fbpx
Uncategorized

Pregled Kia Niro EV S 2023

2023 Kia Niro EV S
Nije tajna da je prodaja električnih vozila (EV) u porastu u Australiji, a mali SUV Kia Niro EV iz 2023. je jedan od najnovijih modela koji imaju za cilj da preseku deo tržišta.

Auto koji ovde vidite je druga generacija Nira lansiranog u Australiji prošlog meseca. Prva generacija je krenula u prodaju u Evropi 2017. godine, ali nije stigla u Australiju do sredine 2021. godine.

Čini se da je to bila neka vrsta zagrevanja za ovaj novi model od temelja, koji ima veći i futurističkiji dizajn – iznutra i spolja – i zasnovan je na novim osnovama.

U spektru električnih automobila, Kia Niro EV je među konvencionalnijim ponudama i zasnovan je na platformi koja se deli sa Hiundai i Kijinim modelima na benzin, a ne na namenskom električnom automobilu kao što je Tesla i drugi noviji automobili.

Novi Kia Niro je dostupan sa hibridnom ili električnom energijom lokalno – za Australiju više nema plug-in hibridne opcije, za razliku od odlazećeg modela – u izboru između dve specifikacije, S i GT-Line.

Sa oko 75 do 100 automobila koji dolaze u Australiju svakog meseca, Kia očekuje da će električni model vremenom biti jači prodavac. Početna potražnja ukazuje da je GT-Line klasa popularnija.

Koliko košta Kia Niro EV S 2023 u Australiji?
Niro EV je manji pratilac popularnog, rasprodanog Kia EV6 električnog automobila, sa velikim delom svog unutrašnjeg dizajna i tehnologije – ali upakovan u malu karoseriju SUV-a, otprilike iste veličine kao Kia Seltos na benzinski pogon.

Međutim, napredna tehnologija i novi izgled imaju svoju cenu. Dok osnovni Niro hibridni asortiman počinje od 44.380 dolara plus troškovi na putu, najjeftinija karta za električni model je 65.300 dolara plus troškovi na putu. Sa premium farbom i uključenim svim državnim dažbinama, naš testni automobil košta više od 71.000 dolara za vožnju (u Novom Južnom Jugu) pre bilo kakvih poreskih podsticaja ili gotovinskih popusta.

Ta cena – koja je 7000 dolara manja od vrhunske EV GT-linije (72 100 dolara plus troškovi na putu) – pozicionira Niro EV S pored neke jake konkurencije, uključujući Teslu, najprodavaniji brend električnih vozila u zemlji .

Nirov rival iz Kijine sestrinske kompanije Hiundai – mali SUV Kona Electric slične veličine – košta oko 5000 dolara manje (60 500 dolara plus troškovi na putu) u ekvivalentnom obliku Elite Ektended Range.

Kineski BID Atto 3 i MG ZS EV nude više funkcija (ali manji domet vožnje, u slučaju MG-a) za manje od 50.000 dolara vožnje u većini država.

Tesla Model 3 limuzina je na listi za 65.500 dolara plus troškovi na putu – a čak i kada se dodaju naknade za narudžbu/isporuku i vladine naknade, jeftinija je od Niroa po ceni od 68.300 dolara za vožnju (u Novom Južnom Jugu). Veći srednji SUV Tesla Model I je bliži 75.000 dolara na putu.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button