fbpx
Automobili

Porsche ulazi u Formulu 1 2025. godine ako se promovišu održiva goriva – izveštaj

Proizvođač sportskih automobila u vlasništvu Volksvagena mogao bi se prvi put od 1962. godine vratiti na najviši nivo moto sporta.

Porsche bi mogao da se pridruži Formuli 1 2025. ako ažurirani propisi promovišu održive alternative gorivu, navodi matična kompanija Volksvagen.

Fritz Enzinger – potpredsednik odeljenja za moto sport ove marke – rekao je ranije ove nedelje za BBC: „Bilo bi od velikog interesa ako aspekti održivosti – na primer, primena e-goriva – igraju ulogu u tome.

„Ukoliko se ovi aspekti potvrde, detaljno ćemo ih proceniti u okviru VV grupe i razgovarati o daljim koracima.“

Portparol Porsche Australije nije mogao da potvrdi izveštaj kada ga je kontaktirao CarAdvice.

Brend trenutno razvija sintetička goriva u saradnji sa Siemens Energi-om kao ekološki partner (a ne zamena za elektrifikaciju).

Prošlog meseca je najavila da će započeti testiranje proizvoda za moto sport 2022. godine.

Porsche se poslednji put takmičio u Formuli 1 kao fabrička odeća 1962. godine (gore), pobedivši u jednoj trci – te godine Grand Prik Francuske – sa Danom Gurneiem za volanom.

Marka je nastavila da proizvodi motore za kupce nakon odlaska iz direktne konkurencije, najuspešnije za McLaren sredinom 1980-ih, kada je mlin tada označen kao Tag Heuer.

Pre nego što je bio u vlasništvu Volksvagena, njegova podružnica Lamborghini takođe je proizvodila motore F1 između 1989. i 1992.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button