Automobili

Novi BMV serije 2 (2022) – prvi test!

230i i M240i ostaće pravi mali sportovi.
Vremena se menjaju samo malo brže nego obično. I ne menjaju se nužno u korist klasičnog sportskog kupea sa motorom sa unutrašnjim sagorevanjem. Ali BMV je odlučio da ništa ne menja za novu seriju 2 . Njegov prethodnik bio je jedan od najboljih u poslu. I na sreću, minhenska firma zadržava istu formulu za buduću seriju 2.

Sistem prednjih točkova i poprečni motori prisutni na Gran Coupe-u serije 2 nikada nisu uzeti u obzir za ovu novu verziju. Serija 2 sa dvoja vrata, kako iznova i iznova čujem ovog test dana u BMV-ovom razvojnom centru u Maisachu, automobil je za obožavatelje. Zbog toga pronalazimo klasičnu konfiguraciju BMV-a, sa pogonom ili pogonom na sva četiri točka, sa šestocilindričnim linijskim redom.

Danas ćemo prvi put saznati da li je dinamičko ponašanje jednako dobro kao kod starog F22. BMV nas je pozvao da testiramo tehnički već završene prototipove. I počinjemo sa novim 230i.

Kao i druge Serije 2, on deli većinu svoje arhitekture sa trenutnim Serijama 3 i Serijom 4. Zanimljivo je, međutim, da Z4 takođe ima nekoliko zajedničkih stvari. Na primer, podešavanja za prednju i zadnju osovinu su ista. Pored toga, serija 2 bi mogla biti praktično beskompromisna, a zadnja osovina bi mogla biti čak i tvrđa nego u seriji 4, „jer u ovom automobilu kupcu nije toliko važan iz razloga akustike i udobnosti“ , kao menadžer projekta Ističe Martin Gruber.

Sve u svemu, telo je takođe postalo 12% tvrđe. Ovo otvara mogućnosti podešavanja šasije i povećava preciznost upravljanja. Promene na prednjoj osovini takođe omogućavaju negativni breg, što poboljšava ponašanje u zavojima.

Trenutno ne možemo ništa da vam pokažemo. Kao što vidite na fotografijama, prototipovi su užasno dobro kamuflirani. Šteta, jer smo u zatvorenoj sobi na poligonu mogli da uvidimo gotov automobil i možemo vas uveriti da će pomiriti mnoge ljude koji su nedavno imali problema sa minhenskim dizajnerskim odstupanjima. Drugim rečima, ovaj kupe je apsolutno zapanjujući. Jedva čekamo da se formalizuje u junu!

To je reklo, čak i uz ovu kamuflažu, možemo videti da će biti vrlo dugačka hauba i prilično kratak zadnji deo. Pored stare Serije 2, nova ne izgleda mnogo veća, iako je ionako porasla u dimenzijama. Međuosovinsko rastojanje je produženo za 51 milimetar, širina gusenice za 52 milimetara napred i 31 milimetar pozadi. Pored toga, točkovi do 19 inča sada mogu opremiti osnovnu seriju 2.

Portfelj pogonskih agregata na lansiranju će uključivati 220i, 220d, 230i i šestocilindrični M240i kDrive, sa verzijom sa pogonom na zadnje točkove koja će biti dostupna nešto kasnije. M2 će uslediti 2023. godine, ali mogli biste i odmah da vas upozorite, neće biti verzije ručnog ručnog menjača. Jedina opcija u punom opsegu je ZF 8-stepeni automatski menjač.

Pogon na zadnje točkove 230i opremljen je 2,0-litarskim turbo motorom. Razvija 245 konjskih snaga i, iskreno, to je verovatno sve što vam treba. Kao i u serijama 3 i 4, motor B48 je kremasti četvorocilindraš, vrlo uglađen, vrlo živahan u obrtajima i više nego dovoljno brz – 0 do 100 km / h se postiže za 5,9 sekundi.

Galerija: BMV 230i Coupe (2021) prva vožnja
BMV 230i Coupe (2021) PreDrive
17 Slike
Nekoliko metara za volanom dovoljno nam je da otkrijemo njegovu izuzetno okretnu, gotovo hiperaktivnu prirodu. Čini se da je ovde model konačno prevladao u razvoju sportskih modela grupe. U poređenju sa M240i (do toga ćemo doći za koji trenutak), prednja osovina je još lakša i razigranija kod četvorocilindraša. Vreme odziva je smešno brzo. Ponovo, upravljač deluje pomalo sintetički i previše okretno, ali teško je poreći da je ovo posebno živahno vozilo zabavno voziti.

Ravnoteža (50/50 distribucija mase) je uspešna. Automobil ima oštar prednji kraj, ali ipak vam daje do znanja da snaga dolazi iz zadnje osovine. Testni automobil nije opremljen adaptivnim ogibljenjem, ali ima opcioni zadnji diferencijal ograničenog klizanja.

Standardni položaj za vožnju i sportska sedišta su savršeni. Inače, unutrašnjost mnogo pozajmljuje od velike serije 4. Jedna mala mana: ako je automobil opremljen staklenim krovom, brzo postaje pomalo uski na vrhu glave.

Automobil je suv u suspenziji, ali nije neprijatan, samo je vrlo dobro okačen i dobrog kvaliteta. U poređenju sa serijom 4, serija 2 je radikalizovana u svom razvoju. Izgleda još oštrije, omogućavajući manje kretanja tela. Na mokrim putevima 230i može čak i malo da se vozi. Ne treba mnogo truda da bi „drift mašina“, kako su inženjeri BMV-a nazvali seriju 2 tokom razvoja, preterala.

Prelazimo na M240i kDrive. Svakako, četvorocilindar je zanimljiv i harizmatičan za četvorocilindraše, ali BMV-ov B58 šestocilindrič radi u drugom svetu. Sa 374 ks i 500 Nm snažniji je od prvog M2 . Tako je fleksibilan, tako divlje oduševljen, sve deluje tako lagano.

I daje M240i udarac, atletičnost, performanse koje tako moćan četvorocilindar jednostavno ne može da postigne. Automobil se kreće od 0 do 100 km / h za 4,5 sekunde, sa maksimalnom brzinom od 250 km / h.

Povrh toga, šestocilindrični takođe odlično zvuči. U seriji 2, divljoj i sportskijoj, odeljenju odgovornom za zvuk očigledno je dozvoljeno da radi malo više gluposti. Ovo je dobra stvar! Kako sam više voleo stari školski stav 430 od prekomerne, preterane i forsirane sportskosti M440i , imao sam sumnje i oko prototipa M240i. Ali ovde je malo drugačije.

Čini se da je automobil okrugliji u upravljanju. Način vožnje, a posebno brzina kojom ide, relativno je blizu starom M2. Čak je i malo oštriji od starijeg. I ima mnogo precizniju suspenziju. Zatim, M240i je opremljen opcionim adaptivnim ogibljenjem M Sport, što pokazuje koliko su dobro razrađeni šokovi.

Čak i na veoma lošim deonicama puta, automobil nikada ne gubi hladnoću. Ponovo je vrlo direktna i optimistična, ali je lako kontrolisati. A udobnost vožnje je uvek odlična, čak i u sportskijim režimima vožnje.

Takođe možemo da istaknemo rad na pogonu na sve točkove. Čak i tvrdokorni ljubitelji pogona na zadnje točkove otkriće da se praktično nema na šta žaliti. Sasvim suprotno. M240i kDrive, sa svojim standardnim diferencijalom sa ograničenim klizanjem, ponaša se poput pogona na zadnje točkove, osim što ima mnogo više prianjanja. Ovo je posebno vidljivo na mokrim putevima. Tamo gde se M2 bori da poleti, M240i stoički prati svoj kurs sa iznenađujuće visokim brzinama u zavojima. Ali ona takođe zna kako da ostane zabavna.

Iako još nismo imali priliku da vozimo konačni proizvod, može se reći da je BMV, kao što je već rečeno, stavio automobil na put za navijače. Možda se neće svi razumeti sa trenutnim, pomalo hiperaktivnim pristupom BMV-a performansama. Ali to ne menja činjenicu da je nova serija 2 vrhunski motorizovana i fantastično ovješena vozna mašina.

Za sada se uveliko radi na pripremama za proizvodnju u pogonu u San Luis Potosi-u, Meksiko, gde će sve nove serije 2 biti predstavljene. Izlazak na tržište zakazan je za početak 2022. godine.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close