fbpx
Uncategorized

Video pregled Honda ZR-V VTi L 2023

2023 Honda ZR-V VTi L
Honda ZR-V je najnoviji dodatak liniji japanskog proizvođača automobila i cilja na najpopularniji segment novih vozila u Australiji: porodične SUV srednje veličine.

Sa dužinom od 4568 mm, nalazi se između malog HR-V (4335 mm) i većeg CR-V, koji je upravo postao značajno veći za novi model (4704 mm, u odnosu na 4635 mm) u salonima od 1. septembra.

Po dužini, širini i visini je unutar jednog centimetra od Mazde CKS-5 i nekoliko centimetara kraći je branik do branika od najprodavanije Toiote RAV4 – ili Hiundai Tucson.

Kao i kod svih novopredstavljenih Hondinih modela, postoji opcija hibridne snage, ali za sada je dostupna samo na vrhunskim modelima.

Ako je HR-V premali za vas i nije vam potrebna veličina novog CR-V, da li Honda ZR-V zauzima zonu Zlatokosa?

Koliko košta Honda ZR-V u Australiji?
Vozilo na testu je ZR-V VTi L, druga najpovoljnija varijanta u ponudi Honda ZR-V sa četiri modela.

Ne, nismo zaspali na tastaturi. Zbrka slova znači da kombinuje benzinski motor sa turbo punjenjem (VTi) – bez hibridne tehnologije – sa srednjim nivoom opreme (L), iznad osnovnog VTi Ks benzinca, ali ispod bolje opremljenog VTi LKS benzinca i e: HEV LKS hibrid.

Cena mu je od 43.200 dolara u celoj zemlji. Od jula 2021. godine, novi Honda automobili u Australiji se prodaju po fiksnim cenama o kojima se ne može pregovarati bez obzira u kom salonu kupujete, bez dodatnih troškova (osim dodatne opreme).

Njen najbliži rival je Mazda CKS-5, koja u G25 Makk Sport benzinskoj formi sa pogonom na prednje točkove – jedan više u odnosu na osnovni model – košta od 39.910 dolara plus troškovi na putu, ili 43.508 do 44.755 dolara za vožnju u zavisnosti od toga gde registrovana je, navodi se na sajtu Mazde.

Ostali rivali uključuju osnovni model Toiota RAV4 GKS 2.0-litarski benzinac (39.760 dolara plus na putevima, ili 43.318 do 44.641 dolara za vožnju po Tojotinom veb sajtu) i srednju opremu Hiundai Tucson Elite 2.0-litarski benzin (40.150 dolara na putevima plus ili od 44.013 do 44.680 dolara za vožnju po Hiundaijevoj veb stranici).

Nova generacija, veća Honda CR-V košta od 44.500 USD za osnovni VTi Ks, dok će možda ostati nešto od odlazećeg CR-V po ceni od 35.900 USD (iako verzije osnovnog modela možda neće duže biti na zalihama).

Postoje neke ZR-V-jedinstvene karakteristike, uključujući nekonvencionalan dizajn ‘letećeg mosta’ za centralnu konzolu, ali ekrani, volan, mjenjač, sklopni uređaj, pa čak i cool detalji kao što je stil otvora za ventilaciju u obliku saća, izgledaju kao da su izvučeni. Građanski – što je dobra, a ne loša stvar.

Za razliku od rastuće liste rivala koji premeštaju ključne funkcije u svoje ekrane osetljive na dodir za info-zabavu, postoje fizičke kontrole za svaku ključnu funkciju (koje su dobrodošle).

Točkići za klima uređaj i kontrole jačine zvuka su lepo ponderisani i prijatni za upotrebu.

Jednom kada podesite naslone za glavu tako da odgovaraju vašoj visini, prednja sedišta nude dobru kombinaciju udobnosti na daljinu i podrške u uskim uglovima. U ovom VTi L modelu su ručno podesivi (ali sa podešavanjem visine samo za vozača), grejani su i obrubljeni prijatnom mešavinom tkanine i materijala sa izgledom sintetičke kože.

Kožom obložen volan se oseća čvrsto u ruci i nudi podešavanje dometa i nagiba kako bi se pronašao idealan položaj za vožnju.

Postoji mešavina izgleda sintetičke kože i mekanih plastičnih površina oko kabine – koje su meke na dodir – i uočeni kvalitet izrade u našem testnom vozilu je bio razuman, iako je bilo primetno pomeranje na centralnoj konzoli kada se koleno nasloni na nju .

Što se tiče odlaganja, džepovi na vratima su na maloj strani – iako u njih i dalje može stati boca od 600 ml – a pretinac za rukavice nije tako velik kao kod nekih rivala. Međutim, kutija za skladištenje na centralnoj konzoli je prostrana, a na krovu se nalaze dva držača za čaše i držač za sunčane naočare.

Ispod ekrana za info-zabavu i točkića na klima-uređajima postoji prostor za telefone i novčanike – gde bi podloga za bežično punjenje telefona bila na skupljim modelima – kao i gumirani prorez između mjenjača i kutije centralne konzole.

Funkcije napred uključuju dvozonsku kontrolu klime, ulazak i pokretanje bez ključa, osvetljena ogledala, utičnicu od 12 volti, jedan USB-C port i jedan USB-A port – iako su USB portovi postavljeni daleko od infotainment-a ekran, koji bi mogao da stvori zapetljavanje dugih kablova.

Pozadi, na 186 cm (6 stopa 1 in), mogu da sedim iza svog vozačkog položaja sa dovoljno prostora za glavu, kolena i stopala.

Međutim, pod na zadnjim sedištima je neuobičajeno visok, što znači da će se viši putnici osećati „sedeno“ na sedištu na dužim putovanjima. Kabina je dovoljno široka da se po potrebi putuje tri u nizu, ali srednje sedište nije najšire u kategoriji i veoma je čvrsto.

Otvori na vratima su prilično uski – a vrata se ne otvaraju za 90 stepeni kao Nissan Ks-Trail – tako da ulazak i izlazak odraslih ili utovar dece može biti teži nego što se očekivalo. Postoje tri gornje tačke za pričvršćivanje i dve ISOFIKS tačke pozadi, iako je centralna tačka gornjeg privezivanja na krovu, a ne na zadnjem delu sedišta kao kod mnogih drugih automobila.

Pogodnosti na zadnjim sedištima uključuju zadnje ventilacione otvore, dva USB-C porta, džepove za karte na poleđini svakog prednjeg sedišta, držače za flaše na vratima i preklopni centralni naslon za ruke sa dva držača za čaše.

Prtljažnik ZR-V VTi L ima kapacitet od 380 litara, ili 10 litara više od modela VTi LKS i e:HEV LKS sa kožnim sedištima i vrhunskim zvučnim sistemom koji dodaje audio zvučnik sabvufera ispod poda prtljažnika.

To je najmanji prtljažnik u klasi SUV-ova srednje veličine – kada se izuzmu modeli sa sedam sedišta i plug-in hibridi sa baterijama ispod poda – a čak i po standardima malih SUV-ova, ne bi bio lider u klasi.

Karakteristike uključuju električna vrata prtljažnika sa senzorom za udarce, klupu za zadnje sedišta koja se preklapaju u razmeri 60:40 za utovar dužih predmeta, utičnicu od 12 volti, dvodelni pod prtljažnika koji se može sklopiti kako bi sprečio da se stvari kotrljaju i mrežasti džep. Ispod poda se nalazi rezervna guma koja štedi prostor.

Da li Honda ZR-V ima Apple CarPlai i Android Auto?
9,0-inčni infotainment ekran osetljiv na dodir Honde ZR-V – koji se deli sa drugim novim Hondinim modelima – manji je od 12-inčnih ekrana kod vodećih Kia i Nissan rivala, ali su ikone velike, grafika oštra i laka za korišćenje .

Nudi bežični Apple CarPlai – ali samo žičani Android Auto – kao i Bluetooth, i AM, FM i DAB digitalni radio. Ugrađena satelitska navigacija nije dostupna osim ako ne pređete na VTi LKS model koji je skuplji od 5300 dolara, dok su uključena ažuriranja softvera za preuzimanje putem bežične mreže.

Svi Honda ZR-V dolaze sa petogodišnjom pretplatom na Honda Connect, aplikaciju za pametne telefone koja omogućava daljinsko zaključavanje i otključavanje automobila, daljinsko hlađenje kabine, praćenje lokacije, proveru nivoa goriva i druge funkcije povezane sa internetom.

Digitalna instrument tabla od 10,2 inča nudi minimalno prilagođavanje – osim promene informacija prikazanih u okviru simuliranih točkića brzinomera i obrtomera – ali je grafika oštra i jasna.

Nebrendirani zvučni sistem sa osam zvučnika je prosečan i nudi pristojan udarac pri niskoj do umerenoj jačini zvuka, ali na više od 80 procenata jačine zvuka, postoji značajan pad kvaliteta zvuka.

Koju bezbednosnu tehnologiju ima Honda ZR-V?
Standardna napredna bezbednosna tehnologija uključuje autonomno kočenje u slučaju nužde, pomoć pri zadržavanju trake, pomoć pri centriranju trake, adaptivni tempomat, prepoznavanje saobraćajnih znakova, upozorenje vozača, automatska duga svetla i nadzor pritiska u gumama.

Za lakše parkiranje postoje prednji i zadnji parking senzori i zadnja kamera.

ZR-V je opremljen sa 11 vazdušnih jastuka. Sastoji se od uobičajenih šest – dvostrukih prednjih, prednjih i bočnih zavesa za zaštitu glave – plus vazdušni jastuk u sredini prednjeg dela za sprečavanje sukoba glava putnika sa prednje strane u teškim bočnim udarima, vazdušni jastuci za kolena za oba putnika i retkost u ova klasa, zadnji bočni vazdušni jastuci za zaštitu trupa putnika pozadi od bočnih udara.

Međutim, specifikacije VTi Ks i VTi L propuštaju praćenje mrtvog ugla i upozorenje o poprečnom saobraćaju pozadi.

Razočaravajuće je videti da su ove karakteristike izostavljene – pa čak nisu ni u paketu opcija – jer su standardne za rivale iz Tojote, Mazde, Kije, Hiundaija, Mitsubishija i drugih, i veoma korisne bezbednosne funkcije u gradskom saobraćaju i parkiralištima u tržnim centrima , gde će automobil kao što je ovaj provesti veći deo svog vremena.

Nismo iskusili lažne aktivacije funkcije autonomnog kočenja u slučaju nužde, a adaptivni sistem tempomata je bio dobar – sa izuzetkom jedne prilike, kada ste mogli da osetite kako muca i pulsira snagu motora da bi se zadržala podešena brzina.

Performanse funkcije centriranja trake bile su mešane. U nekim slučajevima bi bilo teško da zadrži oznake na trakama oko blagih krivina – dok bi u drugim, kada bi skretanje sa glavnog puta sa jasno definisanim trakama na prigradsku ulicu bez oznaka, sistem pogodio gde će trake biti i pokušao da upravlja auto uz oznake koje nisu postojale.

Udaranje u velike neravnine i rupe u sredini krivine takođe bi srušilo sistem za pomoć u saobraćajnoj traci, koji je tokom duge vožnje po izrezanom seoskom putu postao iritantan. Sve ostalo vreme, napredni bezbednosni sistemi nisu bili previše nametljivi.

Koliko košta održavanje Honde ZR-V?
Honda ZR-V je pokrivena garancijom od pet godina/neograničenih kilometara, kao i za sve nove Honda automobile koji se prodaju u Australiji.

Rutinsko održavanje je zakazano svakih 12 meseci ili 10.000 km, šta god se prvo dogodi. Vremenski interval je prosek u industriji, ali interval udaljenosti je kraći od većine rivala koji nude intervale od 12 meseci/15.000 km.

Usluge su među najjeftinijim od svih marki automobila u Australiji po 199 dolara. Za tri godine ili 30.000 km ZR-V će koštati 597 dolara, dok će za pet godina ili 50.000 km koštati 995 dolara.

Poređenja radi, Toiota RAV4 košta 780 dolara za servis tokom tri godine/45.000 km, ili 1300 dolara tokom pet godina/75.000 km, pošto ima duže intervale od 12 meseci/15.000 km koji koštaju 260 dolara svaki.

Međutim, kada se računa na Hondine intervale udaljenosti, vlasnik Tojote RAV4 bi platio 520 USD za 30.000 km (nakon što je samo obavio drugi servis), i 780 USD za 50.000 km nakon što je treći servis završen na 45.000 km.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button