fbpx
Uncategorized

Pregled paketa performansi Polestar 2 za 2024

2024 Polestar 2 Dual Motor Long Range sa paketom performansi
Polestar 2 stigao je pre nešto više od godinu dana i odmah je dobio priznanje. Iako je brend Australijanaca već bio poznat kao Volvov brend performansi, on se ponovo osmislio da bude Volvov električni brend. Neposredno pre nego što je Volvo odlučio da je i to električni brend. Ili bi to bilo dovoljno brzo?

U svakom slučaju, sada godinu dana kasnije, srednja veličina je već imala prilično pristojno tehničko ažuriranje, sa boljom efikasnošću, blagim modifikacijama stila i, u slučaju automobila sa pogonom na dva točka, prelaskom na pogon na zadnje točkove – nešto to je izgledalo kao nerazumno pre godinu dana.

Na vrhu Polestar 2 asortimana je raketni brod Polestar 2 Long Range Dual Motor sa Performance Pack, dragster od 350 kV sa istim skromnim limom kao i ostatak asortimana, sa samo zlatnim kočionim čeljustima koje vire iza njegovih velikih točkova. . Ono što dobijete u performansama gubite u dometu vožnje, pa hajde da vidimo da li je to samo šou poni ili nešto što vredi razmotriti.

Koliko košta Polestar 2 u Australiji?
Postoje dva Polestar 2 sa dva motora, jedan poznat kao Long Range za 76.400 USD (3000 USD povećanje u odnosu na MI23) i Long Range sa Performance Packom koji se sada prodaje za 85.400 USD (više za 2.400 USD).

Počevši od osnovne specifikacije, dobijate 19-inčne legure, puna LED prednja svetla, digitalnu kontrolnu tablu od 12,3 inča, dvozonsku kontrolu klime, bežično punjenje telefona, ulazak i pokretanje bez ključa, grejana prednja sedišta, prednja sedišta sa električnim pogonom sa memorijom, auto brisači, bežični Apple CarPlai i Android Automotive na portretnom ekranu od 11,2 inča.

Naš auto Snežana je bio potpuno natovaren. Performance Pack – kao što ime kaže – je paket od 9000 dolara, ali je uključen u cenu vožnje.

Ovome je dodat Pilot Pack sa veoma korisnim Matrik LED farovima. Plus paket je takođe bio sa sobom u vožnji sa efikasnim grejanjem toplotne pumpe, fiksnim panoramskim krovom (bez poklopca, dosadno), i nekoliko praktičnih funkcija, kao i zabavnom aplikacijom za kvalitet vazduha. Pa, zabavno kada je Sidnej prekriven dimom koji se guši od paljenja koje smanjuje opasnost.

Plus paket takođe omogućava pristup veoma ljupkim sedištima od cink napa kože sa ventilacijom, za koje Polestar kaže da je praćeno dobrobiti životinja. Ja lično preferiram vegansku unutrašnjost koja dolazi u paketu, ali lagana obrada pepela je lep bonus.

A Performance Pack dodaje te divne kovane legure od 20 inča sa zlatnim kočionim čeljustima (hvataju veće kočnice napred i pozadi), zlatnim poklopcima ventila i zlatnim sigurnosnim pojasevima. Na papiru, zlato zvuči prilično odvratno, ali zaista nije. Više je narandžasta sa žutim notama koje su mi bile prilično privlačne, posebno na sigurnosnim pojasevima.

Takođe dobijate povećanje snage od 40 kV na neverovatnih 350 kV, što se približava 500 KS u starim novcima.

Od svog lansiranja, Polestar kaže da je smanjio svoj ugljenični otisak prelaskom na točkove sa niskim sadržajem ugljenika i aluminijum za ležište za baterije, fabriku u Kini koja se napaja obnovljivim izvorima energije, i poboljšanja u hemiji nikl-mangan-kobalt baterija.

Za mene je prostor za noge sa 180 cm sasvim u redu iza mog vozačkog položaja, ali ste svesni da sam malo omeđen bočnom ogradnom šinom koja je prilično blizu vaše glave, male veličine prozora, visoke linije pojasa i teške prenosni tunel. Poslednja stvar je mamurluk njegovih korena ICE/hibridne/EV platforme, i nešto što Polestar 3 neće imati.

Zadnje sedište je verovatno jedino pravo „moglo bi se zaustaviti i razmisliti o ovom“ trenutku automobila ako su vaša deca ili obični putnici viši od 150 cm ili imaju ograničenu pokretljivost jer ulazak može biti nezgodna stvar. Samo sedište je udobno i pruža podršku, a imate naslon za ruke sa držačima za čaše, zadnjim ventilacionim otvorima i dva USB-C porta.

Napred imate podlogu za bežično punjenje, dva USB-C porta, otvoreni držač za čaše i drugi skriven ispod naslona za ruke. Kao i kod zadnjeg dela, držači za boce su obloženi gumom za nisku buku, ali su na manjoj strani, maksimalne veličine boce od oko 750 ml.

Sedišta su veoma udobna, posebno opciona napa koža, koja se ne zagreva čak ni kada je krov bez poklopca širom otvoren prema suncu sve vreme.

Da li Polestar 2 ima Apple CarPlai i Android Auto?
Portretno orijentisan ekran osetljiv na dodir od 11,2 inča Polestar 2 je imao zdravo ažuriranje softvera za poboljšanje izgleda, performansi i korisnosti Android Automotive-a. Sam izgled ekrana izgleda mnogo bolje i mnogo bolje reaguje na vrhove prstiju. Međutim, voleo bih da vidim više standardnih aplikacija i zanimljiviji interfejs. Trebalo mi je vremena da se geliram sa njim, ali bolje je nego ranije.

Dobijate FM i DAB+ digitalni radio, koji su laki za navigaciju i korišćenje. Ugrađene aplikacije uključuju IouTube, Spotifi, TuneIn, Vaze i EasiPark. Apple CarPlai nije bio dostupan za početne automobile, ali je stigao kao deo bežičnog ažuriranja prošle godine i sada je standardan. Izgleda sjajno na ekranu dok ispunjava prostor i zamišljate da Android Auto radi isto. Povezivanje je preko USB-C.

Takođe možete da se prijavite u automobil pomoću svog Google naloga (npr. IouTube naloga), a takođe možete da se prijavite na Spotifi direktno u automobilu, a ne preko telefona. Ako imate Android telefon, imaćete više opcija za integraciju nego sa iOS uređajima, ali to nije ništa poput prekida dogovora jer je ugrađeni softver u velikoj meri agnostičan za telefon.

Digitalni instrument ekran od 12,3 inča takođe pruža ključne informacije o vožnji i vozilu.

Koju bezbednosnu tehnologiju ima Polestar 2?
Standardni u celom asortimanu su osam vazdušnih jastuka, ABS, kontrole stabilnosti i vuče, praćenje mrtvog ugla, AEB napred, pomoć pri zadržavanju trake, upozorenje na poprečni saobraćaj pozadi, AEB pozadi, ublažavanje saobraćajnih znakova, ublažavanje posledica napuštanja puta i kočenje nakon udara . Mnogo toga nije bilo u originalnim MI23 automobilima, a njihov dodatak osnovnim specifikacijama je veoma dobrodošao čak i ako je dodat ceni. Čini se da je bolja vrednost od paketa od 5000 dolara.

Pilot Pack dodaje prilagodljivi tempomat, pomoć pri centriranju trake i pomoć pri zaustavljanju u nuždi.

Prednji AEB Polestar 2 ima detekciju vozila, biciklista i pešaka, a novi nos bez rešetke sadrži ono što kompanija naziva SmartZone, a to je kamera i nadograđen radar srednjeg dometa.

Postoje dva ISOFIKS i tri dečija sedišta sa gornjim kacivom. Sigurnosni sistemi su se dobro ponašali u moje vreme sa automobilom.

Koliko košta održavanje Polestar 2?
Polestar 2 dolazi sa garancijom na vozilo od pet godina/neograničenih kilometara i garancijom na bateriju od osam godina/160.000 km. Ovo poslednje pokriva vas za abnormalnu degradaciju baterije, za koju Polestar kaže da je do 30 procenata.

Servisiranje je besplatno prvih pet godina ili 100.000 km, što je veoma velikodušno. Polestar kaže da treba da idete samo svakih nekoliko godina jer je broj pokretnih delova samo 0,25 odsto automobila na benzin ili dizel. Ja lično mislim da su dve godine bez nekog da ti neko pogleda auto predugo, ali opet, ja sam tako staromodan.

Ažuriranja softvera stižu bežično, a većina vlasnika sa kojima sam razgovarao rekla je da je sve prošlo veoma glatko sa samo jednom ili dve greške koje su brzo rešene.

Volvo nudi isti petogodišnji ugovor o besplatnom servisiranju. Tesla ne citira servis jer ko zna šta ćete platiti.

Godišnje osiguranje je izašlo na malo iznenađujućih 2957 dolara godišnje na osnovu uporednog citata za 35-godišnjeg muškarca vozača koji živi u Chatsvoodu, Novi Južni Južni Jugoslaviju. Procene osiguranja mogu da variraju u zavisnosti od vaše lokacije, istorije vožnje i ličnih okolnosti.

Da li je Polestar 2 energetski efikasan?
Domet vožnje je povećan zahvaljujući većim baterijama, ali i nizu poboljšanja pogonske linije. Polestar kaže da koristite samo 17,2 kVh na 100 kilometara u kombinovanom ciklusu (VLTP), što bi moglo biti malo, ali ne zato što sam zabeležio samo 21,4 kVh/100 km.

Ta cifra se svodila na neku, ovaj, entuzijastičnu vožnju koja je razumljivo ispraznila bateriju. Ako se držite vožnje kao normalna osoba i ne tražite onoliko uglova iz kojih ćete pucati, lako ćete stići ispod 20 kVh/100 km.

Pre nego što su usledile smicalice, automobil je veselo isporučivao 19,5 kVh/100 km. Iako nije efikasan Tesla Model 3, to je poboljšanje u odnosu na prethodni automobil, koji troši još 40 ili 50 km po punjenju. Maksimalna regeneracija pri kočenju je 100kV.

Napunio sam ga jednom na punjaču od 50 kV i držao je 50 kV za čitavo dopunjavanje sa 46 posto na 85 posto.

Polestar baterija je 82kVh, 400-voltna litijum-jonska baterija iz CATL-a (standardni opseg koristi LG Chem paket od 69kVh) sa hemijom nikl-mangan-kobalta.

Kako se vozi Polestar 2?
Prva stvar koju ćete primetiti kod ovog automobila je da je prilično čvrst. Automobili sa pogonom na dva točka imaju kompatibilniju vožnju, ali Ohlins-ovi amortizeri su postavljeni negde na sredini opsega tako da ćete osetiti grudvice i neravnine.

Za mene to nije problem. Volim da su automobili prilično čvrsti sve dok su upravljivi. I ova stvar zaista radi, do određene tačke. Budući da je krosover, on sedi više od limuzine, ali ne tako visoko kao SUV. Svojevrsni trik za zavaravanje kupaca SUV-a da oni, u stvari, dobijaju SUV.

Povijanje karoserije je dobro pod kontrolom u uglovima, a Polestar je jedan od retkih brendova koji je provalio kod o tome kako da se pravilno vozi EV bez pribegavanja vazdušnom vešanju.

Na kraju će biti podupravljan, što nije loše, a elektronika će rešiti bilo kakvu nesputanost, a da vas ne osramoti ni pred bilo kojim putnikom.

Ubrzanje je prilično živo, što bi bilo prilično zastrašujuće da nije uloženo mnogo posla da se osigura da dva motora redovno razgovaraju jedan sa drugim. Velike gume grizu put sve dok niste previše brutalni na papučici gasa iz krivina, ali u pravoj liniji ćete pobediti u skoro svakoj bitci.

Paljenje iz krivina je trik koji ćete želeti da isprobate iznova i iznova, čak i više od demonstracije veoma brzog starta iz mesta (0–100 km/h za 4,2 sekunde, ako ste zainteresovani).

Uz Performance Pack dolaze veće kočnice i Brembo čeljusti sa četiri lonca da vas odvuku od velikih brojeva koje ćete videti na kontrolnoj tabli ako ste nepažljivi sa papučicom gasa. Kao i ranije, prelazak sa regenerativnog kočenja na fizičko kočenje je gladak i prema papirologiji se dešava pri 0,3g kočionog napora. Regeneracija je prilično ozbiljan posao za oba motora, tako da je najbolje da ga isključite kada putujete većim brzinama jer je podizanje verzija akceleratora kihanja upravljača.

Upravljanje je dobro ponderisano, ako ne i posebno komunikativno, ali znate dovoljno o ​​tome šta se dešava ispod kada želite da se zabavite. Upravljanje obrtnim momentom izgleda uglavnom odsutno, a to je samo po sebi dostignuće s obzirom na količinu snage koja teče kroz prednju osovinu.

Od Continental guma dobijate malo buke na putu, ali kompromis je impresivno prianjanje i nema grebanja kada podmetnete prtljažnik.

Verovatno je u gradu gde Performance Pack ima manje smisla, osim ako kod kuće nemate dizalicu i mogućnost da se sami zezate sa amortizerima. A zatim vodite beleške o tome da li je to podešavanje koje želite. Polomljeni asfalt dodaje kvrgavu, ali kontrolisanu vožnju buci pneumatika, baš kao što možete naći u čvrsto opruženom hečbeku.

Većinu vremena, tamo je veoma sabrano i prilično tiho. Ali to me je navelo na razmišljanje: 19-e sa jednim motorom i obećanje prednjih točkova čije su dužnosti ograničene na upravljanje mogle bi da donesu prijatnije iskustvo češće. Samo malo sporije.

Manji domet dvostrukog motora je manji problem u gradu, a još manje ako imate pristup punjenju kod kuće, pri čemu je brzo punjenje zaista ograničeno samo na duža putovanja. Ugrađeni softver Google mapa je dovoljno pametan da utvrdi da li ćete morati da punite i uglavnom će vas usmeriti u pravom smeru da dobijete punjenje.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button