fbpx
Uncategorized

Recenzija Volksvagen Tiguan R 2023

2023 Volksvagen Tiguan R
Trebalo je dosta vremena da se stigne dovde, ali praznina u obliku performansi u Tiguan asortimanu konačno je popunjena početkom 2022. godine, daleko u životnom veku popularnog SUV-a. A nije bio ni trenutak prerano, jer je potražnja za zabavnim automobilima naglo porasla dok smo svi bili zaglavljeni kod kuće.

Tiguan R koristi isprobani i pravi metod uzimanja odlične baze i uliva više snage, više obrtnog momenta i mnogo bržih podešavanja šasije i stila. Teško je propustiti Tiguan na točkovima od 21 inča sa plavim čeljustima koje vire i drže ogromne, izbušene kočnice.

Cene su, naravno, porasle od debija ovog automobila, ali isto tako važno je da su specifikacije dogovorene i automobili teku. Neće proći mnogo vremena pre nego što bude potpuno novi Tiguan, a sa dolaskom jeftinije Grid verzije, došlo je vreme da se ponovo upoznamo sa automobilom koji se zaista istakao iz svih pravih razloga.

Koliko košta Volksvagen Tiguan R u Australiji?
Teško je poverovati, ali Tiguan R je u Australiji tek nešto više od godinu dana. Prilikom lansiranja koštao je 69.990 dolara, a onda je izgubio hiljade kada je takođe zamenio Harman Kardon stereo kao standard. Stereo se zatim odmah ponovo pojavio kao opcija od 1000 dolara. Problemi u lancu snabdevanja moraju biti odlična zabava za planere proizvoda.

Sada, u avgustu 2023., košta 71.190 dolara plus na putevima, a Harman Kardon sistem je 1100 dolara. R takođe može biti opremljen panoramskim krovom za 2100 dolara, koji nažalost gubi kutije za odlaganje na plafonu.

To je prilično pristojan jaz u odnosu na 162TSI, koji apsolutno nije pognut u standardnom ili Allspace obliku. Ako imate onu vrstu gotovine koja je više od 162TSI (58.390 USD), ali manje od 71.190 USD, možete se povući na R Grid Edition (63.990 USD) koje ima identičan mehanički paket, R sedišta koja mi nedostaju u ovoj verziji i manje raskošne tehničke specifikacije.

Puni R dolazi sa točkovima od 21 inča, četvorostrukim auspuhom, sedištima od napa kože, 10,25 inčnim Digital Cockpit Pro, ekranom na glavi, kontrolom klime u tri zone, prilagodljivim krstarenjem, električnim vratima prtljažnika, satelitskom navigacijom, napred i pozadi parking senzori, kamere svuda, a umesto rezervnog dobijate komplet za popravku guma.

Kao što možete očekivati na ovom nivou, tu su automatski brisači, električni prozori i retrovizori, grejana prednja sedišta u Comfort stilu i staklo za privatnost pozadi.

Iako je cena prilično visoka, Tiguan R je daleko iznad svoje težine da bi preuzeo svoje nemačke rođake Porsche Macan T i Audi SK5, kao i svog češkog rođaka Kodiak RS. Takođe biste mogli da uđete u BMV Ks3 M40i i Mercedes-Benz GLC43, ali oni su daleko u rasponu od 100 hiljada dolara.

Koliko prostora Volksvagen Tiguan R ima unutra?
Tiguan je malo veliki za SUV srednje veličine, a to počinje u prtljažniku. Pronađite svoj put unutra preko električnih vrata prtljažnika i počnite sa 580 litara prostora. Kažem start jer drugi red klizi napred da bi oslobodio još više prostora za ukupno 615L. Preklopite sedišta 40/20/40 i dobićete veoma zdravih 1655L.

Pod prtljažnika ima dva položaja da bi vam dao malo više dubine ako vam je potreban ili ravan pod sa usne za punjenje.

Kada su postavljena, zadnja sedišta su veoma udobna, posebno za vanbrodske putnike. U ovoj klasi srednje sedište nije zabavno ni u čemu, tako da je Tiguan teško da je sam u tom pogledu. Putnici na zadnjim sedištima dobijaju sopstvenu klimatsku zonu, USB-C port i ventilacione otvore. Tu su i otvori za vazduh ispod prednjih sedišta i imate dovoljno prostora za noge.

Prostor za glavu je dobar za ljude do 185 cm, kao i prostor za noge kada gurnete sedišta do kraja. Središnji naslon za ruke ima par držača za čaše, a držači za flaše na vratima će uzeti prilično velike boce. Prednja sedišta imaju džepove za karte i pametne džepove za telefon iznad lopatica putnika na prednjim sedištima.

Prednja sedišta su malo razočaranje za R automobil, ali ovde u luksuznijoj verziji su ona prava, pretpostavljam. Kao i kod zadnjih sedišta, ona su presvučena napa kožom. Između prednjih sedišta dobijate konzolnu kantu dobre veličine sa naslonom za ruke, uvlačivim držačima za čaše u ležištu prekrivenom poklopcem, prostor za vaš telefon ispod kontrola klime i dva USB-C porta.

Postoje neki zaista lepi detalji u kabini, kako u obliku R oznaka i boja, tako i stvari poput tepiha koji oblažu kantu konzole i džepova na vratima da bi se smanjilo zveckanje.

Da li Volksvagen Tiguan R ima Apple CarPlai i Android Auto?
Sa svojim medijskim sistemom Discover Pro od 9,2 inča, Tiguan R ima bežični Apple CarPlai i Android Auto. Otkrio sam da se ovaj sistem pomalo nerado povezuje sa mojim telefonom u nekoliko navrata, i bio je pomalo zbunjen kada su dva uparena telefona bila u autu.

Ovaj sistem je poznat po neuspešnom CarPlai-u, tako da nije bilo iznenađenje. Međutim, kada proradi, sam ekran osetljiv na dodir je zaista dobar za korišćenje, sa brzim hardverom i softverom koji reaguje.

Ugrađene funkcije uključuju satelitsku navigaciju, Bluetooth striming i digitalni radio, plus 10,25-inčni digitalni ekran instrumenata omogućava da se fabrička navigacija prikaže među nizom opcija prikaza koji omogućavaju sve, od minimalističkih ekrana do centralnog taho-a inspirisanog trkom.

Mali head-up ekran u stilu preklopa pruža ključne informacije u vidokrugu vozača, ali nije tako uglađen kao integrisani projektor na staklu.

Folksvagenov „offline“ sistem nema eksterni pristup, tako da nije moguće daljinski povezati pametni telefon za pristup aplikaciji informacijama o vozilu ili funkcijama.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button