fbpx
Uncategorized

Pregled Škoda Karok Stile 110TSI 2023

2023 Škoda Karok Stile 110TSI
Škodin Karok je imao nekoliko teških godina. Preuređeni automobil je kasnio šest meseci zbog, pa, znate, a onda je morao da pretrpi ogroman rast cene u pogodbi. Onda je situacija sa snabdevanjem malo zadavila prodaju dok su se stvari same od sebe sredile.

To je pomalo čudan automobil – Škoda kaže da je to srednji SUV u svojoj ponudi, ali su njegove spoljašnje dimenzije jedva duže od malog SUV-a Kia Seltos i čak je kraći od Mazdinog CKS-30. Uz to, ne postoji pravi automobil „početnog“ nivoa, jer specifikacija izgleda kao srednji automobil, a ne kao jeftin podrum, ali to je definitivno stvar koju Škoda (i roditelj VV) radi jer, kako se ispostavilo, niko ih ne kupuje.

Proveli smo nedelju dana u premium paketu opremljenoj Škoda Karok Stile 110TSI.

Koliko košta Škoda Karok u Australiji?
Škoda Karok Stile 110TSI trenutno se oglašava za 43.990 dolara u vožnji. Naše testno vozilo nosi skupu grafitno sivu metalik boju po ceni od 770 dolara.

Dostupna su dva paketa opcija, kao i nekoliko pojedinačnih komada. Premium paket – ogromnih 10.900 dolara – uključuje Matrik LED farove, kameru za okružujući pogled, kožna sedišta, pomoć pri parkiranju, pomoć u traci, prednja sedišta sa električnim pogonom sa memorijom, grejanje prednjih i zadnjih sedišta, bočne retrovizore sa memorijskom funkcijom i automatskim zatamnjivanjem, unutrašnjost ambijentalno osvetljenje, 9,2-inčni Columbus mediji i ekran za satelitsku navigaciju, i DSG ručice.

Malo je neugodno što sigurnosna oprema nije standardna, ali evo nas. Koža je – očigledno – stvar ličnih preferencija, grejana zadnja sedišta su lep dodir, ali bi takođe bilo lepo kada bi Matrik LED bile samostalne opcije.

Ovo me dovodi do Tech Pack-a, koji uključuje Matrik LED diode, kameru za surround prikaz, 9,2-inčni Columbus medijski i ekran za satelitsku navigaciju, pomoć pri parkiranju, pomoć u traci i ambijentalno unutrašnje osvetljenje za ugodnije 5900 dolara.

Bočna pomoć sa upozorenjem o saobraćaju pozadi (verovatno bi takođe trebalo da bude standardna po ovoj ceni) je 1250 dolara, panoramski krov je 1900 dolara, a bočne stepenice 1200 dolara.

Uznemirujuće – ili možda namerno – Sportline sa svojim jeftinijim Premium paketom se maloprodaju za jedva nešto više od posebnog stila. I to sa pogonom na sve točkove i snažnijim motorom od 2,0 litra. Dakle, ako želite stil sa Premium paketom, verovatno je vredno da povećate cenu za Sportline.

Proverena cena naše Škoda Karok Stile 110TSI sa grafitno sivom metalik bojom i Premium paketom iznosi 55.660 dolara.

Koliko prostora Škoda Karok ima unutra?
Karok, budući da je Škoda, čini se da zauzima segmente u kojima se čini da se ostatak proizvoda VV grupe drži. Karok je veći od T-Roc-a (iako ne izgleda tako), ali manji od Tiguana. Bliže je povezan sa većim Tiguanom i bliži je po unutrašnjim dimenzijama. Kao i uvek u Škodi, unutrašnjost je što je moguće veća i puna praktičnih karakteristika.

Putnici na prednjim sedištima dobijaju uobičajeni i dobrodošli prostor za odlaganje, kao što su par držača za čaše, mesto za vaš telefon ispod kontrole klime, držači za flaše u vratima, pa čak i gornji odeljak na instrument tabli sa poklopcem. Sedišta, koja su deo Premium paketa, izgledaju sjajno i veoma su udobna, čak vas drže u sebi ako postanete previše oduševljeni uvrnutim stvarima.

Pomerajući se pozadi, naći ćete dovoljno prostora za noge za ljude do, pa čak i preko 180 cm, a sedišta se pomeraju napred-nazad kao deo VarioFlek sistema sedišta. Prostor za glavu je takođe odličan – kutijasta vibracija eksterijera svakako znači više prostora unutra. Dobijate ventilacione otvore da se rashladite, a u ovoj opcionoj verziji postoje grejna vanbrodska sedišta.

Srednje sedište neće biti bure smeha za bilo koga starijeg od 140 cm, jer centralna konzola ulazi u prostor za potkolenice. Takođe, nema naslona za ruke, tako da su držači za čaše postavljeni na zadnjem delu sedišta koje se preklapa.

VarioFlek sistem sedišta pozadi dostupan je samo u stilu stila jer oprema za pogon na sve točkove Sportline oduzima prostor koji mu je potreban. Iako nisu baš Hondina magična sedišta, veoma su pametna u tome što svaki deo može da se nasloni pojedinačno ili možete da ih izvučete pojedinačno kako biste napravili mnogo više prostora.

Jedan trik je da uklonite srednje zadnje sedište i lagano pomerite vanbrodska sedišta u unutrašnjost da biste napravili malo više prostora dok između sedišta čuvate, recimo, skije ili dasku za surfovanje.

Prtljažnik mu je masivan, počevši od 588 litara i širi se do ogromnih 1810 litara sa sedištima van puta. Karok takođe dolazi sa nizom mreža za vezivanje stvari, kao i podom za prtljažnik koji možete ukloniti i preokrenuti da sprečite uništavanje tepiha. Ove mreže su zgodne s obzirom da morate da preklopite srednje sedište da biste koristili držače za čaše i naslon za ruke za putnike na zadnjim sedištima.

Da li Škoda Karok ima Apple CarPlai i Android Auto?
Standardna oprema u Karok asortimanu je 8,0-inčni infotainment sistem sa osam zvučnika, bežični Apple CarPlai i Android Auto, plus Bluetooth. Premium paket koji je ugrađen u ovaj automobil vidi ekran uvećan do 9,2-inčne jedinice i dodaje satelitsku navigaciju.

Sam ekran brzo reaguje na unose i ima „kontrolu gestom“, gde ruka koja se približava može da proširi menije na ekranu za čišći izgled kada je u stanju mirovanja, ali dodatu funkcionalnost kada je to potrebno.

Bežično punjenje za pametne telefone može se naći na centralnom stacku, dok se dodatno napajanje obezbeđuje preko dva USB-C utikača na prednjoj strani, dok drugi red ima jedan utikač od 12 V.

Škodin digitalni drajver od 10,25 inča nudi niz opcija prikaza, uključujući mapiranje, i nastavlja da vodi u paketu u smislu lakoće korišćenja i prilagođavanja.

Da li je Škoda Karok siguran automobil?
Škodina ocena bezbednosti sa pet zvezdica datira pre predstavljanja automobila 2018. godine i ističe u decembru u skladu sa nedavno uvedenim pravilima ANCAP-a. Sam test je sproveo Euro NCAP sa kojim ANCAP ima sporazum, pa stoga datumska oznaka dolazi pre datuma puštanja automobila u prodaju.

Karok je postigao dobre rezultate u zaštiti odraslih putnika sa 93 procenta, dok je zaštita dece (79 procenata) i zaštita pešaka (78 procenata) pala u 70-te. Njegov rezultat bezbednosne asistencije od 58 procenata je zasnovan na specifikaciji u to vreme, ali s obzirom na praćenje mrtvog ugla, upozorenje o poprečnom saobraćaju pozadi i pomoć u traci su sve opcije, što verovatno odražava kako stvari stoje danas.

Koju bezbednosnu tehnologiju poseduje Škoda Karok?
Karok stiže sa sedam vazdušnih jastuka, uobičajenim kontrolama vuče i stabilnosti, AEB-om napred, kamerom za vožnju unazad, upozorenjem o napuštanju trake i prednjim i zadnjim parking senzorima.

Kao što sam već pomenuo, ako želite upozorenje na poprečni saobraćaj pozadi, pomoć u traci ili više kamera, morate da se odlučite za Premium paket ili Sportline. Ja sam posebno glasan i odvratan zagovornik da upozorenje na poprečni saobraćaj pozadi bude standardno za sve, jer je odlično u sprečavanju glupih malih nesreća na parkiralištima i van prilaza.

Koliko košta održavanje Škode Karok?
Škoda nudi sedmogodišnju/neograničenu garanciju na kilometražu u celom opsegu.

Servisiranje je svakih 12 meseci/15.000 km, a servis možete platiti unapred za pet ili sedam godina. Ako idete na pet za 1850 dolara, vaš prosek je 370 dolara godišnje, a za sedam godina je 400 dolara godišnje na 2800 dolara. Ovo je prilično linijska lopta sa korejskim i nemačkim rivalima, dok će istaknuti japanski rivali (osim Mazde) naplaćivati znatno manje za najmanje pet godina. Svako može da pretpostavi šta će se dogoditi nakon što se period fiksne cene završi na Corolla Cross i Honda HR-V.

Osiguranje je izašlo na 985,95 dolara godišnje na osnovu uporedne ponude za 35-godišnjeg muškog vozača koji živi u Chatsvoodu, Novi Južni Južni Jugoslaviju. Procene osiguranja mogu da variraju u zavisnosti od vaše lokacije, istorije vožnje i ličnih okolnosti.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button