fbpx
Uncategorized

Dolazi novi talas kineskih automobila, zašto će kupci moći da se cene

Rast prodaje kineskih automobila u Australiji uskoro će pomeriti brzinu sa povratkom Cherija – najvećeg kineskog izvoznika novih motornih vozila – koji ubrzava svoje uvođenje u Australiju sa nekim od najvećih dilerskih grupa u zemlji.

Očekuje se da će dolazak još jednog jeftinog kineskog brenda novih automobila kupcima dati širi izbor i bolje šanse za postizanje povoljne cene jer se konkurencija zahuktava nakon dvogodišnjeg rasta cena.

Insajderi iz industrije kažu da je Cheri na putu da imenuje mrežu od 60 izložbenih salona od marta 2023. godine, kada bi trebalo da počnu prve isporuke vozila, počevši od Cheri Omoda 5 SUV-a (na slici iznad i ispod).

Ovo se upoređuje sa otprilike 80 dilera za druge kineske brendove kao što su MG i Great Vall Motors Haval, i oko 90 dilera specijalizovanih za komercijalna vozila LDV.

U onome što se veruje da je veliki udar za Cheri, kineski brend je u procesu imenovanja dilera sa više franšiza koji već prodaju ili MG, Great Vall Motors Haval ili LDV – ili sve gore navedeno.

Jedna od najvećih dilerskih grupa u zemlji, Eagers, takođe se smatra jednim od glavnih igrača u predstavljanju Cheri-ja u Australiji, dodajući svom portfelju kao distributer BID električnih automobila iz Kine, četiri MG salona i pet LDV prodajnih mesta.

Jedan od najvećih Hiundai dilera u Australiji, Džon Hjuz iz Perta – koji je bio ključan u ranom uvođenju i uspehu južnokorejskog brenda na lokalnom nivou – takođe je izrazio interesovanje za Cheri, što bi upotpunilo njegov portfolio kolega kineskih brendova MG i LDV.

Više od 100 najvećih australijskih operatera izložbenih salona i grupa dilera prisustvovalo je prepunoj predstavi koju je Cheri održao na gala događaju u Sidneju juče – naizgled čekajući u redu da preuzme relativno nepoznat brend.

Pre pet godina, kineski automobili su činili 1 odsto svih novih motornih vozila prodatih u Australiji; prošle godine su činili 11 odsto.

Izvori iz industrije rekli su za Drive da su kineski brendovi rasli bržom stopom nego što su očekivali – nakon zastoja pre 12 godina kada je većina napustila Australiju zbog zabrinutosti zbog loših bezbednosnih ocena i straha od azbesta.

Međutim, pošto su videli uspeh kineskih brendova kao što su MG, LDV, Great Vall Motors Haval i BID, sada žele da se uključe u akciju.

Na listi novih automobila iz Kine koji će ove godine doći u Australiju su Cheri Omoda 5 SUV, GVM Ora električni hatch, MG4 električna limuzina, BID Seal električna limuzina, Tank 300 off-roader i ažurirani SUV LDV D90.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button