fbpx
Automobili

Sledeći Nissan Z-automobil koji će koristiti postojeću, ali izmenjenu platformu

Potvrđujući spekulacije o osnovama od 400 Z, šef projekta objašnjava šta se nalazi ispod

Nissan je skinuo pokrivač sa Z Pro, automobila koji predviđa naslednika 370Z. Ali kako su se korice oljuštile, nije bilo zvaničnih referenci na ono što je u osnovi.

U intervjuu za australijske medije, Hiroshi Tamura, specijalista za razvoj proizvoda Nissan GT-R i Nismo, dao je značajne naznake o osnovama.

Iako nije uspeo da potvrdi sve detalje sledećeg Z-automobila – za koji se očekivalo da će se zvati 400Z – Tamura je predstavio neke ključne informacije.

Iako oklevajući da govori o eventualnoj produkcijskoj verziji, Tamura se uglavnom fokusirao na sam Z Proto. Kada su ga ispitivali o platformi koja je osnova tvin-turbo V6 prototipa, Tamura je sugerisao da je „rešenje platforme još uvek u toku“, pre nego što je dalje razrađivalo.

„Nemamo mnogo platformi“, rekao je Tamura, misleći na Nissanov globalni portfolio proizvoda. „Z platforma već postoji, ali moramo modifikovati postojeću platformu.“

Iako Tamura nije izričito govorio o tome koja će platforma biti osnova za sledeći Z, s obzirom na Nisanov tanki prednji motor, kantu za delove sa pogonom na zadnje točkove, male su šanse da se koristi bilo šta osim verzije prednjeg broda ili FM platforme .

Međutim, FM nije statički skup komponenata. Pored upotrebe pod trenutnim 370Z, podržao je i 350Z koji datira iz 2002.

Ostala vozila Nissan i Infiniti sa istim hardverom šasije uključuju limuzinu Infiniti K50 i kupe K60 i njihove prethodnike, mnogo veći K70, poslednji Nissan Stagea karavan, pa čak i krosover KKS70.

Nissan je potvrdio da Z Proto pokreće tvin-turbo V6, ali nije objavio detalje o motoru. S obzirom na to da Infiniti K60 Red Sport (prikazan gore) pokreće 3.0-litarski V6 snage 298kV i 475Nm, nije teško videti kako bi trenutna šasija mogla biti prilagođena tome.

„Snaga i obrtni momenat su prilično različiti, pa je platforma modifikovana“, uverila je Tamuara. „To nije prenos.“ Kao i kod početnog sporog zafrkavanja informacija Z Proto, zamena za 370Z, kako god se ona zvala, sigurno će dobiti slično dugačak niz informacija o proizvodu.

Uprkos izgledima Z protoa spremnih za proizvodnju, neki izveštaji sugerišu da bi serijska verzija mogla stići tek 2023. Sa toliko dugo čekanja možete biti sigurni da će Nissan od sada imati dosta informacija koje će deliti da bi zainteresovao entuzijaste.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button