fbpx
Automobili

Pregled Škoda Octavia 140TSI Limited Edition 2022

Srednje limuzine su umiruća vrsta u današnjem brutalnom okruženju novih automobila, okruženju u kojem se njihov broj smanjuje u rukama drugog predatora srednje veličine, grabežljivog srednjeg SUV-a koji proždire sve pred sobom. Ali, gde ima života, ima i nade. A nada, u ovom slučaju, dolazi od češkog brenda Škode.

Škoda Octavia nas je dugo impresionirala ovde u Drive-u svojom mešavinom praktičnosti, vrhunskih dodira i pametnih idiosinkrazija. To je vladajući Vozač godine 2022. – Najbolji šampion srednjeg i velikog automobila, i to sa dobrim razlogom.

Sudije su pohvalile svestranost Octavie – u ponudi su limuzina i karavan – kao i njene oštre cene, koje su Oktaviju dizajniranu i proizvedenu u Evroviziji postavile „na domet širokog spektra kupaca“.

I istina je da Octavia asortiman zadovoljava širok spektar. Opseg obuhvata ukupno četiri razreda, od kojih je svaki dostupan kao limuzina (ili liftback u Škodinom govoru) ili karavan.

Počinje sa početnom Ambition limuzinom po ceni od 38.490 dolara za vožnju, a vrhunac sa vrućim RS karavanom od 57.990 dolara za vožnju. U međuvremenu, Octavia Stile traži 40.990 dolara, dok automobil koji imamo na testu, Škoda Octavia Limited Edition 2022, nalazi se odmah ispod vrhunskog modela RS sa 52.490 dolara u vožnji. Odgovarajuća Octavia karavan traži premiju od 1500 dolara povrh cena limuzine iz vožnje.

Naš testni automobil, završen u opcionoj nijansi od 770 dolara metalik boje Moon Vhite (jedna od sedam opcionih boja), ne želi dodatnu opremu, izlazi iz fabrike Škoda u Mladoj Boleslavu potpuno opremljen. To je, u svakom smislu, Octavia „sa lotom“.Najznačajniji detalji standardne opreme uključuju aluminijumske felne od 19 inča, kožna sedišta, grejana prednja i zadnja sedišta, ventilisana (hlađena) prednja sedišta, DAB+ radio, trozonsku kontrolu klime i head-up displej. Premijum audio sistem sa 12 zvučnika koji se ranije nalazio na listi opreme trenutno je na čekanju za automobile iz MI23, zbog nedostatka komponenti, sa audio sa osam zvučnika na njegovom mestu za sada.

To je na vrhu opsežne liste opreme koja je preneta iz nižih razreda, koja uključuje ekran osetljiv na dodir za info-zabavu od 10,0 inča, bežični Apple CarPlai i Android Auto, ugrađenu satelitsku navigaciju, digitalnu instrument tablu od 10,25 inča, matrične LED farove i LED zadnja svetla , ambijentalno unutrašnje osvetljenje, ulazak bez ključa i pokretanje pritiskom na dugme, brisači vetrobranskog stakla koji osećaju kišu, držači tableta za putnike u drugom redu i Škodin prepoznatljiv kišobran smešten na vozačevim vratima.

Dok srednje limuzine ne privlače istu žestinu kupaca kao nekada, ostaje elegantna kabala rivala koji se bore za srca i novčanike kupaca. Očigledni kandidat je iz Škode stabilnog Folksvagena, paleta nemačkog brenda Passat počinje po ceni od 57.690 dolara (plus troškovi na putu).

Gledajući u Japan, asortiman Mazde 6 košta od 35.120 do 50.720 dolara, dok van terena, Hiundai Sonata N-Line (51.565 dolara plus na putevima) nudi dozu sportskog karaktera i pristojnu listu opreme.

To je konkurentan set, da, ali Octavia je ispratila Passat i Hiundai Sonata da bi dobila titulu Drive Car of the Iear 2022 – krunu najboljeg srednjeg do velikog automobila. I to sa dobrim razlogom. Hajde da kopamo malo dublje.Zanimljivi materijali obiluju svuda. Posebno nam se dopada platnena obloga kontrolne table, deo sive tkanine koja je podjednako taktilna koliko i moderna. To čini lepu promenu od lažne kože, lažnog drveta, lažnog aluminijuma i lažnih akcenta i ukrasa od ugljeničnih vlakana koji sve više dominiraju današnjim enterijerom.

Ambijentalno osvetljenje se može konfigurisati ne samo po ukusu za boju, već i po zonama. Tabla, na primer, može biti suptilno osvetljena plavom bojom, recimo, dok druga nijansa baca svetlost u prostor za noge. To je mala stvar, ali nekako kul.

Sedišta, umotana u kožu i električno podesiva, nude obilje podrške, uključujući – u ovoj ograničenoj specifikaciji – produljive potpore ispod butina. Škoda ih naziva ErgoComfort sedištima, i svakako su u skladu sa imenom i odražavaju širu estetiku kabine koja je istovremeno ergonomska i udobna.

Oni se greju i hlade u prvom redu, dok se spoljna sedišta u drugom redu takođe greju, što je, iako nije jedinstveno, svakako retkost na ovom kraju tržišta novih automobila.

Mogućnosti za skladištenje su brojne, uključujući veliku centralnu kantu za odlaganje, par držača za čaše i džepove na vratima koji mogu prihvatiti boce. A Škodina sklonost ka filcanju u kantama za odlaganje i džepovima na vratima može izgledati kao mala stvar, ali to je dobrodošla karakteristika koja se ističe samo kada vozite automobil bez mekog materijala koji prigušuje zvuk.

Drugi red je izdašno proporcionalan sa dosta prostora u ključnim merama – prstima, kolenima, nogama i glavama – dok putnici pozadi imaju otvore za ventilaciju sa odvojenim kontrolama klime, preklopnim naslonom za ruke sa držačima za čaše i izdašnim džepovima na vratima.

ISOFIKS nosači dečjih sedišta su postavljeni na vanbrodska sedišta, dok su sva tri naslona opremljena tačkama za pričvršćivanje na vrhu.

Škoda tvrdi da je 600 litara prtljažnog kapaciteta ispod ogromnog repa Octavie. To se proširuje na izdašnih 1555L sa drugim redom koji je odložen na način podele 60:40. To se dobro slaže sa najprodavanijim u segmentu, Tojotom Kamri, koja nudi 524L kapaciteta za nošenje tereta. Rezervni točak i guma koji štede prostor nalaze se ispod poda prtljažnika Octavie.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button