fbpx
Automobili

Canberra raspravlja o Hondi i Mercedesu da planiraju da uvedu fiksne cene novih automobila

Honda i Mercedes spremaju se da promene način prodaje novih automobila u Australiji. Postoje zabrinutosti da će to dovesti do viših cijena, jer nema prostora za pregovore.

Istrazi Senata u Canberri rečeno je da će cene novih automobila verovatno porasti u skladu sa radikalnim planom Honda i Mercedes-Benza da promene način prodaje automobila u Australiji – usred ponovljenih poziva savezne vlade da uvede zakone koji će bolje zaštititi potrošače i lokalna preduzeća.

Japanski proizvođač automobila Honda je u procesu smanjivanja broja salona na nacionalnom nivou, a od sredine sledeće godine preći će na model „agencije“ sa fiksnom cenom – što znači da kupci neće moći da pregovaraju o cenama novih automobila trgovci.

Nemački proizvođač automobila Mercedes-Benz takođe je spreman da pređe na model „agencije“ sa fiksnom cenom od početka 2022, osim ako zakoni ne budu usvojeni da to spreče.

Prema novim aranžmanima, dileri Honde i Mercedesa platiće paušalnu naknadu za prodaju i isporuku svakog novog vozila i neće imati trošak zaliha vrednih milione dolara – ali neće moći pregovarati sa kupcima po ceni.

Predstavnik najvećeg svetskog tela za prodaju automobila, Nacionalno udruženje auto-dilera (NADA) – koje predstavlja 16.000 salona sa više od milion zaposlenih u Severnoj Americi – rekao je istrazi Senata da istraživanje pokazuje da male mreže dilera smanjuju konkurenciju i povećavaju cene.

„Kako će vam Fordov diler reći da njegova najveća konkurencija nije nužno diler (General Motors-a) ili Honda-in diler, Fordov diler u ulici biće mu najveća konkurencija,“ rekao je Andrev Koblenz, izvršni potpredsednik, pravni i regulatorni poslovi, za NADA.

Gospodin Koblenz je rekao da je studija o Hondinim vozilima u Teksasu pronašla lokacije „gde je bio samo jedan Hondin diler u krugu od 30 milja, cene su bile 500 dolara više nego na onim tržištima koja su opsluživala dva ili više dilera Honde“.

„Tako da mislim da biste videli da bi odsustvo konkurencije među brendovima imalo tendenciju da poveća cene automobila“, rekao je g. Koblenz.

„(U SAD-u) se uglavnom oglašavaju cene i niko vas nikada neće sprečiti da kupite automobil po toj ceni“, rekao je gospodin Koblenz. „Ali sistem koji imamo (trenutno u SAD-u i Australiji) je onaj u koji možete ući i ostvariti popust, što očigledno koristi potrošaču.“

Senatorka Deborah O’Neill je tada pitala predstavnika NADA-e: „Dakle, u odsustvu državnih zakona koji bi obezbedili ravnopravnije uslove donošenjem zakona za zaštitu dilerske mreže, troškovi automobila bi porasli?

Da li je to ukratko? Gospodin Koblenz je odgovorio: „Da, to je ukratko.“

Govoreći izvan istrage Senata, James Voortman, izvršni direktor AADA-e, rekao je: „Automobilske kompanije koje žele da se presele (model„ agencije “sa fiksnom cenom) reći će vam da imaju istraživanje koje pokazuje da većina kupaca ne ne volim da pregovaram o ceni.

Međutim, zabrinut sam da će cene možda porasti i nisam uveren da će potrošaču uvek biti bolje. “ Gospodin Voortman rekao je istrazi u Senatu da neka prodajna mesta mogu prestati poslovati prema predloženom modelu „agencije“ sa fiksnom cenom, koji će izbrisati poslove u salonima i servisnim odeljenjima – i neprijatnosti vlasnicima automobila koji su možda odabrali da kupe određeno vozilo na osnovu lokalno servisiranje i podrška.

Model „agencije“ sa fiksnom cenom „mogao bi imati značajne implikacije na komercijalnu održivost dilera koji postanu agenti“, rekao je gospodin Voortman istrazi u Senatu.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button