fbpx
Uncategorized

2024 Cupra Leon VZk karavan: Međunarodna prva vožnja

2024 Cupra Leon VZk karavan
Upoznajte Volksvagen Golf R karavan u drugom odelu.

Cupra Leon VZk karavan ima isti motor sa turbopunjačem, sedmostepeni menjač sa dvostrukim kvačilom, prianjanje na sve točkove i performanse ispod 5,0 sekundi od 0-100 km/h.

Dolazi iz Folksvagenovog španskog ogranka Cupra, a mogao bi da stigne do australijskih salona sledeće godine.

Dok Folksvagen Australija kaže da će ispuniti postojeće porudžbine za Golf R karavan, model je povučen iz lokalne prodaje. Što ostavlja prazninu u liniji brzih karavana Volksvagen grupe na lokalnom nivou.

Za sada, Cupra Australia ima Leon VZk hatch kao oreol performansi.

Ali taj model ima pogon na prednje točkove, a karavan Leon VZk ima pogon na sve točkove – i ima brže ubrzanje i dodatnu praktičnost.

Koliko košta karavan Cupra Leon VZk u Australiji?
Cene tek treba da budu potvrđene jer automobil tek treba da bude zaključan za Australiju.

Ali kao vodič, trebalo bi da sleti negde blizu, ili samo stidljivo, Volksvagen Golf R karavan (koji je trenutno na listi 71.990 dolara plus troškovi na putu).

Pretpostavljamo da bi cena mogla biti negde oko 65.000 do 70.000 dolara ako dobije zeleno svetlo za naše tržište.

Koliko prostora ima Cupra Leon VZk karavan unutra?
Kao vodeći model Cupra Leon asortimana, VZk dolazi sa radovima.

Lamborghini stilski znaci se mogu videti u materijalima na instrument tabli, glavčini volana, pa čak i obliku otvora za vazduh.

Dugačka lista standardne opreme uključuje bežično punjenje pametnog telefona, senzorski ključ sa dugmetom za pokretanje, dvozonske kontrole klima uređaja, digitalnu instrument tablu, sportska sedišta i ručice menjača iza volana.

Kabina je prostrana jer je Cupra Leon VZk karavan zasnovan na istoj rastegnutoj platformi kao i Volksvagen Golf R karavan.

A prtljažni prostor Cupra Leon karavana je ogroman (620 litara) u poređenju sa poklopcem (380L) za dodatnu praktičnost.

Da li Cupra Leon VZk karavan ima Apple CarPlai i Android Auto?
Cupra Leon VZk karavan ima Apple CarPlai i Android Auto – ali takođe deli isti manjkav sistem za informisanje i zabavu kao i druga vozila u Folksvagen grupi.

Široki, digitalni ekran u sredini instrument table je visoke rezolucije, ali funkcionalnost je svuda u radnji.

Pokušaj navigacije (namera reči) kroz različite menije je dovoljno težak kada ste parkirani, ali posebno frustrirajući kada pokušavate da vozite.

Jasno je da je ovaj infotainment sistem dizajniran u statičkom studiju, a ne u okruženju automobila u pokretu.

Dodatno bolnom iskustvu: simboli za kontrolu temperature i traka za prevlačenje jačine zvuka u dnu ekrana ne svetle noću i skoro ih je nemoguće locirati dodirom, bez skretanja pogleda sa puta.

Iskreno, to je katastrofa. Folksvagen radi na merama zaustavljanja (osvetljene kontrole i preuređene ikone) na ažuriranoj verziji ovog sistema, za koju se očekuje da će početi da se primenjuje na automobile krajem sledeće godine.

Da li je Cupra Leon VZk karavan siguran automobil?
Hečbek verzija Cupra Leona dobila je pet zvezdica za bezbednost od Euro NCAP-a 2020.

Ocena važi i za vagon, s obzirom na sličnost između dve varijante.

Na osnovu niza destruktivnih testova – kao i procena sistema za izbegavanje sudara – Cupra Leon je dobio 91 odsto za zaštitu odraslih putnika na prednjim sedištima, 88 odsto za zaštitu dece na zadnjim sedištima, 71 odsto za „ranjivi“ učesnici u saobraćaju kao što su pešaci i biciklisti, i 80 odsto za pomagala za izbegavanje sudara.

Koju bezbednosnu tehnologiju ima Cupra Leon VZk karavan?
Paket napredne bezbednosne tehnologije nije tako potpun koliko bi mogao da bude. Standardna cena uključuje autonomno kočenje u slučaju nužde (AEB), radarski tempomat, pomoć pri zadržavanju trake, upozorenje o slepoj zoni, upozorenje na poprečni saobraćaj pozadi, upozorenje na izlaz iz vrata, prednje i zadnje parking senzore i kameru za pozadinu.

Međutim, Cupra Leon VZk karavan čudno nema prepoznavanje znakova brzine, zadnji AEB i monitore pritiska u gumama.

U slučaju sudara, zaštita vazdušnih jastuka uključuje vazdušni jastuk za kolena vozača, prednje i bočne vazdušne jastuke i vazdušne jastuke „zavese“ za zaštitu glave.

Koliko košta održavanje karavana Cupra Leon VZk?
Servisni intervali su navedeni na 12 meseci/15.000 km (šta god nastupi prvo), što je prosek u industriji.

Kako je ovaj članak objavljen, Cupra Australia je imala trogodišnje/45.000 km prepaid servisne pakete dostupne za 990 USD i petogodišnje/75.000 km servisne pakete za 1990 USD.

Čini se da rutinsko održavanje postaje sve skuplje kako automobil stari, što je normalno.

Iako karavan još nije na listi za prodaju u Australiji, kao vodič smo citirali 1697 dolara za godišnju premiju osiguranja za sličan poklopac Cupra Leon VZk, a na osnovu uporedne ponude za 35-godišnjeg vozača koji živi u Chatsvoodu , NSV.

Procene osiguranja mogu da variraju u zavisnosti od vaše lokacije, istorije vožnje i ličnih okolnosti.

Kako vozi Cupra Leon VZk karavan?
Cupra Leon VZk karavan ima iste luksuzne elemente kao i prednji poklopac, tako da je jedini pravi trag da je ovo karavan kada gledate kroz retrovizor.

Neki bi mogli reći da mogu da osete razliku između dva stila karoserije – hatch i karavan – i verovatno dodatna težina karavana ima nekog uticaja. Ali generalno se oseća živahno kao i otvor. Postoji dobar razlog za to.

Dok je Volksvagen Golf R hatch na kraćem međuosovinskom rastojanju od Volksvagen Golf R karavana, oba modela Cupra Leon VZk imaju isti otisak kao i Volksvagen Golf R karavan.

Dakle, i Cupra Leon VZk hatch i karavan imaju isto dugo međuosovinsko rastojanje.

Čudno, brošura pokazuje da otvor ima manji krug okretanja od karavana (10,5 m naspram 11,2 m), zbog čega smo u početku mislili da postoji različito međuosovinsko rastojanje između njih. Još uvek nemamo objašnjenje za ovu anomaliju.

Kao što je ranije pomenuto, ako Cupra Leon VZk karavan dođe u Australiju, on bi bio isključivo sa pogonom na sva četiri točka, a heč bi za naše tržište ostao isključivo na prednjim točkovima.

Sistem pogona na sva četiri točka ima definitivnu prednost u pogledu performansi. Smanjuje vreme ubrzanja od 0–100 km/h sa 5,7 sekundi (otvor) na traženih 4,9 sekundi (karavan), jer se karavan nikada ne bori za prianjanje.

Nismo uvek bili obožavaoci Folksvagenovog sedmostepenog menjača sa dvostrukim kvačilom, ali on postaje sve bolji sa svakim usavršavanjem i iteracijom.

Manje je trzajan pri malim brzinama nego prethodne verzije i brzo i gotovo besprekorno prelazi u zupčanike kada ste u pokretu. Menjač je toliko dobar kada se prepusti sam sebi, da se ručice menjača iza volana retko koriste.

Zvuci motora i izduvnih gasova su prilično prigušeni – čak i kada su u glasnom režimu. Uprkos četvorostrukim vrhovima, izduvni sistem nema baš ono pucketanje ili lajanje koje bi očekivali.

Mnogo toga vam je oprošteno kada naiđete na pravi deo puta. Prianjanje je odlično, upravljanje je dobro opterećeno, a kočnice imaju dosta zagriza (i dobru modulaciju).

Položaji sedišta i volana su udobni, a automobil ima osećaj kvaliteta u trenutku kada uđete unutra.

To je tip automobila kojim biste lako mogli da putujete na posao iz dana u dan, uživate na odmoru vikendom ili na krivudavom planinskom prevoju.

Na grubim površinama čulo se malo huka guma, a vešanje je lupalo kad god bismo naišli na pristojnu neravninu, ali inače postoji pošten kompromis između vožnje i upravljanja.

Ali nepotrebno nezgodan informativno-zabavni sistem zaista je prilično besan.

Nadamo se da će primeri isporučeni iz Australije imati koristi od neke vrste ažuriranja – ako ovaj automobil uspe.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button