fbpx
Uncategorized

Pregled Škoda Karok Sportline 2023

Škoda Karok Sportline 2023
Fajsliftirana Škoda Karok stigla je u Australiju i, kao i sam brend, bez velike pompe.

Ali, igrač češkog brenda u žestoko osporavanom segmentu srednjih SUV vozila nastavlja da iznenađuje i oduševljava; nekonvencionalna ponuda nekonvencionalnog brenda.

Za nas je ovde u Drive-u nešto kao zagonetka da Karok ne privlači više pažnje. Dok njegovi Kamik i Kodiak konjušnici uživaju u zdravoj prodaji u malim i velikim SUV segmentima, Karok ne smeta VFACTS-ovim brojačima prstiju na istom nivou.

Da budemo pošteni, takmičenje u segmentu koji se može pohvaliti Tojotom RAV4, Folksvagenom Tiguanom i Mazdom CKS-5 među svojim bivšim studentima uvek će biti izazov za SUV srednje veličine.

Ali, u segmentu gde je vrednost ključna, rast cena, čak i ako, kako ističe Škoda, predstavlja bolju vrednost u smislu uključene opreme, može da umanji neki sjaj vrednosti.

Koliko košta Škoda Karok u Australiji?
Asortiman Škoda Karok sastoji se od samo dve varijante: početne verzije Stile i vrhunske Sportline.

Ali nemojte zamišljati da su razlike isključivo zasnovane na karakteristikama. Umesto toga, svaki Karok ima svoju posebnu kombinaciju motora i menjača, i svoj poseban karakter.

Početni Stile pokreće 1,4-litarski četvorocilindrični benzinski motor sa turbo punjenjem koji šalje pogon na prednje točkove. Cena mu je 42.990 dolara na putu.

Ulazak u Karok Sportline donosi pogon na sve točkove (za razliku od Stile-ove platforme sa prednjim pogonom) i snažniji (140 kV u odnosu na Stile-ov 110 kV) 2,0-litarski četvorocilindrični benzinski motor sa turbo punjenjem.

Cena mu je 49.990 dolara u vožnji. To je takođe automobil koji ovde testiramo.

Ta cena predstavlja povećanje od 3000 USD u odnosu na prethodni model, iako Škoda želi da naglasi da takođe dolazi sa dodatnom vrednošću od 4100 USD u obliku poslastica koje su obično rezervisane za opcije.

Sada standardne stavke uključuju puna matrična LED prednja svetla, uključujući prilagodljiva duga svetla, prednje parking senzore (pored zadnjih senzora), „virtuelnu pedalu“ bez ruku otvaranje prtljažnika, digitalni radio, bežično punjenje, proširenu zaštitu pešaka (za autonomno kočenje u slučaju nužde ), zadnji dinamički indikatori, mreže za prtljag i zadnji spojler.

To je na vrhu pristojne liste standardne opreme.

Najvažnije su aluminijumske felne od 19 inča, bežični Apple CarPlai i Android Auto preslikavanje pametnog telefona, digitalni radio, digitalni displej instrumenata od 10,25 inča, dvozonska kontrola klime, ulazak bez ključa i startovanje dugmetom, kožni sportski volan sa ručicama za menjanje , brisači vetrobranskog stakla koji osećaju kišu, prilagodljivi tempomat, svetla za maglu sa funkcijom skretanja i neki crni elementi spoljašnjeg stila sportskog izgleda uključujući rešetku, retrovizore, krovne šine i okvire prozora.

Naravno, nijedan novi automobil – ili srednji SUV – vredan soli ne bi dozvolio da bude izbačen iz izložbenog prostora bez dodavanja nekoliko opcija. Naš testni automobil se ne razlikuje, jer nosi 8900 dolara dodatnih dodataka uključujući panoramski krov od 1900 dolara, sloj Velvet crvene „specijalne boje” od 1100 dolara i Premium paket od 5900 dolara za veliku kartu.

Taj poslednji paket se nalazi u splavu opreme, iako neki zarađuju naš gnev jer nisu u standardu.

Najvidljiviji je ekran osetljiv na dodir od 9,2 inča sa satelitskom navigacijom (neopcioni Karok Sportlines se zadovoljavaju ekranom od 8,0 inča i bez satelitske navigacije).

Premium paket takođe dodaje prednja i zadnja (vanbrodska) grejana sedišta, perače farova, grejani volan, toplotno izolovano vetrobransko staklo, adaptivnu kontrolu šasije, pomoć pri parkiranju, pomoć u traci, kameru za pregled od 360 stepeni, pomoć pri zastoju u saobraćaju i pomoć u hitnim slučajevima.

Škoda kaže da Premium paket od 5900 dolara predstavlja popust od 36 odsto u odnosu na punu maloprodaju uključenih artikala po ceni od 9230 dolara.

Škoda takođe ističe da upozorenje o unakrsnom saobraćaju pozadi više nije uključeno u paket, i da je sada deo opcije od 1200 dolara koja takođe uključuje pomoć za mrtve uglove. Obe su ključne bezbednosne stavke koje bi zaista trebalo da budu standardne, posebno u vozilu po ceni od oko 50 hiljada dolara.

Sve u svemu, naš testni Karok ima cenu od 58.890 dolara za vožnju, što je sve više u najtoplijem segmentu novih automobila u Australiji.

Koliko prostora Škoda Karok ima unutra?
Škoda je uvek zaobilazila granicu između mejnstrima i pristupačnog kraja premijum.

Međutim, ne očekujte kožu, sedišta u Karok Sportline-u su obrubljena tkaninom. Ali daleko od toga da se osećaju jeftino, sedišta izgledaju i osećaju se odlično, naglašena fensi prošivom u obliku dijamanta završenom kontrastnim šavovima. I oni su super udobni.

Upravljač obložen kožom – sa ručicama za menjanje – lepo leži u ruci, dok ergonomski sve lepo pada pri ruci.

Opcije za skladištenje uključuju tradicionalni par držača za čaše koji pored otvora veličine ključa savršen za, pa, Karok-ov ključ. Ako ne koristite držače za čaše, oni se mogu podići i preokrenuti kako biste napravili zgodnu plitku tacnu koja je idealna za tanje predmete, kao što su pametni telefoni ili novčanici.

Komandna ploča takođe ima plitak – sa poklopcem – prostor za odlaganje, dok džepovi na vratima mogu da prime flaše. Međutim, nedostaju u akciji neki Škodini favoriti. Nema kišobrana na vratima, niti ima male kante za smeće koja se nalazi u džepovima na vratima.

Postoje, međutim, neke tanke elastične trake u džepovima na vratima idealne za pričvršćivanje tanjih predmeta kao što je tablet. Ipak, više bismo voleli da vratimo kišobran nego komad elastike.

Drugi red je dovoljno prostran na vanbrodskim sedištima, sa dosta prostora za prste, kolena, noge i glavu. Stvari postaju malo tesne u srednjoj klupi, sa impozantnim tunelom za prenos koji ulazi u prostor.

Opcioni panoramski krov čini stvari lepim i prozračnim pozadi, dok prostor za odlaganje iznosi par držača za čaše u preklopivom naslonu za ruke. Opcije punjenja u drugom redu se odnose na jedan 12V utikač, a kontrola klime u drugom redu predstavlja par otvora za ventilaciju.

Zahvaljujući opcionom Premium paketu, vanbrodska sedišta u drugom redu se greju.

Kapacitet prtljažnika kreće se do 521 l sa drugim redom koji se koristi i povećava se na 1630 l sa preklopljenim zadnjim sedištima u omjeru 40:60. Za razliku od Karok Stile-a, Sportline propušta Varioflek pojedinačno preklapajuća i uklonjiva zadnja sedišta.

Očuvanje vaših dobara pozadi pomaže niz mreža za teret, koje se standardno uklapaju u Karok Sportline. Rezervni točak koji štedi prostor nalazi se ispod poda prtljažnika.

Da li Škoda Karok ima Apple CarPlai?
Standardni Karok Sportline opremljen je ekranom osetljivim na dodir od 8,0 inča koji je u osnovi provod za bežični Apple CarPlai i Android Auto, digitalni radio i neke od funkcija automobila kao što su režimi vožnje. Nema satelitske navigacije.

Naš test automobil je, međutim, bio opremljen opcionim Premium paketom od 5900 dolara, a to sa sobom nosi i veći ekran od 9,2 inča sa satelitskom navigacijom. Mi bismo tvrdili da bi ovo trebalo da bude standard u Karoku vrhunskog ranga.

CarPlai radi besprekorno i brzo se bežično uparuje bez ikakvih grešaka koje bežično povezivanje ponekad može izazvati.

Sam ekran brzo reaguje na unose i ima „kontrolu pokretima“, gde ruka koja se približava može proširiti menije na ekranu za čišći izgled kada je u stanju mirovanja, ali dodatnu funkcionalnost kada je to potrebno. Malo je pogodan i promašen, a jedna od onih karakteristika koje niko nije tražio.

Bežična podloga za punjenje pametnog telefona je proširena sa dva USB-C utikača ispred, dok drugi red ima jedan 12V utikač za prepirku.

Tradicionalni brojčanici za dvozonske kontrole klime su dobrodošla karakteristika, jer previše brendova prelazi na lagane interfejse pristupačne ekranu osetljivom na dodir kako bi održali temperaturu okoline koja je u pravu.

Škodin 10,25-inčni digitalni ekran za vozača nastavlja, u našim očima, da bude među najboljima u poslu. Sve u vezi s tim se čini kako treba. Od jednostavne, ali jasne grafike, lakoće konfiguracije, čak i upotrebe fontova, Škodino tumačenje šire tehnologije prikaza vozača Volksvagen grupe je, do našeg da, nosilac zastave.

Pored svog oštrog izgleda, sistem je lako konfigurisati po ukusu preko prekidača na volanu i ima mogućnost da prikaže onoliko ili malo informacija koliko želite.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button