fbpx
Uncategorized

Recenzija Volksvagen Tiguan Allspace Adventure 2022: prva vožnja u Australiji

2022 Volksvagen Tiguan Allspace Adventure
U 2017. Folksvagen je svom popularnom Tiguan srednjem SUV-u dodao 215 mm i dva sedišta, nazvao ga Allspace i ušao u svet sedmoseda.

Sada je Folksvagen iščupao sedišta šest i sedam, zadržao dodatni prostor i udario značku „Avantura“ na vrata prtljažnika.

Sve to zvuči malo pojednostavljeno, i da budemo pošteni, promene koje je napravio Folksvagen da se porodični SUV sa sedam sedišta pretvori u terenski automobil sa pet sedišta sa avanturističkim duhom ne obuhvata samo bedž i nekoliko izbrisanih sedišta.

Volksvagen Tiguan Allspace Adventure 2022, da bi mu dao pun naziv, kreiran je samo za Australiju. Dizajniran je za, prema Folksvagenu, “avanturističke” tipove koji cene prostor i neke terenske sposobnosti – misle na kampere, planinske bicikliste, surfere, bushvalkere i slično.

To je niša koju je dugo popunio Subaru, tako da ne čudi da Folksvagen cilja kupce Outbacka sa novom Allspace Adventure.

Koliko košta Volksvagen Tiguan Allspace u Australiji?
Da bi se borio protiv Subarua, Volksvagen Australija je spakovao obilje opreme pogodne za prirodu u Allspace Adventure vrednoj 54.990 dolara.

Tu su 17-inčni aluminijumski točkovi umesto uobičajenih 18s, dodata zaštita podvozja, snažniji alternator od 180 ampera i povećan kapacitet baterije, kao i uklanjanje trećeg reda sedišta da bi se oslobodio kapacitet tereta, sada ocenjen na 760L u najmanju ruku.

Nismo uspeli da testiramo prtljažni prostor na kratkom jednodnevnom lansiranju Allspace Adventure, ali slike projektovane na veliki ekran su sugerisale da bi planinski bicikl udobno stao pozadi.

Lista standardne opreme je prilično u skladu sa širim asortimanom Tiguana. Istaknute stvari uključuju 8,0-inčni ekran za informacije i zabavu, 10,25-inčni digitalni ekran instrumenata, LED farove i zadnja svetla, grejana prednja sedišta, trozonsku kontrolu klime, bežično punjenje telefona i kompletan paket VV-ovih sigurnosnih asistencija.

Ne postoje druge opcije, osim boje boje, dok kupci mogu da izaberu jedan od tri paketa dodatne opreme bez dodatnih troškova. Zimski paket donosi lance za sneg specifične za 17-inčne legure ugrađene u Allspace Adventure.

Letnji paket dodaje zavese za suncobran za zadnji bočni i zadnji prozor, dok jesenji paket dodaje oblogu za prtljažnik i zaštitnu ploču za utovar.

Pored toga, sva tri pakovanja dolaze sa patosnicama za sve vremenske uslove prednje i zadnje podne.

Koliko prostora ima Volksvagen Tiguan Allspace unutra?
Kabina Allspace Adventure je poznato mesto za svakoga ko je sedeo u Tiguanu. Osim prostirki za sve vremenske uslove, ne postoji ništa što bi razlikovalo Adventure od običnih Tiguana.

To nije loša stvar, unutrašnjost Tiguana i šireg VV asortimana već predstavlja vežbu suzdržanosti. Celokupni dizajn datira iz 2016. godine kada je ova generacija Tiguana prvi put krasila izložbene salone, i da budemo pošteni, izgleda da je zastareo, svakako kada se postavi pored novijih modela brenda kao što su Golf i Touareg.

VV Australia je napravio većinu opcija za skladištenje unutar kabine, i dokazujući da ovo nije samo VeeDubova hiperbola, ima ih mnogo. Pored onoga što biste očekivali da pronađete – držače za čaše, centralnu kantu za odlaganje, izdašne džepove na vratima – Tiguan Allspace Adventure takođe donosi kockice u komandnoj tabli, dve velike korpe za odlaganje na krovu i fioke koje se izvlače ispod oba prednja sedišta . Sakrivanje telefona/laptop-a/tajnog paketa čipova nikada nije bilo tako lako.

Prednja sedišta imaju podršku, ali malo čvrsta za naš ukus. Slična je priča u drugom redu gde čvrstoća ponovo pozdravlja stanare. Ali, imaće dovoljno prostora za luksuz.

Uklanjanje trećeg reda znači da u drugom redu ima dovoljno prostora za putnike zahvaljujući kliznim sedištima napred i nazad. Teško nam je da se setimo prostranijeg drugog reda u segmentu, a verovatno i segmenta iznad.

Taj uticaj se može osetiti i u prtljažniku, gde sa drugim redom koji koriste putnici, postoji zdravih 760L prtljažnog kapaciteta. To je 60L više od običnog Tiguan Allspace-a.

Presavijte drugi red i u igri je 1920L – čini se više nego dovoljno za brdski bicikl i svu vašu opremu za kampovanje. Nedeljna prodavnica ne bi trebalo da predstavlja preveliki izazov.

Da li Volksvagen Tiguan Allspace ima Apple CarPlai?
8,0-inčni ekran osetljiv na dodir ugošćuje Adventure-ov infotainment sistem. Opremljen je satelitskom navigacijom, bežičnim Apple CarPlai i Android Auto, Bluetooth vezom i DAB+ digitalnim radiom.

Ekran je mali po današnjim standardima, ali se ne može zameriti njegovoj jednostavnosti korišćenja, sa brzim odgovorima na unose i intuitivnom strukturom menija. Pronalaženje onoga što želite ili vam je potrebno je lako, a delom vam pomaže niz dugmadi za prečice koja se nalaze pored ekrana osetljivog na dodir. Tradicionalni brojčanici za jačinu zvuka i podešavanje su dobrodošla uključenost.

Bežični Apple CarPlai se brzo uparuje, a kada se jednom upari, još brže se ponovo uključuje svaki put kada kročite u Avanturu. Otključajte vrata, otvorite i pre nego što se smestite na svoje sedište, CarPlai je u funkciji. Impresivan.

Tri USB-C tačke (dve u prednjem i jedna u drugom redu) pomažu da uređaji budu u toku. Pored toga, podloga za bežično punjenje se nalazi ispred ručice menjača. To je jedna od boljih iteracija koje smo koristili, zapravo dodajući punjenje na moj iPhone tokom duže vožnje. Neki sistemi na koje smo naišli samo održavaju punjenje ili, u najboljem slučaju, protočno punjenje vašeg pametnog telefona. Nije baš kao kod Tiguana, koji vašem telefonu dodaje značajne elektrone.

Digitalni ekran vozača, nazvan Digital Cockpit Pro i veličine 10,25 inča, pruža mnoštvo podataka o vožnji i putovanju i može se konfigurisati po ukusu – od tradicionalnih brojčanika do minimalističkije projekcije informacija o vožnji.

Da li je Volksvagen Tiguan Allspace siguran automobil?
Širi asortiman Volksvagen Tiguan Allspace nosi ocenu bezbednosti ANCAP sa pet zvezdica izdatu u septembru 2016.

Bezbednosno telo ga je ocenilo sa impresivnih 96 procenata za zaštitu odraslih putnika, 80 procenata za decu, 68 procenata za pešake i 68 procenata za svoje sisteme pomoći bezbednosti.

Naročito treba istaći dva savršena rezultata od osam od osam i za bočni udar i za testove sudara sa stubom.

Sedam vazdušnih jastuka pokriva oba reda putnika.

Ugrađeno je autonomno kočenje u slučaju nužde sa detekcijom pešaka, pomoć pri zadržavanju trake, adaptivni tempomat, praćenje mrtvog ugla i upozorenje na poprečni saobraćaj pozadi. Prednji i zadnji parking senzori, nadzor pritiska u gumama i detekcija umora vozača su takođe uključeni.

Naše vreme sa Avanturom na lokalnom lansiranju nije, milosrdno, izazvalo nijedan od ovih naprednih sistema, tako da ne možemo da komentarišemo njihovu efikasnost.

Ono što možemo da komentarišemo je oštra kamera za pozadinsko gledanje koja projektuje oštre slike (sa dinamičkim smernicama) na ekran i čini parkiranje lakim. A ako želite da prepustite parking samom Allspace-u, on je opremljen automatskim parkingom, koji radi i za paralelna mesta i za parking mesta. Nismo isprobali ovu funkciju pri pokretanju.

Koliko košta održavanje Volksvagen Tiguan Allspace?
Mnogo je Tiguana u paketu sa cenom od 54.990 dolara (cena od 51.190 dolara). Pronalaženje rivala koji nude sličan nivo opreme i avanturistički duh nije lak zadatak.

Folksvagen cilja direktno na kupce Subaru Outback-a, gde je najpribližniji po ceni Touring sa 50.990 dolara plus troškovi na putu. To znači nešto više od 55.000 dolara odlaska (u Novom Južnom Jugu), prilično lineball sa Allspace Adventure.

Bliže Volksvagen porodici, Škoda Kodiak (doduše iz sledećeg segmenta u smislu prostora) počinje od 53.990 dolara za vožnju, dok je Mitsubishi Outlander Ekceed trenutno po ceni od 54.610 dolara.

Folksvagen pokriva Tiguan Allspace Adventure sa svojom standardnom petogodišnjom/neograničenom garancijom za pređene kilometre, dok su servisni intervali raspoređeni na 12 meseci ili 15.000 km, šta god nastupi prvo.

Folksvagen nudi trogodišnje i petogodišnje ugovore o servisiranju sa fiksnom cenom – pod nazivom CarePlan. Za Tiguan Allspace Adventure, trogodišnji plan traži 1650 dolara, dok petogodišnji plan košta 2950 dolara.

Sveobuhvatno osiguranje iznosi 1325,32 dolara godišnje na osnovu uporednog citata jednog od vodećih osiguravača u Australiji i na osnovu 35-godišnjeg vozača koji živi u Četsvudu, Novi Južni Jug – procene osiguranja mogu da variraju u zavisnosti od vaše lokacije i istorije vožnje.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button