fbpx
Uncategorized

Uskršnji dugi vikend: provere koje biste trebali obaviti pre putovanja

Uskrsni dugi vikend je pred nama, a iako putovanje može biti zabavno, oni bi takođe trebali doći sa priličnim udelom administratora.

Izveštaj JAKS Tires & Auto Safeti 2021, koji je sproveo IouGov, otkriva da samo oko polovine Australaca – 54 odsto – kaže da uvek izvrše određene provere vozila pre duge vožnje.

Uznemirujuće, jedna trećina australijskih vozača kaže da ih narandžasto ili crveno svetlo na kontrolnoj tabli automobila neće sprečiti da krenu na dugo putovanje.

Najpopularnija stavka koja se proverava pre dugog putovanja je pritisak u gumama – 76 procenata – dok samo 32 procenta proverava radni vek baterije.

Ali postoje razne druge imperativne provere pre nego što izađete na otvoreni put. Dakle, dok pakujete kofere ili pripremate decu, ne zaboravite da svom automobilu posvetite i pažnju.

Uz pomoć nekih stručnjaka sastavili smo kontrolnu listu za negu automobila.

Proverite stanje baterije
“Kao opšte pravilo, najbolje je izvesti automobil na trčanje svake dve ili tri nedelje. Ako vaš automobil ima noviju bateriju, mesec dana između pogona bi trebalo da bude u redu, ali automobil sa starijom baterijom, recimo tri godine , treba pokretanje i trčanje najmanje jednom nedeljno. Ne morate dugo da vozite, 10 minuta vožnje do supermarketa i nazad trebalo bi da bude dovoljno pre putovanja da biste testirali i zagrejali bateriju.

“Baterija najbolje radi kada su njeni terminali čisti i nepropusni. Uobičajeno je naći koroziju. Terminale očistite odspajanjem baterije (prvo negativni ili uzemljeni kabel) i operite rastvorom tople vode i sode bikarbone. Izmrvite terminale žičanom četkom namažite vazelinom da biste sprečili nakupljanje i ponovo povezali bateriju (negativna ili poslednja olova za uzemljenje) “, kaže viši automobilski novinar RACV-a, Tim Nikolson.

Proverite nivoe
“Proverite sve ključne nivoe tečnosti, kao što su ulje, rashladna tečnost (hladnjak i preliv gde je to potrebno), tečnost za kočnice i servo volan (ako je primenljivo). Ne samo da bismo ih trebali proveravati već i stanje ovih ulja i tečnosti. ups su obavezni da koristite preporučenu kvalitetu i / ili istu tečnost kao i ona koja se nalazi unutra. NEMOJTE se mešati ni sa čim “, objašnjava Matthev Guastella, tehničar i mlađi menadžer u Ralph Guastella Motors.

Proverite da li ima curenja
Tim Nicholson savetuje sledeće:

“Proverite [ulje] kada je automobil parkiran na ravnoj površini, a motor je isključen najmanje minutu. Ako je ulje malo, dolijte – trebalo bi oko pola litra. Priručnik će vam reći koju ocenu koristiti.

“[Rashladnu tečnost] je najbolje proveriti kada je motor hladan. Proverite u uputstvu za upozorenja / postupke koji se odnose na vaše vozilo. Ako je potrebno dopunjavanje, otkopčajte poklopce naznačene u priručniku i proverite kod servisnog centra uzroci.

“Tečnost za automatski menjač se proverava pomoću merne šipke – sledite uputstva u priručniku za automobil. Ako je nivo znatno spušten, potrebno je često dolivanje, je tamne boje ili ima izgoreni miris, neka ga pregleda mehaničar.”

Sprovedite zagrevanje
Gospodin Nicholson kaže: “Predmeti poput baterija, kočionih rotora, pločica i guma imaće koristi od vožnje koja je dovoljno duga da se sve zagreje na radnu temperaturu. 10-minutno putovanje do prodavnica po vaše namirnice biće dovoljno da automobil dobijete trening “.

Proverite gazni sloj i nadopunite pritisak u gumama
“Definitivno proverite pritisak u gumama i ako idete na dugo putovanje, obavezno pročitajte plakat gume i povećajte pritisak u uslovima punog opterećenja. Ne zaboravite da napravite i rezervnu gumu!

“Vizuelni pregled guma može sprečiti kvarove. Kako su bočnice? Postoje li komadići izvađeni iz udaraca o ivičnjake? Ima li deformacija ili mehurića? Spustite se na zemlju i obratite pažnju na gazni sloj. Ima li dovoljno levo? Da li se ravnomerno i glatko habaju? Proverite da li su ivice gazećeg sloja popucale, što ukazuje na to da je guma propala i da je postala tvrda. Veliko pravilo je zameniti gume nakon otprilike pet godina, bez obzira na to koliko preostalog gazećeg sloja ostaje, “kaže gospodin Guastella.

Ozbiljno shvatite lampice upozorenja
„Ako se neka lampica upozorenja upali tokom vožnje, treba da se zaustavite, kada je to bezbedno, i kontaktirate svog mehaničara ili pozovite službu za pomoć na putu, kao što je RACV Hitna pomoć na cesti.

“Ako to ne učinite, moglo bi da prouzrokuje veliku ili čak nepopravljivu štetu na vašem vozilu. Za cenu telefonskog poziva mogli biste da uštedite na hiljadama dolara na računima za popravku.” Gospodin Nicholson primećuje.

Proverite kočiona svetla i farove
“Proveriti da li vaša svetla rade verovatno je najlakše od svega. Sve što vam treba je voljni pomoćnik koji može stajati ispred i iza automobila dok s njima prolazite kroz sva svetla. Mnogi novi automobili će vas obavestiti na instrument tabli ako postoje je i svetlo van.

„Još jedna stvar koju treba proveriti je poravnanje farova, posebno ako se krećete prema zemlji i vozite noću tamo gde nema redovnih uličnih svetiljki“, kaže gospodin Guastella.

Proverite da li ima smetova
“Dok ste ispod poklopca motora, iz komore za plenum očistite ostatke poput lišća i sitnih štapića. Pregledajte odeljak motora u automobilima koji su sedeli da li postoji bilo šta što je možda stvorilo dom u motornom odeljku. Odličan način da produžite životni vek metlica brisača i vetrobranskog stakla je podizanje krakova brisača i čišćenje metlica i mesta na kojima se oslanjaju na vetrobransko staklo. Stvari poput peska ili peska mogu oštetiti metlicu brisača i ogrebati ekran “, kaže gospodin Guastella.

Proveri svoje rezervne
Rezervni deo može vas spasiti u trenucima koje možda niste planirali. Vizuelno ga proverite pre nego što krenete na put da li ima oštećenja poput pukotina. Takođe proverite gazeći sloj na svoj račun.

“Ako uspete da svoj automobil odvedete do lokalnog mehaničara, neka i oni pregledaju vaš rezervni, jer je važno da ga imate ako vozite na velike daljine. Poslednje što želite je da biste se brinuli je kvar – ništa ne može pokvariti praznik brži “, kaže Peter Khouri, medijski menadžer za NRMA.

Proverite kočione diskove
“Da li rade glatko ili melju i cvile? Da li pedala pulsira kad usporava? Ako automobil već neko vreme sedi napolju, pogledajte kočione diskove da biste proverili da li ima površinske rđe. Ako imaju fini sloj rđe na sebi njima je ovo obično u redu, ali ako su grube na dodir, trebate potražiti pomoć stručnjaka. Ne mogu dovoljno naglasiti koliko je važno ne rizikovati kočnicama. To vidim svakodnevno “, kaže gospodin Guastella.

Imajte na umu i ostale stvari koje trebate imati na umu: osluškivati bilo kakve neobične zvukove, paziti na performanse vašeg automobila i uvek je dobra ideja da svoje vozilo temeljito očistite pre polaska.

Štaviše, s obzirom da proživljavamo vrlo uznemirujuće vreme, vrijedi držati se svih ograničenja putovanja od koronavirusa prije nego što krenete na put.

Kueensland:
Granica Kvinslenda otvorena je za sve australijske države i teritorije. Za ulazak u Kvinslend nije vam potrebna granična propusnica. U Kueensland možete ući iz bilo koje australijske države ili teritorije. Trodnevno zaključavanje Brisbane-a završeno je u 17:00 u četvrtak 1. aprila 2021.

Victoria:
Granica Viktorije je otvorena, međutim, svi učesnici moraju imati važeću dozvolu prema državnom sistemu viktorijanskih putničkih dozvola. Trenutno je područje Velikog Brizbejna crvena zona za putničke dozvole – svako ko je bio u tim oblastima od 12. marta 2021. godine mora da se izoluje i testira.

Novi Južni Vels:
Ne postoje ograničenja oko putovanja do NSV-a i granica je otvorena. Oni iz šireg dela Brizbejna, međutim, ne smeju da uđu u državu.

Zapadna Australija:
Svi međudržavni dolasci u VA moraju da popune G2G propusnicu da bi ušli u državu. Granica VA otvorena je za sve države osim za Kueensland. Kvinslendci koji žele da uđu mogu to učiniti samo uz izuzeće putem G2G Pass sistema. Ako je dozvoljeno, morate izvršiti samokarantin u odgovarajućim prostorijama tokom 14 dana.

Južna Australija:
Granica južne Australije otvorena je bez ograničenja za sve, osim za one koji žive ili posećuju područje Velikog Brizbejna tokom određenog vremena.

Severna Teritorija:
Severna teritorija trenutno ima otvorenu granicu, uz određena ograničenja za stanovnike Brizbejna.

Teritorija glavnog grada Australije:
ACT ima otvorenu granicu, sa određenim ograničenjima za putnike koji dolaze iz šireg regiona Brizbejna.

Tasmanija:
Tasmanija ima otvorenu granicu, sa određenim ograničenjima za putnike koji dolaze iz šire regije Brizbejna.

Želimo vam svima srećan Uskrs od našeg tima ovde na CarAdvice i budite sigurni na putevima ovog dugog vikenda.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button