični benzinski motor sa turbopunjačem, povezan sa elektromotorom snage 67kV / 304Nm, za ukupnu snagu od 195kV snage i 350Nm obrtnog momenta.

Pogon se šalje na sva četiri točka putem automatskog šestostepenog menjača – kojim se upravlja pomoću dugmadi za pomeranje pomoću žice unutar kabine – i sistema pogona na sva četiri točka sa prednjim prednjačenjem.

U ponudi je čitav niz pogonskih režima, Tucson-ov standardni režim pokreće točkove samo pomoću električnog motora pri malim brzinama, sa motorom sa unutrašnjim sagorevanjem koji se uključuje pri većim brzinama ili kada je potrebno brzo ubrzanje.

Modeli sa pogonom na sve točkove ‘HTRAC’ imaju birač terenskog načina rada, omogućavajući vozačima da biraju između blata, snega, peska i drugih terenskih režima koji variraju raspodelu snage, intervenciju kontrole stabilnosti i druge parametre u zavisnosti od površine puta.

Prilagodljive zaklopke – elektronski kontrolisani ogibljenje, na Hiundai jeziku – mogu se dobiti kao opcija, koja automatski podešava čvrstoću prigušivača u zavisnosti od stanja na putu.

U ponudi je i „Active Air Flap“, koji blokira prednju masku i / ili niže usisne otvore kada nije potrebno značajno hlađenje motora, smanjujući otpor vazduha i maksimalizujući potrošnju goriva.

Evropski modeli zahtevaju 558 litara prtljažnika – 62 litara manje od 620 litara kapaciteta koji nude modeli Tucson na benzinski i dizel pogon.

Unutrašnjost PHEV-a je potpuno identična standardnom, nehibridnom modelu, osim šačice hibridno specifičnih ekrana za 10,25-inčni infotainment sistem osetljiv na dodir i 10,25-inčni digitalni sklop instrumenata.

Aplikacija za pametni telefon Hiundai BlueLink takođe dobija mogućnost praćenja stanja napunjenosti Tucsonove litijum-polimerne baterije, kao i upravljanje podešavanjima punjenja.

U odeljenju za bezbednost, ekskluzivno za plug-in Tucson je pomoć pri izbegavanju sudara pri parkiranju, sistem automatskog kočenja u nuždi pri malim brzinama unazad koji otkriva i obaveštava vozača o opasnostima iza vozila u pokretu i po potrebi pritiska kočnice.

Plug-in hibrid Hiundai Tucson 2021. godine biće u prodaji u Evropi od severnog proleća 2021. godine, međutim australijsko lansiranje ostaje nepotvrđeno.

„Zainteresovani smo za sve elektrificirane pogonske sisteme i uvek ćemo pažljivo proučavati nove proizvode, ali u ovom trenutku nisu donete odluke o uvođenju modela Tucson PHEV [priključni hibrid] ili HEV [konvencionalni hibrid]“, rekao je portparol Hiundai Australije za CarAdvice .

“Bez utvrđenih australijskih vlada koje regulišu ciljeve emisija korporacija / flota, ne smatramo se prioritetnim tržištem elektrificiranih pogonskih sklopova. To nas ne isključuje ni za jedan proizvod, ali stavlja nas niže na listu nego što bismo inače mogli biti. “

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Proveri
Close
Back to top button