fbpx
Automobili

VFACTS septembar 2020: Ford Ranger je na prvom mestu u prodajnim lestvicama po prvi put u tri godine kako se nastavlja usporavanje tržišta

Ford Ranger ute srušio je Toiotu HiLuk, dok Victoria nastavlja da pritiska kočnice na ostatku tržišta novih automobila.

Ford Ranger ute bio je najprodavanije vozilo u Australiji u septembru, pretekavši Toiotu HiLuk i prvi put u tri godine postao lider na tržištu.

Rezultati za septembar 2017. i septembar 2020. jedini su put da je motorno vozilo Ford bilo na prvom mestu mesečne liste prodaje u Australiji od kada je Falcon poslednji put pobedio Holden Commodore u avgustu 2005. godine

Iako je prošli mesec Ford Ranger ute bio tek drugi put da je na prvom mestu mesečne liste prodaje, zamah je rastao.

Inačice Ford Rangera sa pogonom na sva četiri točka nadmašile su ekvivalentnu Toiotu HiLuk za osam meseci prošle godine (i u ukupnim kalendarskim godinama za 2017. i 2019. godinu), ali industrijska praksa uključuje modele 4k2 i 4k4.

Sa svim varijantama u kombinaciji, Ford Ranger je u avgustu nadmašio Toiotu HiLuk – završivši na drugom, odnosno trećem mestu – ali je Toiota RAV4 dospela u centar pažnje kada je drugi mesec zaredom predvodila celokupno tržište.

Rekordna vožnja Toiote RAV4 – koja je dva meseca zaredom bila na vrhu liste prodaje – završila se nakon što je u julu i avgustu ispunjen pregršt narudžbi, pa je u septembru pao na još uvek respektabilno treće mesto.

Drugo mesto Toiote HiLuk u septembru prati njegovo najveće usporavanje u zabeleženoj istoriji u avgustu.

Zvanični podaci o prodaji, koje je danas objavila Savezna komora automobilske industrije (FCAI), pokazuju da je ukupna prodaja novih automobila u septembru 2020. opala za 21,8 odsto u poređenju sa istim mesecom prethodne godine, sa 68.985 vozila koja su prodata u poređenju sa 88.181 u septembru 2019.

Bio je to 30. mesec zaredom međugodišnji pad – najduži kontinuirani pad od globalne finansijske krize – i najslabiji septembarski rezultat u poslednjih 18 godina, od 2002. godine.

To je četvrti najgori mesec prodaje do sada ove godine . Do danas je prodaja novih automobila manja za 20,5 odsto u poređenju sa prvih devet meseci 2019. godine, dok je do 2020. godine do sada prodato 644.891 vozilo.

Izvršni direktor Savezne komore automobilske industrije (FCAI) Toni Veber rekao je: „Oslobađanje ograničenja oko finansijskog kreditiranja delovaće kao stvarni podsticaj za australijsku industriju.

U izjavi FCAI-a dodaje se: „Prakse restriktivnog kreditiranja jedan su od glavnih faktora koji doprinose opadanju tržišta novih vozila koje je zabeležilo 30 meseci uzastopnog smanjenja prodaje u Australiji. Ova regresija tržišta pripisana je i brojnim drugim faktorima uključujući prirodne katastrofe, nepovoljne devizne kurseve i ekonomsku neizvesnost “.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button