fbpx
Automobili

Zimsko vreme pokreće početni korak kod dodatnih opisa i zamena baterija

Prvo zahlađenje godine u istočnim australijskim državama izazvalo je povećanje pomoći na putu za prazne baterije. Evo zašto.

Akumulatori za automobile širom Australije nestaju kako vreme postaje hladno, a podaci dobijeni od strane CarAdvice otkrivaju oštar skok poziva na pomoć na putu za skokove u startu pred zimu.

Podaci iz 2020. godine koje su pružila tri najveća australijska pružaoca pomoći na putu – NRMA, RACV i RACK – pokazuju da je u ovo doba godine došlo do jasnog povećanja dodatnih podataka za prazne baterije.

NRMA – koji pokriva NSV i ACT – kaže da prima najviše dodatnih opisa za prekid rada akumulatora koji počinje u aprilu, maju i junu, reagujući na između 32.000 i 38.000 automobilista u svakom od tih meseci naspram između 23.000 i 28.000 mrtvih podataka o baterijama za većinu ostalim mesecima u godini.

Čak i u toplijim delovima Australije čini se da se akumulatori automobila bore sa sezonskim padom temperature.

Podaci iz Kueensland-ovog RACK pokazuju da je zamenio više od 17.000 automobilskih baterija svakog meseca u aprilu i maju prošle godine, u poređenju sa 12.000 do 15.000 auto baterija u većini ostalih meseci u godini.

Vozači u Viktoriji imaju dužu špicu sezone kada je reč o mrtvim oblačićima iz baterija, verovatno zato što su temperature duže hladnije u južnoj državi.

Podaci iz Victoria’s RACV pokazuju da je broj dodatnih opisa za pokretanje ispražnjenih baterija najveći u aprilu i maju (25.000 do 27.000 mesečno), dok od juna do oktobra pružalac usluga na putevima prima između 21.000 i 23.000 poziva mesečno za mrtve akumulatore automobila.

U toplijim mesecima RACV prima samo između 15.000 i 18.000 poziva za pokretanje ispražnjenih baterija.

Menadžer operacija za pomoć na putu NRMA, Craig Greenstein, kaže da hladna pucanja mogu brzo da ubiju bateriju koja je na poslednjim nogama.

„U hladnom vremenu motor se teže prevrće, tako da baterija mora više raditi“, rekao je gospodin Greenstein.

„Ljeti se automobili obično lakše pokreću jer je manji unutrašnji otpor. Zimi je potrebno malo više energije da bi se motor pokrenuo, što dovodi do povećanog pritiska na bateriju. “

Gospodin Greenstein kaže da zima obično „sortira dobro od lošeg“ kada su u pitanju akumulatori za automobile.

Kaže da bi većina baterija u novim automobilima trebalo da izdrži u proseku tri godine, međutim neki automobili koji se ne voze često ili uglavnom putuju kratko – i zato nemaju puno šanse da se napune tokom vožnje – mogu da ispadnu nakon dve do tri godine, mada je ovo retko.

Neki moderni automobili zahtevaju da se teške baterije usklade sa njihovim automatizovanim sistemima „stop-start“, koji ponovo pokreću motor više puta na svakom putu, svaki put kada se automobil zaustavi u saobraćaju.

„Oni su robusnija baterija, ali uglavnom traju i oko tri godine, iako rade puno više tokom svog životnog ciklusa“, ​​rekao je gospodin Greenstein.

RACV kaže da su ove teške baterije – poznate kao Enhanced Flood baterije – generalno skuplje za 10 do 15 procenata od običnih automobilskih baterija.

Ako se u automobilu koristi redovna baterija koja zahteva bateriju poboljšane poplave, RACV kaže da to može dovesti do prestanka rada funkcije zaustavljanja / pokretanja, brzo će se poravnati i možda neće imati odgovarajuću snagu za pokretanje automobila.

Što se tiče preventivnog održavanja, malo je vozača koji mogu učiniti da ne isprazne akumulator, osim da ga zamene svake tri godine pre nego što se isprazni.

„Gde je to moguće, dobro je izbegavati kratka putovanja“, rekao je čovek iz NRMA. „U suprotnom, baterija nema priliku da se ponovo napuni nakon upotrebe energije za pokretanje motora.“

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button