fbpx
Automobili

2021. Cupra Formentor VZ5: Otkriven petocilindrični sportski terenac od 287kV, nije za Australiju

Španski blizanac Audi RS K3 može se pohvaliti sa 287 kV i 4,2 sekunde od 0-100 km / h od iste 2,5-litarske petorke, ali nažalost nije za Australiju.

Cupra Formentor VZ5 iz 2021. godine predstavljen je preko noći za evropska tržišta sa levom volanom.

Razvijeno od španske marke performansi Cupra u vlasništvu Volksvagena, 7000 primeraka limitirane verzije njegovog SUV-a sa performansama Formentor biće napravljeno za evropska tržišta – svi oni koji koriste Audi turbo-napunjeni petocilindrični motor ispod poklopca motora.

2.5-litarski Formentor VZ5 dolazi iz pet lonaca iz Audijevih RS3 i RS K3 kompaktnih automobila, mada jedinstvena melodija postiže snagu ocenjenu na 287kV snage i 480Nm obrtnog momenta.

To je 7kV manje u odnosu na Audijeve blizance – potez koji će verovatno sprečiti jeftiniju Cupra kanibalizaciju prodaje proizvoda RS-a marke sa četiri prstena – ali značajnih 59kV i 80Nm više u odnosu na prethodnu najmoćniju varijantu Formentor u ponudi, pogonjenu od 228kV / 400Nm 2,0-litarski turbo četvorocilindraš podeljen sa Audijem S3.

Pogon se napaja na sva četiri točka kroz sedmostepeni automatski menjač sa dvostrukom spojkom i pogon na sva četiri točka. Cupra tvrdi da sprint traje 4,2 sekunde od 0-100km / h – 0,3 sekunde brže od RS K3 – do elektronski ograničene maksimalne brzine od 250km / h.

Ispod kože VZ5 leži 10 mm niže od svog 2,0-litarskog palete, sa prilagodljivim amortizerima sa 15 različitih podešavanja u kombinaciji sa spektrom režima vožnje: Comfort, Sport, Individual, Offroad i Cupra, poslednji u stanju da biti aktiviran direktno pomoću dugmeta na volanu.

20-inčni aluminijumski točkovi obrađeni bakrom popunjavaju raširene lukove točkova – dizajnirani da prime širu stazu vodećeg modela – i sakrivaju velike Akebono kočione diskove performansi stegnute šesteroklipnim čeljustima napred.

Na stajling frontu, nadogradnje u odnosu na ‘standardni’ četvorocilindrični Formentor uključuju novu izvajanu masku, revidirani prednji odbojnik, VZ5 oznaku i zadnji difuzor od karbonskih vlakana po meri sa složenim četvorostranim vrhovima izduvnih gasova koji podsećaju na modele Lekus F visokih performansi.

Kuprina senka, bakar, ukrašava točkove, vrhove izduvnih gasova i značke, dok spoljne opcije boje uključuju Midnight Black, Magnetic Tech Matte, Petrol Blue Matt i Taiga Grei, poslednju novu nijansu dizajniranu za VZ5 (i na slici u celoj priči) .

Unutrašnjost, potpuno nova sportska sedišta „CUPBucket“ koja se grle u telu – obrubljena u petroplavo plavu ili crnu kožnu oblogu – standardna su, zajedno sa oblogama od brušenog tamnog aluminijuma, bakarnim naglascima i nizom standardnih tehnoloških karakteristika, uključujući 12-inčni infotainment sistem osetljiv na dodir. sa Apple CarPlai i Android Auto, i digitalnom tablom instrumenata.

Cupra Formentor VZ5 2021. godine biće u prodaji u Evropi u četvrtom kvartalu 2021. godine, sa ukupno izgrađenih 7000 jedinica, sve u pogonu sa leve strane.

Kao i kod svih modela Cupra – bez obzira na to na kojoj strani sedi njihov upravljač – Formentor VZ5 neće doći u Australiju, s tim da lokalni entuzijasti moraju potražiti 89.990 USD Audi RS K3 i 92.900 USD Audi RS K3 Sportback (oba ranije na putu) troškovi) za petocilindrične performanse SUV popravke.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button