fbpx
Automobili

Elon Musk odgovara na smrtonosnu nesreću Teksasa Tesle, jer Consumer Reports otkriva kako Autopilot može biti prevaren

Tesla kaže da ima tehnologiju za otkrivanje da li je vozač za volanom, ali testiranje je pokazalo da nije bezbedno – ili toliko napredno kao kamere za nadzor vozača na određenim automobilima Subaru, Ford i General Motors.

Teslin šef Elon Musk prekinuo je svoju tišinu zbog smrtonosne nesreće Tesle u Teksasu – u kojoj su poginula dva putnika nakon što se činilo da jedan od njih pokušava upravljati vozilom na autopilotu i napustio vozačko sedište.

A uvažena grupa za zastupanje potrošača Consumer Reports osporila je Tesline tvrdnje da njegova funkcija autopilota ne radi bez nekoga na vozačkom sedištu – otkrivajući da sistem može da se „prevari“.

Tesla kaže da njegova vozila imaju senzore koji osiguravaju da autopilot može da radi samo kada je osoba za volanom.

Međutim, Consumer Reports su otkrili da Teslini sistemi nisu bili bezbedni – i nisu toliko napredni kao drugi proizvođači koji koriste senzore sedišta i male kamere koji prate kretanje vozačevih očiju, poput onih nedavno predstavljenih na određenim automobilima Subaru, Ford i General Motors.

Umesto toga, Tesla koristi senzore u volanu i kopči sigurnosnog pojasa kako bi otkrio da li je neko čovek za volanom.

U testu na privatnoj stazi, Consumer Reports je procenio efikasnost Teslinog sistema pažnje vozača i uspeo je da prevari tehnologiju misleći da na sedištu sedi vozač.

Iako su Consumer Reports testirali noviji Tesla Model I, a ne stariji Tesla Model S koji je učestvovao u nesreći, oba automobila su bila opremljena Autopilotom.

„Inženjeri izveštaja potrošača lako su prevarili naš Tesla Model I ove nedelje kako bi mogao voziti na autopilotu … bez ikoga na mestu vozača – scenario koji bi predstavljao ekstremnu opasnost ako se ponovi na javnim putevima“, izvestila je preko noći američka grupa za zaštitu potrošača .

„Tokom nekoliko putovanja preko naše pola kilometra zatvorene testne staze, naš model I se automatski kretao po obojenim linijama traka, ali sistem nije poslao upozorenje niti je na bilo koji način naznačio da je vozačko sedište bilo prazno.“

Test je koristio ponderisani lanac na volanu za simulaciju pokreta ruke i zakačio sigurnosni pojas ispod vozača, omogućavajući mu da se pomeri na suvozačevo sedište. Video zapis ugrađen u članak Izveštaji potrošača možete videti ovde.

„Sistem ne samo da nije bio siguran da je vozač obraćao pažnju, već takođe nije mogao da utvrdi da li je tamo uopšte bio vozač“, kaže Jake Fisher, viši direktor ispitivanja vozila za Consumer Reports, koji je sproveo eksperiment .

„Tesla zaostaje za ostalim proizvođačima automobila poput GM-a i Forda koji na modelima sa naprednim sistemima za pomoć vozaču koriste tehnologiju kako bi bili sigurni da vozač gleda na put.“

Prošlog vikenda, Tesla Model S iz 2019. godine srušio se na drvo na periferiji Hjustona u Teksasu, usmrtivši oba putnika. Policija je saopštila da veruje da je jedan putnik bio na suvozačevom sedištu, a drugi je sedeo na zadnjem sedištu u trenutku pada.

Otvoreni šef pokretanja električnih automobila, Elon Musk, rekao je na Tvitter-u „evidencija podataka koja je do sada oporavljena pokazuje da Autopilot nije bio omogućen i da ovaj automobil nije kupio FSD (potpuno samostalno upravljanje). Štaviše, standardni Autopilot bi zahtevao uključenje linija traka, koje ova ulica nije imala. “

Smrtonosna nesreća iznova je zabrinula bezbednosne vlasti i proizvođače automobila da neki kupci previše veruju tehnologiji, dok bi u stvari uvek trebalo da imaju kontrolu nad svojim vozilom, čak i kada je opremljeno sistemima za pomoć vozaču.

Potrošački izveštaji kažu: „Naša procena ne pruža konkretan uvid u nesreću u Teksasu, ali zagovornici bezbednosti i istraživači u CR kažu da pokazuje da sistemi za nadzor vozača moraju da rade više kako bi sprečili vozače da koriste sisteme na predvidivo opasne načine.“

Zastupnici sigurnosti – uključujući američki Institut za osiguranje na putevima – preporučuju svim vozilima koja uključuju automatizaciju upravljanja i radarski tempomat „takođe uključuju sisteme koji osiguravaju da vozači budu prisutni i gledaju na put“, poput kamera na kontrolnoj tabli koje nadgledaju kretanje vozačevih očiju. , Navodi Consumer Reports.

Što se tiče testa koji je sproveo, Consumer Reports je rekao „ni pod kojim uslovima niko ne bi trebalo da ovo pokušava“.

„Da budem jasan: svako ko koristi autopilot na putu, a da neko ne sedi na vozačkom mestu, dovodi sebe i druge u neposrednu opasnost“, rekao je automobilski stručnjak Consumer Reports Jake Fisher.

„Uspeli smo da izvedemo ovaj eksperiment jer imamo privatnu stazu za testiranje. Takođe su bile spremne sigurnosne ekipe i ni u jednom trenutku vozilo nije prelazilo 50 km / h.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button