fbpx
Automobili

Cherokee Nation zahteva da Jeep odustane od imenjaka iz postave

Glasnogovornik Cherokee Nation-a u Oklahomi zvanično je zatražio da Jeep izbaci svog imenjaka iz 4Ks4 postave.

Govoreći tokom vikenda u američkoj automobilskoj prodavnici Car and Driver, Chuck Hoskin Jr – glavni šef administracije prvih država – rekao je: „Siguran sam da ovo dolazi sa mesta koje je dobro namenjeno, ali nas ne časti tako što će naše ime biti malterisano na boku automobila “.

„Najbolji način da nas počastimo je da naučimo o našoj suverenoj vladi, našoj ulozi u ovoj zemlji, našoj istoriji, kulturi i jeziku i vodimo značajan dijalog sa federalno priznatim plemenima o kulturnoj prikladnosti“, nastavio je on.

Jeep – koji je sada u vlasništvu grupe Stellantis zahvaljujući nedavnom ujedinjenju FCA i PSA visokog profila – koristi gore pomenutu pločicu sa imenom i van nje već skoro pola veka, sa prvim „Cherokeejem“ lansiranim 1974. godine kao terenski karavan (prikazan gore). Ime je povučeno 2001. godine za tržište Severne Amerike uvođenjem Liberti-a, međutim ponovo je uvedeno 2013. godine.

Portparol jeep-a u Australiji rekao je CarAdvice-u: “Imena naših automobila pažljivo su birana i negovana tokom godina u čast i proslavu indijanskih naroda zbog njihove plemenitosti, hrabrosti i ponosa. Mi smo, više nego ikad, posvećeni poštovanju i otvorenima dijalog sa Čeroki nacijom “.

Prvi potpuno novi Jeep Grand Cherokee u poslednjoj deceniji otkriven je u januaru, a prve lokalne isporuke se očekuju kasnije ove godine.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button