fbpx
Uncategorized

Suočavanje sa izazovnim dinama i plažama Roba, Južna Australija

Idilično i zastrašujuće. Uzmite oba u jednakoj meri i ukratko imate vožnju na plaži.

S jedne strane, postoji mogućnost krstarenja širokom, dugom i praznom plažom. Talasi se razbijaju na jednoj strani, blistavo sunce iznad glave i zlatni pesak ispod, tiho cvileći ispod guma. Pronađite mesto za sebe daleko od gužve i prihvatite sve.

POVEZANO: Kako voziti po pesku

Hajde da to malo razdvojimo na tri specifična pojma: talasi koji se razbijaju, meki pesak i prazna plaža. Evo gde dolazi potencijal za teror.

Koliko god bila prijatna i primamljiva, vožnja peskom je puna opasnosti.

A kada ste u nevolji, obično ne uzima zarobljenike. Bezbrojna vozila su se bespomoćno zaglavila u blatu silicijum-dioksida, a ima mnogo nesrećnih duša koje su izgubile svoja vozila usled sve veće plime.

I dok možemo da preduzmemo mnoge mere predostrožnosti, da treniramo sa odgovarajućim veštinama i da imamo pripremnu odgovarajuću opremu, stvari se i dalje dešavaju. Planovi ne idu uvek po planu, a ljudi mogu da naprave dobre staromodne greške, čak i oni sa dosta iskustva na terenu…

Od svih stvari nad kojima čovek ima kontrolu u ovakvoj situaciji, uslovi lokacije apsolutno nisu jedan od njih.

Umesto široke, široke i privlačne obale za istraživanje, imali smo samo komad strmog, mekog i muljevivog peska da nas dočeka. Neke velike oluje i izuzetno visoke plime odnele su veliki deo plaže, ostavljajući je da izgleda kao izdajnički nered.

Samo bi manijak pokušao da se vozi po njemu. Stigli smo oko sat vremena nakon plime, i pretpostavio sam da ćemo imati više prostora na plaži za igru. Planirali smo da se okrenemo i okušamo se na drugom mestu.

Greška koju sam napravio ovde je bila da sam parkirao auto sa nosom okrenutim blago prema gore, među mekim i jastučastim peskom na mestu plime. Dakle, kada su fotografije snimljene, moj pokušaj napredovanja napred je dočekan okretnim točkovima.

„Stani pre nego što se zakopaš dublje, udahni i ponovo proceni“, pomislio sam u sebi. „U redu, okrenite se malo unazad i pokušajte ponovo.“

Isti rezultat, mešanje peska.

„Da, talasi zapljuskuju samo nekoliko metara dalje. Blokirajte to i nastavite sa poslom. Kako ću se izvući iz ovoga?“ Razmišljao sam.

„U redu, izgleda da ću morati da imam malo više zamaha na ovome.“ Zato sam se vratio nazad, skrećući duž te uske trake plaže koju je plima koja se povlačila polako koristila.

Voda je bila još bliže, ali ovaj put sam dobio mali zalet.

Dvaput sam proverio da li su zaključani zadnji diferencijal i režim vožnje po pesku uključeni i maksimalno sam iskoristio svoj kratki zalet sa punim gasom, pretvarajući se snažno u meki nagib peska.

Motor je zarežao i mogao sam da čujem kako turbo punjač cvili dok je uvlačio velike gutljaje vazduha. Pesak je svakako bio mekan, a bio je trenutak kada sam osetio da su gume malo potonule.

Hvala Bogu da sam ispod haube imao dizel V6 od 184kV/600Nm, koji je snažno okretao točkove i održavao zamah kroz stezanje, a da se ne zaglavi.

Prošao sam – potpuno mi je laknulo – i sa čvršćim peskom pod nogama, to je bio istaknuti podsetnik da nikada ne shvatam olako ovu vrstu vožnje na plaži.

Nakon što vam pokažem kako mala greška može brzo da preraste u nešto veće, vreme je za nekoliko saveta za vožnju peskom…

 1. Znati kretanje plime
  Nabavite aplikaciju za plime i oseke na svom telefonu, odštampajte nekoliko karata i stavite ih u pretinac za rukavice. I ne zaboravite da ih pročitate.

Naravno, oseka je najbolje vreme da pristupite vožnji na plaži: imate više prostora za manevrisanje na plaži, a plima vam daje više vremena.

Međutim, sve veća plima može biti zabrinjavajuća. Obratite više pažnje na rizike u ovakvom scenariju, jer ako se zaglavite ispod granice plime, vaša situacija će postati tempirana bomba.

 1. Nikada se ne zaustavljajte uzbrdo
  Da biste život učinili što lakšim, držite nos okrenut nadole što je više moguće kada se zaustavite. Ovo će vam omogućiti da lako poletite, a sve što je iznad manjeg nagiba (naročito u mekom postolju) će vas verovatno zaglaviti, kao što je moja opomena.
 1. Nemojte se previše zaglaviti!
  Ometanja se dešavaju, ali tajna je u tome da znate kada treba da se povučete.

Ako još uvek imate malo zamaha napred u rukavu, neki dodatni unosi gasa mogu pomoći. Ali čim počnete da osetite kako se automobil neumoljivo zaustavlja, podignite desnu nogu.

Lako je pustiti da crvena magla potone unutra i zakopati mršavu pedalu, ali verujte mi: Lagano zamagljivanje je mnogo poželjnije od teškog do osovine.

 1. Nežni unosi su važni
  Osim onih trenutaka ravnoteže noža u kojima morate zaista da se izvučete iz nevolje, nežnost je redosled dana za vožnju peskom.

Nežno na gas, meko na kočnice i nemojte da se trgnete na volanu. Kada je pritisak u gumama smanjen, oštra skretanja pri brzini će dovesti do rizika od odvajanja gume od točka. Dakle, polako.

 1. Pročitajte teren
  Pesak je pesak, zar ne? Pogrešno. Većina deonica australijskih plaža imaće različite uslove sa kojima se treba boriti.

Čvrsti, glatki pesak – posebno stvari koje su ispod granice plime – mogu vas uljuljkati u lažni osećaj sigurnosti, baš na vreme da se pojavi mekana i močvarna mrlja. Gledajte napred, pokušajte da pročitate šta dolazi i budite spremni.

Iseckane i izrovane delove prometne plaže (posebno u blizini popularnih ulaza i izlaza) je lako uočiti, ali oštri padovi i jastuci od mekog peska će dati sve od sebe da vas uhvate.

 1. Pazite na bočne uglove
  Kao opšte pravilo, ako držite nos usmeren direktno gore ili niz strmu peščanu dinu, nećete upasti u prevelike probleme. Gravitacija će uvek biti tu da vam pomogne da dođete do dna, ali okretanje bočno preko lica dine može brzo da uvede rizik od prevrtanja. Dakle, ako vaš pokušaj da se podignete ne uspe, ne brinite. Držite točkove ravno i jednostavno se otkotrljajte nazad u pravoj liniji.

Da, neki pustinjski avanturisti u arapskim državama pristupaju stvarima malo drugačije, vozeći svoja vozila kao džet-ski po džinovskom peščanom talasu. Međutim, čak i ako imate najveće poverenje u sopstvene sposobnosti (kao i neke zdrave konjske snage ispod haube), ovo može biti veoma opasno.

 1. Upoznajte svoje vozilo
  Ako izvlačite priručnik za vlasnike ili gledate video zapise sa uputstvima na Ioutube-u nakon što ste se zaglavili, prekasno ste ga ostavili.

Savremeni pogon na sva četiri točka može da izazove veliki tehnološki udarac ovih dana, a na vozaču je obaveza da zna kako različite karakteristike i načini vožnje funkcionišu kako bi iz njega izvukli najbolje.

Na primer, naš Everest V6 Sport dolazi sa režimom vožnje po pesku, koji prilagođava odziv gasa i kontrolu vuče kako bi odgovarali upravo ovoj vrsti vožnje. Takođe automatski uključuje zaključavanje zadnjeg diferencijala, što je pametan potez za izazovnu vožnju po pesku.

Kontrola spuštanja na brdo – još jedna funkcija koju smo imali pri ruci – je dobra za prethodno testiranje jer sveobuhvatniji sistemi (poput onog na Everestu) mogu vam omogućiti da menjate brzine u pokretu bilo preko pedala ili putem zasebnih kontrola.

Još jedna dobra stvar koju treba shvatiti je pristup sistemu kamera od 360 stepeni dok ste u pokretu, što može pomoći pri vidljivosti napred i postavljanju točkova.

A ako planirate da prođete kroz bilo koju količinu stajaće vode, proverite dubinu gačenja. Imali smo 800 mm na Everestu, što je više nego dovoljno.

Dobijanje ovakve dubine gaženja uključuje detalje kao što su odzračnici za menjač, diferencijali i rezervoar za gorivo, ali je takođe dobro da otvorite poklopac motora i vizualizujete cev za usis vazduha sopstvenog vozila i zabeležite gde se nalazi vaš alternator.

 1. Da li treba da koristim niski domet na pesku?
  Ovo je pomalo opterećeno pitanje, i dozvolite mi da objasnim zašto. U vreme kada su pogoni na sva četiri točka često imali manje od 100 kV ispod haube, niski domet je mogao biti koristan saveznik. Ovo je posebno slučaj kada je povezan sa manuelnim menjačem jer ne opterećujete pogon ni približno toliko kao kada je izabran visoki opseg.

Međutim, kada imate dobre nivoe snage i obrtnog momenta, uparene sa pametnim automatskim menjačem, izvući ćete se sa skoro svim u visokom opsegu.

Fleksibilnost niskog obrtnog momenta modernog motora sa turbopunjačem je mana nebeska za vožnju peskom i omogućiće vam da dodate precizne doze ubrzanja i zamaha koliko vam je potrebno, bilo u visokom ili niskom opsegu.

 1. Nosite pravu opremu
  Ako imate pogon na sva četiri točka, to je dobar početak. Ali pre nego što počnete da se krećete do najbliže plaže za vožnju, moraćete da dodatno uložite u potrebnu opremu. I malo kasnije u ovoj priči, provest ću vas kroz osnovne stvari.

Gde voziti na krečnjačkoj obali Južne Australije
Lokacija naše off-road avanture bila je krečnjačka obala Južne Australije. Posebno smo istražili obalu između Roba i Bičporta, oko tri sata vožnje južno od Adelaide.

Lepa je i vožnja, takođe. Nakon što izađete iz Adelaide na nekim brdovitim autoputevima i pored grada Hahndorfa koji vredi zaustavljanja, nailazite na moćnu reku Marej u Tailem Bendu i skrećete prema obali.

Autoput Princes vodi vas pored prostranih močvara Coorong i kroz neke zanimljive gradove kao što su Meningie i Salt Creek.

Dok je naše putovanje bilo po gustom rasporedu, moj um je odmah počeo da planira sporije putovanje kroz ovo područje sa porodicom. A otkako sam se vratio kući, ova ideja je samo postala jača.

Sledeći veliki grad na koji naletite je Kingston SE, koji je poznat po Velikom jastogu po imenu Lari i svetioniku Cape Jaffa. To je prelep grad sam po sebi, sa malo otoka na prostranoj obali, što ga čini savršenim za decu.

Međutim, naše putovanje po pesku je ozbiljno počelo južno od naselja Robe. Sa našom skoro zapuštenom severnom stranom grada iza nas, krenuli smo stazom Stoni Rise Track i pratili je da bismo brzo pronašli ivicu kontinenta.

Međutim, još jednom smo otkrili da su same plaže previše sažvakane da bismo ih mogli proći. A iz onoga što smo od tada saznali, ovo je simptom zimskih vremenskih sistema – leto je mnogo bolje za ovakvu vrstu putovanja.

Bez obzira na to. Pratili smo staze odmah iza obale oko Zapadne plaže, pre nego što smo se vratili nazad prema Bek plaži.

Tamo je pesak bio udobno čvrst dok smo se penjali uz dine obrasle vegetacijom, hvatajući stalne poglede na okean, zajedno sa stazom koja je hodala duž ivice.

Lepota putovanja u ovo područje je raznolikost izbora koje imate. Nije reč o jednosmernom ulasku, jednosmernom izlasku, već o mreži staza koje se kreću između pristupnih puteva, osamljenih plaža i unutrašnjih jezera.

Iako nismo imali dovoljno vremena da istražimo svaku priliku, možete efikasno da se vozite sve do Bičporta peščanim stazama, sa velikom količinom dostupnih mogućnosti da pronađete svoj deo raja.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button