fbpx
Uncategorized

Pregled Ford Ranger Vildtrak Ks 2023

2023 Ford Ranger Vildtrak Ks
Još mesec dana, lansirana je još jedna varijanta Ford Rangera. Ova nemilosrdna poplava sa dvostrukom kabinom je svedočanstvo Fordove sposobnosti da pronađe praznine u ovoj veoma traženoj klasi vozila. To je takođe metaforički šamar svim onim klijentima Ranger-a sa plaćenim depozitom koji čekaju bilo šta do dve godine za vozilo koje su već naručili.

Prošlog meseca je to bio Ford Ranger Platinum, ovog meseca je to Vildtrak Ks, a sledeći bi mogao biti Stormtrak – ako je naša inteligencija na meti. Ford Ranger Vildtrak Ks popunjava jaz između Vildtrak off-road ute-a i Raptor-a koji uništava pustinju.

Vildtrak Ks nije zajednička promocija između Forda i preporođenog Tvitera Elona Maska. Umesto toga, to je verzija koja je spremnija za terensku vožnju već donekle spremna za terensku vožnju Ranger Vildtrak-a na kojoj je zasnovana. Mogu samo da zamislim da Fordovo marketinško odeljenje ima dug ručak da smisli ime: „To je Vildtrak sa Ks-faktorom… nazovimo ga Vildtrak Ks! Još šnapsa unaokolo!“

Koliko košta Ford Ranger u Australiji?
Ford Ranger Vildtrak Ks košta 75.990 dolara plus troškovi na putu. Dostupan je samo u konfiguraciji 4k4 sa duplom kabinom sa 2,0-litarskim bi-turbo dizel motorom sa četiri cilindra i 10-brzinskim automatskim menjačem.

To ga čini 7500 dolara skupljim od Vildtrak 2,0-litarskog i samo 2200 dolara ispod novo lansiranog Platinum-a koji ima snažniji 3,0-litarski turbo dizel V6. Sve cene su tačne za model 2024, u ovoj fazi, iako je Ford povećao cene Rangera tri puta za 12 meseci.

Ovo zapravo daje Fordu dva glavna modela Ranger-a, ako zanemarimo Ranger Raptor od 87.990 dolara: platinasti sa luksuznim fokusom i Vildtrak Ks sa fokusom na off-road.

Naš testni automobil je ofarban u Ciber Orange, koja je jedna od četiri premium boje, zajedno sa Meteor Grei, Aluminium i Shadov Black, koje koštaju dodatnih 700 dolara. Arctic Vhite je jedina besplatna boja boje.

To znači da je ukupna cena našeg Vildtrak Ks test vozila 82,295 dolara uključujući troškove na putu u Melburnu. U Sidneju, cena vožnje je 83.272 dolara.

Ranger Vildtrak Ks je opremljen sistemom pogona na sva četiri točka sa automatskim uključivanjem iz V6 Ranger-a, umesto sistemom sa skraćenim radnim vremenom koji je ugrađen u druge 2,0-litarske varijante Rangera. Verzije sa četiri cilindra i V6 srodnog Ford Everest SUV-a imaju isti 4VD sistem.

Verzija Fordovog 2,0-litarskog motora Vildtrak Ks nadograđena je kako bi zadovoljila strože Euro 6 standarde za emisiju izduvnih gasova, što ga čini prvim Ranger modelom koji zahteva upotrebu AdBlue-a. Prekidač smanjuje snagu na 150kV/500Nm – 4kV na standardnom bi-turbo motoru.

Ispod karoserije, Ford Ranger Vildtrak Ks je opremljen jedinstvenim Bilstein amortizerima koji imaju tehnologiju „End Stop Control Valve“ (ESCV), za koju proizvođač automobila tvrdi da pruža bolju udobnost na putu i ​​performanse van puta.

Dodatak novog vešanja i seta 17-inčnih točkova obučenih u General Grabber AT3 gume (265/70 R17) rezultirao je povećanjem širine prednjeg i zadnjeg traga za 30 mm, kao i povećanjem klirensa od tla za 26 mm.

Prema Fordu, promene ne utiču na kapacitet vuče Ranger Vildtrak Ks od 3500 kg. Maksimalna nosivost je 918 kg, 79 kg manje od Vildtrak 2,0-litarskog modela.

U poređenju sa jeftinijim Vildtrakom, Ks ima jedinstvenu prednju rešetku sa pomoćnim LED diodama, aluminijumske bočne stepenice, Vildtrak Ks oznake na bokovima i Ranger slova na haubi. Opcioni matrični LED farovi Vildtraka su standardno ugrađeni.

Ranger Vildtrak Ks uključuje Fordov novi „fleksibilni sistem nosača“ (takođe standardno postavljen na Platinum), koji se sastoji od uvlačivih krovnih nosača i kliznog nosača za teret koji je postavljen na Rangerovu kadu. Polica za utovar ima pet unapred podešenih pozicija za različite dužine tereta.

Ford je pooštrio vizuelni izgled vozila sa asfaltno crnom maskom, rubom točkova, otvorima na lukovima točkova, poklopcima retrovizora, kvakama na vratima i zadnjim branikom.

Ispod se prenosi čelična uporna ploča Ranger Vildtraka.

Postoje tri režima vožnje van puta koje Vildtrak nema, a koji imaju za cilj da učine Vildtrak Ks sposobnijim off-road: Trail Turn Assist, Trail Control i Rock Cravl (koji je poslednji pozajmljen od Raptor-a). Ući ću u njih u odeljku „Kako se vozi?“ odeljak ispod.

Koliko prostora Ford Ranger ima unutra?
Iks faktor se nastavlja unutra sa Vildtrak Ks brendom na sedištima sa akcentom od kože i gornjim poklopcem pretinca za rukavice prekrivenim tkaninom. Poklopac instrument table vozača je takođe ukrašen veštačkim antilopom, kao i obloge vrata.

Ciber narandžasti kontrastni šavovi su korišćeni na volanu, sedištima, vratima, ručici menjača i drugim dodirnim tačkama kako bi se unutrašnjost Ks-a podigla.

Podešavanje prednjeg sedišta je električno, ali se volan mora podesiti ručno. Krajnji rezultat je odlična vozačka pozicija koja će sigurno prihvatiti svakoga od pet do sedam stopa visine.

Vildtrak-ova 8,0-inčna instrument tabla vozača je nadograđena na sistem od 12,3 inča sa Raptor i Platinum, a sva tri dele Fordov 12-inčni info-zabavni ekran osetljiv na dodir u stilu tableta, koji ima još nekoliko ekrana i funkcija posebno za terensku vožnju .

Postoji velika kanta ispod kožnog središnjeg naslona za ruke i dva držača za čaše pored ručice menjača. Vildtrak Ks ima dvozonsku kontrolu klime, B&O zvučni sistem sa 10 zvučnika, prostirku za punjenje telefona, osam pomoćnih prekidača i prepoznatljivi McDonald’sov držač za pomfrit.

Zadnje sedište je mračnije, sa veoma malo promena u odnosu na Vildtrak osim vezenih prostirki. Putnici na zadnjim sedištima dobijaju ventilacione otvore, džepove na naslonu sedišta i USB portove za punjenje. Držači za čaše se kriju u središnjem naslonu za ruke koji se teško otvara, a na vratima su držači za flaše.

Šta Ford Ranger nudi u poslužavniku?
Sada skačemo u poslužavnik, a velika novost je fleksibilan sistem nosača koji se može pomerati napred i nazad, i kombinovan sa vešto skrivenim poprečnim šinama na krovu za nošenje dužih tereta kao što su merdevine i lumbalni deo ili možda daske za surfovanje i kajaci.

To je isti sistem koji je ugrađen u skuplji Ranger Platinum.

Sama kada dobija Vildtrak-ovu podlogu za krevet, šine za teret, razne tačke za vezivanje, nekoliko svetla za krevet i utičnicu od 12 V. Poklopac valjka sa standardnim pogonom na Vildtrak-u i vrata prtljažnika koji se lako podižu su zaključani u centralnoj bravi.

Jedinstveno vešanje Vildtrak Ks i paket točkova/guma nisu uticali na vuču vozila, ali je nosivost smanjena za 79 kg.

Da li Ford Ranger ima Apple CarPlai i Android Auto?
Sve informacije i zabavne funkcije Vildtrak Ks-a smeštene su ili na 12-inčni centralno montiran ekran osetljiv na dodir ili 12,3-inčni digitalni ekran vozača.

Kvalitet grafike i funkcionalnost ekrana su generalno veoma visokog standarda, ali smo iskusili neobične probleme na drugim Fordovim vozilima sa ovim ekranima, kao što su zamrzavanje ekrana, izuzetno sporo prikazivanje, pa čak i nasumična ponovno pokretanje.

Vildtrak Ks se nije zamrznuo ili ponovo pokrenuo tokom našeg vremena sa automobilom, tako da je moguće da je Ford otklonio te probleme ranog izbijanja zuba. Ali s obzirom da smo imali samo 48 sati sa testnim automobilom, takođe je moguće da smo imali sreće.

Kao i Vildtrak, Vildtrak Ks ima bežični Android Auto i Apple CarPlai koji uglavnom dobro rade, iako neki ekrani mogu biti spori za prikazivanje. Takođe se nudi i Bluetooth telefonsko povezivanje.

Vildtrak Ks ima DAB+ digitalni radio, kao i AM i FM radio. Satelitska navigacija je standardna (i dolazi sa besplatnim ažuriranjem mape u trajanju od 12 meseci).

Vildtrak Ks se uparuje sa FordPass aplikacijom koja omogućava rudimentarnu interakciju sa vozilom, uključujući zaključavanje i otključavanje, i pristup podacima o lokaciji i podacima o vožnji.

Koju bezbednosnu tehnologiju ima Ford Ranger?
Ford Ranger Vildtrak Ks ima sve što Vildtrak dobija u pogledu bezbednosnih sistema za pomoć vozaču. Ove karakteristike uključuju autonomno kočenje u slučaju nužde sa intervencijom biciklista, pešaka i raskrsnica, plus prilagodljivi tempomat i prepoznavanje znakova brzine koji su povezani tako da možete da uskladite krstarenje ili ograničavač brzine sa trenutnom zonom brzine.

Tokom našeg vremena sa Vildtrak Ks-om, iskusili smo jedan aktivni kvar tempomata u gužvi. Sistem je bio podešen na 80 km/h, ali saobraćaj se kretao samo brzinom od 55 km/h, tako da je aktivno krstarenje Vildtraka oponašalo automobil ispred, kao što je i predviđeno. Posle otprilike jednog minuta, naizgled je „izgubio“ automobil ispred i počeo da ubrzava nazad do 80 km/h. Srećom, uspeo sam da zakočim pre nego što smo naleteli na auto ispred.

Za sve sisteme pomoći vozaču je uslov da vozač bude u potpunosti pažljiv u svakom trenutku, a ovo je još jedan primer koliko smo daleko od bezbednih autonomnih vozila.

Rendžerov aktivni sistem pomoći pri zadržavanju trake deluje previše pristrasno na levoj strani trake i lako se zbuni ako se oznake linija istroše ili na putevima gde se jedna traka deli na dve (na primer, traka za preticanje).

Ranger Vildtrak Ks ima praćenje mrtvog ugla, upozorenje o napuštanju trake, praćenje pritiska u gumama, kameru od 360 stepeni (praktična van puta), pa čak i funkciju testiranja svetla prikolice tako da možete da izađete i proverite osvetljenje prikolice samostalno.

Ranger Vildtrak (i Ks) imaju aktivnu pomoć pri parkiranju, ali nisam siguran da li je to sigurnosna pomoć ili traka za nestručne vozače.

Koliko košta održavanje Ford Rangera?
Novi Ranger je pokriven garancijom od pet godina/neograničenih kilometara, što je godinu dana manje od Isuzu-ove šestogodišnje D-Mak garancije i pet godina manje od Mitsubishi-jeve uslovne 10-godišnje pokriće za Triton. Ali druga serija Mitsubishija od pet godina važi samo ako vozilo nastavi da se servisira kod Mitsubishi dilera.

Servisi su potrebni svakih 12 meseci ili 15.000 km.

Ford Ranger Vildtrak Ks je pokriven Fordovim planom usluga sa pristupačnim ograničenim cenama, koji garantuje da prve četiri usluge neće koštati više od 329 dolara svaka, a peta godina je 400 dolara, što je ukupno 1716 dolara.

Ford vam takođe daje 12 meseci pokrića pomoći na putu uz svaku uslugu – što znači da bi godišnji Fordov servis trebalo da vas obuhvati programom.

Indikativna ponuda osiguranja za Ranger Vildtrak Ks iznosi 1708 dolara za 35-godišnjeg muškarca vozača koji živi u Chatsvoodu, Novi Južni Jug. Procene osiguranja mogu da variraju u zavisnosti od vaše lokacije, istorije vožnje i ličnih okolnosti.

Kako vozi Ford Ranger?
Došavši do Vildtrak Ks-a, vizuelni ukrasi govore o povećanom terenskom potencijalu automobila, ne samo one General Grabber gume za sve terene prečnika 32 inča i njihove crne i alu felne.

Dodatnih 27 mm klirensa od tla znači da to osećate i kada se penjete u kabinu. Ali robusne crne bočne stepenice pomažu gomili u tom pogledu, kao i dobro postavljena ručka za hvatanje na unutrašnjoj strani A-stuba.

Na putu, Vildtrak Ks se ne oseća drugačije od standardnog Vildtraka u performansama pogonskog sklopa, iako je to teži automobil sa nešto manje snage. Još uvek ima više nego dovoljno gunđanja da se ubrza i prestigne na autoputevima.

Debele gume Vildtrak Ks-a 265/70 od 17 inča, koje su veliki deo zašto ovaj Ranger vozi više i ima 30 mm širi prednji i zadnji trag, zapravo se prilično dobro ponašaju u svakodnevnoj vožnji. Ne stvaraju mnogo dodatne buke i izgleda da imaju dobar nivo prijanjanja bitumena na suvom i mokrom.

Bilstein amortizeri čine malo poboljšanje u ponašanju na putu, što je najuočljivije u smanjenom nagibu karoserije u krivinama, ali i u njihovoj sposobnosti da apsorbuju grublje površine puta. Na terenu, amortizeri i opruge odlično rade na maksimalnom kontaktu guma u ​​teškim uslovima i potpomognuti su pristojnom količinom artikulacije točkova.

Off-road, Ks-ove mogućnosti će definitivno usrećiti vikend ratnika. Bacili smo Vildtrak Ks na neke stene, prelaze preko vode, blatne močvare i uspone prekrivene škriljcima – neke sa namerno postavljenim udubljenjima da bismo zaista testirali artikulaciju i smanjenu vuču – u državnom parku Lerderderg zapadno od Melburna, i lako je ispunio naša očekivanja .

Preklopni sistem pogona na sva četiri točka, koji uključuje niski domet i zaključavanje zadnjeg diferencijala, zaista dobro rade zajedno prelazeći podmukle uslove testa. Ima sve modove Vildtrak-a (Eco, Normal, Tov, Slipperi, Mud, Sand) i još jedan ukraden od Raptor-a (Rock Cravl). Takođe nosi automatsku postavku ‘4A’ iz V6 Rangersa, omogućavajući upotrebu pogona na sva četiri točka na putu sa automatskom raspodelom obrtnog momenta.

Ova kombinacija mehaničke i tehnološke pameti ima svoje granice, koje smo pronašli na veoma strmom i kamenitom usponu, ali je iznad onoga što bismo očekivali da većina vlasnika kupi svoju kupovinu od 83.000 dolara.

Povlačenje Rendžera iz nekoliko neuspešnih pokušaja sa samita bilo je daleko manje stresno zahvaljujući progresivnim i prijatnim kočnicama i pokrivenosti kamerom od 360 stepeni.

Na novi Trail Turn Assist je potrebno malo navikavanja. U početku se čini pomalo mehanički neosetljivim, jer u osnovi traži da se unutrašnji zadnji točak zaključa, što zauzvrat podstiče automobil da se okreće oko tog točka. U stvarnosti, to značajno sužava krug okretanja Vildtrak Ks-a.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button