fbpx
Automobili

Novi automobili povećavaju svoj australijski tržišni udeo

Uprkos padu tržišta, ova vozila su nekako uspela da poboljšaju svoj položaj u posebno izazovnoj godini.

Australijsko tržište novih automobila moglo je zabeležiti svoj 30. uzastopni mesec uzastopnog pada u septembru 2020, ali još uvek postoje priče o uspehu među nekoliko modela koji sve više dominiraju u svojim segmentima.

Iako na prodaju novih automobila često gledamo u vidu prodanih primera, još jedna važna mera je tržišni udeo – ili procenat prodaje koji jedan model predstavlja u svom segmentu.

Na primer, u 2020. godini prodaja Toiote RAV4 činila je 25,2 procenta ukupne prodaje srednjih SUV vozila – što znači da je jedan od četiri srednja SUV automobila koji se prodaju u Australiji RAV4.

Naravno, tržišni udeo nije direktan odraz prodaje, ali na tržištu koje je u padu, pobeda je za proizvođače da mogu da potražuju veliki procenat svog segmenta, bez obzira koliko je taj segment mali.

Ali udeo na tržištu važan je pokazatelj za brendove, s obzirom na to da oni mogu da iskoriste da istaknu svoju dominaciju u segmentu, čak i usred pada prodaje.

Veliki pobednici

Vozilo sa najvećim porastom tržišnog udela tokom 12 meseci bila je Kia Stinger, koja je zabeležila porast od 36,7 odsto u dominaciji polako nestajućeg segmenta ‘velikog automobila ispod 70.000 dolara’, delom zbog izlaska Holden Commodore-a .

Ovo povećanje tržišnog udela došlo je uprkos tome što je Stingerova međugodišnja prodaja zabeležila pad od četiri jedinice.

Audijev K3 je takođe bio impresivan izvođač zahvaljujući potpuno novoj generaciji prodajnih salona krajem 2019. godine, pomažući mu da se popeo sa 1,9 odsto na udeo na ogromnih 20,5 odsto.

Toiotin RAV4 zabeležio je nagli rast prodaje u 2020. godini, delom i zbog eksponencijalnog rasta potražnje za hibridnim varijantama, što znači da SUV sada predstavlja 25,2% celokupne prodaje u svom segmentu, u odnosu na 13,5% u istom periodu prošle godine (prodaja za isti period prošle godine iznosio je 17.600 – u 2020. godini 27.111).

Mercedes-Benz je takođe zabeležio uspeh sa nekoliko svojih SUV modela, pre svega GLS-om, koji je povećao svoj tržišni udeo za 17,4 odsto u odnosu na 2019. godinu, i GLE-om, koji je porastao za 9,8 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Fordov uspeh može se pretežno vezati za samo dva njegova modela – Ranger i Everest – koji su jedini članovi te marke zabeležili porast udela na tržištu.

Došljaci

Segmenti koji su zabeležili najveću stopu novih dolazaka u 2020. godini nesumnjivo su bili lagani SUV i mali SUV klase.

Kia Seltos sletjela je krajem 2019. godine i od tada je ove godine osvojila preko 10 posto malog SUV prostora, dok je Mazdin CKS-30 stigao početkom 2020. godine i zauzeo 9 posto istog segmenta.

Volksvagenova T-Cross takođe je zabeležila sličnu uspešnu priču, zahtevajući 8,7 odsto lagane prodaje SUV-a do sada ove godine, uprkos tome što je stigla tek u maju 2020. godine.

Poslednja od umiruće rase

U međuvremenu su drugi modeli profitirali time što su jedni od poslednjih koji stoje u svom segmentu.

Suzukijev Baleno takođe se popeo na red lakih automobila ispod 25.000 američkih dolara, nakon što je gotovo udvostručio prodaju na godišnjem nivou, čime je zahtevao dodatnih 6,7 odsto tržišta nakon odlaska Honda Jazz i Holden Barina.

Audi A1 sada takođe može da zahteva skoro četvrtinu lagane prodaje automobila preko granice od 25.000 dolara – verovatno zato što je to jedan od samo pet automobila koji su preostali u tom segmentu, a uskoro i četiri kada Renault Zoe krene.

Da biste videli potpunu raščlambu modela koji imaju svoj tržišni udeo tokom poslednjih 12 meseci, pogledajte donji grafikon.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button