fbpx
Uncategorized

Tesla Model I sa BID baterijama krenuo ka Evropi – izveštaj

Električni SUV Tesla Model I uskoro će se u Evropi napajati baterijama jednog od Teslinih najbližih rivala električnih automobila, BID-a, prema izveštaju iz inostranstva – ali planovi za primerke koji se prodaju u Australiji za sada su nejasni.

Dokumenti o odobrenju Evropske unije koje je pregledao nemački veb-sajt Teslamag ukazuju na to da je Tesla certificirao novu varijantu modela I koju pokreće BID-ov ‘Blade’ baterijski paket, koji bi trebao biti izgrađen u Teslinoj novoj fabrici na periferiji Berlina.

Kaže se da nova varijanta sa pogonom na BID i pogonom na zadnje točkove nudi kapacitet od 55 kVh i do 440 km procenjenog dometa vožnje, navodi se na veb stranici.

To se poredi sa baterijom od oko 60 kVh i dometom vožnje sa VLTP-om od 455 km za model I sa zadnjim pogonom koji se prodaje u Australiji – i sertifikovan za prodaju u Evropi prošle godine, ali nikada nije lansiran – koji koristi baterijsku tehnologiju kineske kompanije CATL.Ovaj model I sa CATL pogonom na zadnje točkove se proizvodi isključivo u Teslinoj fabrici u Šangaju u Kini – gde se proizvode svi australijski modeli. Nejasno je da li će kineska fabrika preći na BID baterije za automobile namenjene našem tržištu.

Poznata kao Blade, BID-ova baterija usvaja istu hemiju litijum-gvožđe-fosfata (ili LFP) kao i CATL baterija australijskog modela I sa zadnjim pogonom – ali se tvrdi da nudi poboljšanu bezbednost, u pakovanju debljine samo 10 cm (u odnosu na do 20 cm za neke druge baterije).

BID tvrdi da u „testu penetracije ekserima“, njegova Blade baterija nije emitovala nikakav dim ili vatru, a njena površina se zagrevala samo na između 30 i 60 stepeni – u poređenju sa temperaturama do 500 stepeni, i „nasilnim“ plamenom za neke ternarni litijum i LFP paketi koje je testirao.Ovaj model I sa CATL pogonom na zadnje točkove se proizvodi isključivo u Teslinoj fabrici u Šangaju u Kini – gde se proizvode svi australijski modeli. Nejasno je da li će kineska fabrika preći na BID baterije za automobile namenjene našem tržištu.

Poznata kao Blade, BID-ova baterija usvaja istu hemiju litijum-gvožđe-fosfata (ili LFP) kao i CATL baterija australijskog modela I sa zadnjim pogonom – ali se tvrdi da nudi poboljšanu bezbednost, u pakovanju debljine samo 10 cm (u odnosu na do 20 cm za neke druge baterije).

BID tvrdi da u „testu penetracije ekserima“, njegova Blade baterija nije emitovala nikakav dim ili vatru, a njena površina se zagrevala samo na između 30 i 60 stepeni – u poređenju sa temperaturama do 500 stepeni, i „nasilnim“ plamenom za neke ternarni litijum i LFP paketi koje je testirao.Od posebnog interesa za mnoge ljubitelje električnih automobila biće tvrdnja o integraciji BID baterije u Model I kao „strukturnog“ paketa, kako je objavio Teslamag.

Dok se u mnogim električnim automobilima ćelije baterije sklapaju u module, a zatim spajaju u paket koji je montiran na vozilo, Teslin strukturni paket uklanja module i koristi bateriju u jezgri automobila.

Sa baterijskim ćelijama koje se koriste da obezbede snagu celom automobilu, baterija efikasno služi kao središnji pod vozila, sa prednjim sedištima i unutrašnjim tepihom koji su montirani direktno na sklopljeni akumulator.

Za strukturalni dizajn pakovanja se tvrdi da pojednostavljuje proizvodnju – s obzirom da je potrebno manje metala za sklapanje – zauzvrat smanjuje težinu i povećava domet vožnje.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button