fbpx
Automobili

Audi ponovo potvrđuje svoju posvećenost pogonu na sve točkove u eri električnih automobila

Audi kaže da prelazak na električnu snagu neće zaustaviti njegovu tehnologiju pogona na sve točkove.

Nemački proizvođač automobila Audi potvrdio je svoju posvećenost pogonu na sve točkove, iako se sa ostatkom automobilske industrije okreće električnoj energiji.

Dok Audi slavi 40. godišnjicu svog sistema „kuattro“ sa pogonom na sve točkove, kompanija kaže da je dobro napredovala u planovima za razvoj tehnologije i primenu na čisto električne automobile.

Za razliku od mehaničkih sistema sa pogonom na sva četiri točka – u kojima su povezani prednji i zadnji pogonski sklop – električni automobili samostalno pokreću prednje i zadnje točkove.

To znači da Audi treba da stvori „virtuelni“ sistem pogona na sve točkove, tako što će prednji i zadnji nezavisni elektromotori da se ponašaju kao automobil sa pogonom na sve točkove.

A kompanija kaže da je ovo znak budućih događaja na buduće električne automobile sa pogonom na sva četiri točka. Međutim, zaustavilo se da precizno naznačimo koji će modeli slediti.

Predstavnici Audija u Nemačkoj rekli su međunarodnim medijima tokom nedavne telekonferencije da njegova električna tehnologija pogona na sva četiri točka može reagovati za samo 30 milisekundi, što je brže od mehaničkog sistema sa pogonom na sva četiri točka.

Kompanija kaže da tako brze reakcije pomažu u boljem rukovanju u nepovoljnim uslovima na putu ili tokom vožnje visokih performansi. Audi kaže da tehnologija takođe omogućava da se snaga prvenstveno šalje na prednje ili zadnje točkove, u zavisnosti od uslova vožnje.

Iako je Audi primenio tehnologiju pogona na sva četiri točka na električne automobile otkako je e-Tron S predstavljen 2018. godine, kompanija kaže da je na putu više modela.

„Ubuduće ćemo nastaviti s tim razvojem, nećemo počivati na lovorikama“, rekao je Marc Bauer (slika gore), koji je vodio razvoj šasije Audi e-Tron S. „Kuattro (električni) pogonski sklop će se dalje razvijati.

K4 e-Tron će se isporučiti i sa električnim pogonom (pogon na sva četiri točka); videćemo naravno kako možemo (buduće automobile) učiniti dinamičnijim “.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button