fbpx
Uncategorized

2023 MG 4 Essence 64 recenzija

2023 MG 4 Essence 64
Za nekoliko meseci – i zahvaljujući kineskim automobilskim kompanijama – dolazak novih električnih automobila po ceni od manje od 50.000 dolara porastao je od curenja do poplave.

U ovo vreme prošle godine na prodaji su bila četiri električna automobila za manje od 50.000 dolara plus troškovi na putu: SUV MG ZS EV i BID Atto 3, i hečbekovi Nissan Leaf i Hiundai Ionik Electric.

Sada su tri nova kandidata – svi hečbekovi veličine Toiote Corolla sa petoro vrata, i svi iz Kine – stigli u roku od nekoliko meseci jedan od drugog, sa cenama manjim od 40.000 dolara plus troškovi na putu u njihovim osnovnim formatima: GVM Ora, BID Dolphin, i fokus ovog pregleda, MG 4.

MG 4 je prvi novi model sa namenskom arhitekturom električnog automobila sa pogonom na zadnje točkove matične kompanije SAIC (ili Nebula), koji obećava oštrije rukovanje i više tehnologije od prethodnih MG modela.

Bili smo impresionirani MG 4 u našim prvim degustacijama na australijskim putevima ranije ove godine, ali kako se on slaže nakon cele nedelje u garaži Drive?

Koliko košta MG 4 u Australiji?
Trenutno postoje četiri modela u MG 4 asortimanu – Ekcite 51, Ekcite 64, Essence 64 i Long Range 77 – sa petim, KSPover performansama sa pogonom na sve točkove, koji će uslediti do kraja ove godine.

Na testu je Essence 64, koji kombinuje srednji kapacitet baterije – 64kVh bruto, za 435km zahtevanog dometa u evropskom VLTP testiranju – i jedan električni motor od 150kV koji pokreće zadnje točkove, sa vrhunskim nivo opreme van opsega.

Cena mu je od 47.990 dolara plus troškovi na putu. Naše testno vozilo, sa opcionom Volcano Orange Metallic bojom od 700 USD, košta 48.690 USD plus troškovi na putu (RRP) ili 50.409 USD vožnje u Novom Južnom Velsu (prema onlajn kalkulatoru cena MG Australia).

Na svom RRP-u, Essence 64 košta 3000 dolara više od Ekcite 64 – sa istom baterijom i motorom, ali manje opreme, i nešto dužim dometom vožnje zbog manjih točkova, različitih guma i bez zadnjeg spojlera – ali 8000 dolara manje od Long Range 77 sa istom opremom, ali motorom od 180 kV i baterijom od 77 kVh za 530 km zahtevanog dometa.

Konkurenti uključuju GVM Ora u Ektended Range Ultra oprema ($48,990 RRP), BID Dolphin Premium ($44,890 RRP) i Nissan Leaf 40kVh ($50,990 RRP), kao i slične cene električnih terenskih vozila kao što su MG ZS EV Essence (0$44 RRP) BID Atto 3 Standard ($48,011 RRP).

Standardne karakteristike uključuju LED farove i zadnja svetla, 7,0-inčni ekran instrumenta, 10,25-inčni ekran osetljiv na dodir sa Apple CarPlai-om, Android Auto i satelitsku navigaciju, jednozonsku kontrolu klime, kameru od 360 stepeni, zadnje parking senzore, -tehnologija opterećenja, grejana prednja sedišta u izgledu sintetičke kože i tkanine, ulazak i pokretanje bez ključa, autonomno kočenje u slučaju nužde, pomoć pri zadržavanju trake, praćenje mrtvog ugla i upozorenje na poprečni saobraćaj pozadi.

Kao i kod sve većeg broja električnih automobila, ne postoji dugme za pokretanje. Ekrani se uključuju kada automobil otkrije da sedite u sedištu, dok je pomeranje jednostavno kao pritiskanje pedale kočnice i okretanje točkića za biranje brzina – na šta se lako navići i nalazi se na maloj polici pored električna parkirna kočnica.

Obloga sedišta od sintetičke kože – usklađena sa umetcima od tkanine i ukusnim plavim šavovima – na ovom Essence modelu nije naročito ubedljiva, ali prednja sedišta nude pristojan komfor i podršku sa šestostepenim podešavanjem snage i grejanjem.

Prostor za više vozače je dobar sa pozicijom za vožnju koja se može podesiti nisko, po standardima električnih automobila, i podom koji ne izgleda previsoko ili kao SUV; uobičajena zamka električnih vozila sa baterijama ispod poda.

Vrata se širom otvaraju radi lakšeg ulaska i izlaska, ali prag automobila – metal ispod vrata kada su otvorena – prilično je velik i na dodir je oštar na spoljnoj ivici. Tako sam se zatekao da stalno četkam farmerke dok smo proveli auto, što je prilično brzo postalo frustrirajuće.

Za razliku od nekih modernih MG-ova, volan nudi podešavanje nagiba i dosega, i iako je u početku bilo neobično, navikli smo se na kvadratne gornje i donje delove točka nakon nekoliko minuta u saobraćaju. U ovom modelu volan je zagrejan.

Iako postoje konvencionalni prekidači za promenu jačine zvuka – i prekidači za uključivanje/isključivanje klima uređaja, ili odmrzivača prednjeg i zadnjeg stakla, sve ispod ekrana – ne postoje kontrole za promenu temperature klima uređaja ili brzine ventilatora, ili grejanja sedišta i volan.

Umesto toga, vozači i putnici moraju da uđu u meni na ekranu osetljivom na dodir, kome se može pristupiti samo sa delova infotainment ekrana koje je dizajnirao MG – što znači da ne postoji brza prečica jednim dodirom sa Apple CarPlai-a ili Android Auto-a.

Postoji način da preskočite ovaj korak pomoću jednog od tastera „zvezda” na volanu, tako da prekidači na točku mogu promeniti temperaturu i brzinu ventilatora. Međutim, to je nesavršeno rešenje i nije od velike koristi ako se suvozač ohladi.

Većina materijala u kabini MG 4 je teška na dodir. Ali osim ogrebotine na vrhovima kartica vrata – i naslona za ruke koji nisu dobro podstavljeni – dizajn unutrašnjosti znači da se većina tvrdih površina drži van dohvata vozača.

Uočeni kvalitet izrade bio je pošten u našem skoro novom testnom vozilu, bez škripe ili zveckanja.

Sadržaji napred su relativno ograničeni, sa jednim USB-A portom i jednim USB-C portom – iako se samo USB-A port može koristiti za Apple CarPlai ili Android Auto – plus utičnica od 12 volti, ulaz i pokretanje bez ključa, retrovizor sa automatskim zatamnjivanjem i bežični punjač za telefon.

Prostor za odlaganje na prednjim sedištima je takođe razuman, sa dva držača za čaše, velikim otvorenim centralnim prostorom za odlaganje telefona i novčanika, centralnom konzolom koja je na maloj strani, prostorom za odlaganje sunčanih naočara na krovu i skromnom kutijom na centralnoj konzoli i džepovima na vratima .

Platforma električnog automobila znači da je MG 4 kraći od branika od Toiote Corolle ili Hiundai i30, ali duži između točkova, što omogućava više unutrašnjeg prostora.

Na visini od 186 cm (6 stopa 1 in) mogu da sedim iza svog vozačkog položaja sa skromnim prostorom za noge i glavu – nekoliko centimetara između kolena i prednjih sedišta, odnosno kose i krova – i dovoljno da skliznem prste ispod sedište. Iako je kao i kod većine električnih automobila, pod je malo visok i smanjuje podršku ispod butina za visoke putnike.

Širina kabine je ujednačena za klasu – dovoljno široka za tri putnika u nizu na kratkim putovanjima – i postoji samo mala grba u podu, iako je manje prostora za glavu u srednjem položaju sedenja.

Nema zadnjih ventilacionih otvora, prostor za skladištenje je ograničen – bez preklopnog centralnog naslona za ruke sa držačima za čaše i malih džepova na vratima – i postoji samo jedan USB port (vrste USB-A). Međutim, svaki naslon prednjeg sedišta ima džep za mapu i dva gornja džepa veličine pametnog telefona, a tu su i tipične tri tačke za pričvršćivanje na vrhu i dva ISOFIKS sidra.

MG navodi 350 litara prtljažnika iza zadnjih sedišta u MG 4 Essence i Long Range – u poređenju sa 363L u Ekcite verzijama – što je dovoljno za jedan veliki kofer i nekoliko rančeva.

Zadnja sedišta se preklapaju u razmeri 60:40 da bi stala u duže stvari, a sa obe strane prtljažnika postoje mrežasti džepovi, ali ispod poda postoji samo komplet za popravku guma – iako je to uobičajeno za električna vozila. Nema gde da stavite priloženu torbu za kablove za punjenje, tako da ima tendenciju da se kotrlja u prtljažniku ili da se bori za prostor sa vašim prtljagom.

Da li MG 4 ima Apple CarPlai i Android Auto?
Standardno u svim MG 4s je 10,25-inčni infotainment ekran osetljiv na dodir sa žičanim Apple CarPlai i Android Auto, ugrađenom satelitskom navigacijom, glasovnom kontrolom i Bluetooth-om.

FM i DAB digitalni radio su standardni, ali ne postoji AM radio – koji je i dalje kritičan, potencijalno spasonosni sistem koji se koristi za distribuciju hitnih upozorenja u šumskim požarima i drugim prirodnim katastrofama u regionalnim oblastima gde telefonski signal i FM radio ne rade dosegnuti.

Infotainment sistem je relativno jednostavan za korišćenje, ali je grafika osnovna i izgleda kao besplatna igrica za mobilni telefon od pre pet godina, a softver nije naročito brz za reagovanje.

Apple CarPlai veza u našem testnom vozilu bila je temperamentna i redovni izvor frustracija. Telefon bi počeo da se puni čim bi bio uključen – bez obzira na to gde se nalazio – ali da bi se CarPlai uključio, telefon je morao da bude na savršenom mestu i pod pravim uglom.

Najmanji udarci na telefonu – kada suvozač dodirne ekran da proveri obaveštenje, na primer – ili prebrza vožnja iza ugla, isključiće CarPlai, a kamoli da podigne telefon dok je parkiran da bi ga koristio. Pokušali smo sa više telefona i više USB kablova da vidimo da li je to donelo razliku, ali bezuspešno.

MG 4 Essence dodaje punu podršku za MG iSmart telefonsku aplikaciju – umesto pojednostavljenog „Lite“ sistema u Ekcite-u – sa funkcijama kao što su daljinsko otključavanje/zaključavanje, praćenje vozila, predgrevanje ili hlađenje kabine i mogućnost upravljanja kada se vozilo puni dok je priključeno na električnu energiju kod kuće da biste koristili niže cene električne energije.

Displej instrumenta od 7,0 inča je jasan, lak za čitanje na različitim pozicijama sedenja i prikazuje potrošnju energije, podešavanja tehnologije za pomoć vozaču i druge ključne informacije.

Essence varijante dodaju zvučni sistem sa šest zvučnika u poređenju sa četiri zvučnika u jeftinijim modelima, ali dodatni zvučnici su na zadnjim vratima, tako da to nije značajna nadogradnja za putnike na prednjoj strani.

Sistem je prihvatljiv, ali mu na kraju nedostaje udar, posebno kada se puštaju pesme sa puno basa, i ne može da svira naročito glasno.

Standardne su zadnje kamere i kamere od 360 stepeni, koje su pristojnog kvaliteta tokom dana, ali mogu postati zrnaste noću. Postoje zadnji parking senzori, ali, neobično za vozilo sa kamerom od 360 stepeni, nema prednjih senzora – čudan propust za automobil koji je fokusiran na grad.

Koju bezbednosnu tehnologiju ima MG 4?
Standardna bezbednosna tehnologija u MG 4 Essence 64 uključuje autonomno kočenje u slučaju nužde, pomoć pri održavanju trake, pomoć pri praćenju trake, prilagodljivi tempomat, automatska duga svetla, prepoznavanje saobraćajnih znakova, šest vazdušnih jastuka i nekoliko funkcija koje nisu dostupne u bazi Ekcite, kao što je praćenje mrtvog ugla, upozorenje na poprečni saobraćaj pozadi i upozorenje na izlaz iz vrata.

Tokom našeg testiranja, napredni bezbednosni sistemi nisu bili tako dobro kalibrisani kao oni u drugim markama i modelima automobila.

Nije bilo lažnih aktivacija autonomnog sistema za hitno kočenje, a pomoć pri održavanju trake nije bila previše nametljiva, iako bip koji proizvodi kada napustite svoju traku zvuči kao da mašina za pranje sudova dolazi do kraja ciklusa.

Međutim, prilagodljivi sistem za kontrolu brzine ima funkciju „smanjenje brzine u krivinama“ koja briše 5 km/h sa vaše brzine čak i na najsuptilnijim krivinama na putu za koje nijedan čovek ne bi usporio. U drugim prilikama, kao što je jedna određena promena trake pri 110 km/h dok prolazi ispod mosta, on bi povukao papučicu gasa i nakratko smanjio brzinu bez naizgled ikakvog razloga.

Sistem pomoći za praćenje saobraćajne trake – aktiviran preko „TJA“ (pomoć u saobraćajnoj gužvi) režima na ekranu osetljivom na dodir – imao je tendenciju da nežno poskakuje između oznaka trake umesto da drži centar trake.

Praćenje mrtvog ugla je takođe bilo veoma oprezno, palivši svetlima u bočnim retrovizorima za automobile dve trake popreko.

Nijedan od ovih problema nije bio opasan niti bi za nas prekršio dogovor, ali ima prostora za poboljšanje i ponovnu kalibraciju u budućem ažuriranju modela.

Koliko košta održavanje MG 4?
MG 4 je pokriven sedmogodišnjom/neograničenom garancijom na kilometražu i za celokupno vozilo i za bateriju.

Usluge se obeležavaju u dnevniku svake dve godine ili 40.000 km, šta god se prvo dogodi – više nego duplo više od industrijskog proseka za benzinske automobile od 12 meseci/15.000 km.

Neparne usluge (prva, treća, itd.) bi trebalo da koštaju 296 USD, ali usluge sa parnim brojem (druga, četvrta, itd.) koštaju značajnih 907 USD i iznose 1203 USD za četiri godine/80.000 km rutinskog održavanja.

Za kontekst, četiri godine i 80.000 km planiranog servisa za BID Dolphin koštali bi 1195 dolara, odnosno 1400 dolara za Nissan Leaf.

Međutim, GVM Ora je znatno jeftiniji za vozače koji očekuju da će pogoditi vremenski interval pre intervala udaljenosti. Četiri godine/60.000 km servisiranja u Ori se kotira kao „samo“ 396 dolara, po 99 dolara po servisu.

Servisni intervali MG će odgovarati vozačima koji prelaze izuzetno velike udaljenosti za godinu dana. Nakon 60.000 km – kada je MG između prvog i drugog servisa – MG 4 će biti naplaćeno 296 dolara za servisiranje u poređenju sa 748 dolara za Dolphin, 987 dolara za Leaf, 396 dolara za GVM i, za kontekst, 980 dolara za Tojotu Corolla ZR Hibrid Hatch.

MG 4 je suviše nov da bi se pojavio na našem omiljenom kalkulatoru ponude za sveobuhvatno osiguranje automobila.

Da li je MG 4 energetski efikasan?
MG Australia tvrdi da je energetska efikasnost od 13,8 kVh na 100 kilometara u kombinovanoj vožnji (u gradu i autoputu) za Essence 64 u blažim lokalnim testovima, za 435km zahtevanog dometa u evropskim VLTP laboratorijskim uslovima.

Tokom više od 500 km testiranja, automobil je naveo potrošnju energije od 17,6 kVh/100 km. To je znatno više od tvrdnje, ali oko 60 do 70 odsto naše vožnje se sastojalo od autoputeva i entuzijastične vožnje po krivudavim putevima, a čak ni po gradu nismo bili posebno nežni sa pedalom gasa.

Ovaj rezultat je bliži tvrdnji o potrošnji od 16,6 kVh/100 km koju navodi MG u Evropi prema strožim evropskim standardima.

U opuštenijoj gradskoj vožnji primetili smo potrošnju energije u rasponu od 15 kVh/100 km, što je respektabilno za automobil ove veličine, ali ne tako štedljivo kao Tesla Model 3.

Na petlji za testiranje autoputa od 170 km pri 110 km/h na autoputu Hume južno od Sidneja, primetili smo potrošnju energije od 18,4 kVh/100 km.

Naša zapažanja o potrošnji energije u stvarnom svetu, i MG-ov tvrdi kapacitet upotrebljive baterije od 62,1 kVh u australijskim modelima, jednak je dometu od oko 410 km gradske vožnje i 335 km autoputa sa punim punjenjem.

Ako isključite punjač sa kapacitetom od 80 procenata i vozite se autoputem dok baterija ne dostigne 10 procenata napunjenosti, naša zapažanja bi se prevela na oko 235 km dometa.

Kako se vozi MG 4?
Napajanje MG 4 Essence 64 (i Ekcite 64) je električni motor od 150 kV/250 Nm koji pokreće zadnje točkove, koji se napaja nikl-mangan-kobaltnom baterijom sa 62,1 kVh upotrebljivog kapaciteta, ili 64 kVh bruto (ukupnog) kapaciteta.

To se prevodi kao brze performanse, sa više nego dovoljno udarca da uđete u praznine u saobraćaju u gradu i postignete brzinu ili pretičete na autoputu.

Snaga se nesmetano napaja sa linije, tako da ne budete zabijeni nazad u sedište sa semafora, i ona se smanjuje pri većim brzinama – ali performanse između 20 km/h i 80 km/h su brze.

Zvanično vreme ubrzanja od 0-100 km/h je 7,2 sekunde lokalno. MG Australia kaže da je sproveo lokalno ubrzanje kako bi „obezbedio tačniji broj za australijske vozače“ u poređenju sa tvrdnjom od 7,9 sekundi za isto vozilo u Velikoj Britaniji.

Nismo bili u mogućnosti da testiramo tvrdnje u stvarnom svetu koristeći GPS opremu za merenje vremena, ali testiranje u inostranstvu pokazalo je da je niži australijski broj blizu oznake.

MG 4 se oseća kao kod kuće u gradu, sa laganim upravljanjem za lako parkiranje, kompaktnim krugom okretanja od 10,6 m i malom površinom.

Većinu vremena proveli smo u režimu vožnje sa jednom pedalom, ali frustrirajuće se isključuje svaki put kada ponovo pokrenete automobil. I za razliku od četiri obična režima regenerativnog kočenja, koji se mogu vezati za jedno od dugmeta „zvezda“ na volanu, može se ponovo aktivirati samo preko menija na ekranu osetljivom na dodir.

Osećaj papučice kočnice i mešanje regenerativnih i „frikcionih“ (disk) kočnica su prihvatljivi, a automobil se kreće pravo u slučaju nužde. LED farovi su takođe dobri.

Vidljivost kroz prednje i bočne strane automobila je dobra, ali je loša pozadi zbog malog zadnjeg stakla i velikog centralnog naslona za glavu zadnjeg sedišta.

Vešanje je na čvrstoj strani za mali automobil. Uglavnom je udoban u gradu, ali se oseća zategnuto preko neravnina ili rupa – posebno na zadnjem delu automobila – i može postati prometno na putu sa lošom površinom sa puno malih grudvica i talasa.

Ne krši dogovor i lakše je živeti sa suspenzijom Tesla Model 3, ali nije tako dobro kontrolisan kao Cupra Born ili mekan kao GVM Ora.

Ono što nas je najviše iznenadilo kod MG 4 je koliko je zabavno voziti se krivudavim putem.

Nije dizajniran da bude vrući heč, ali nizak centar gravitacije, raspored pogona na zadnje točkove i uravnotežena raspodela težine od prednje do zadnje strane čine ga jednim od najprijatnijih električnih automobila za vožnju po ovoj ceni koju mi ” testiran – i veliki korak napred u poređenju sa prethodnim MG vozilima kineskog dizajna.

Želi da skrene u krivine, nagib karoserije je dobro vođen, a postavljanje elektromotora pozadi – ne napred – znači da se automobil gura, a ne vuče kroz krivine.

Uključite snagu usred brzog ugla i osetićete kako se automobil rotira ispod vas. Držite nogu na papučici gasa na izlazu iz ugla i zadnji točkovi će na trenutak prekinuti vuču, pre nego što ga elektronski sistemi automobila povuku nazad u liniju.

To ne znači da je lako cvrkutati gume u gradu, na primer kada se brzo povlačite iz T-spoja, ako niste pažljivi. A na krivudavom putu, MG 4 zaista nedostaje oštrina i pouzdanost Tesla Model 3 ili Cupra Born. Ali više puta nam je izmamio osmeh na lice.

Ostali negativi? Iako je upravljač lagan i direktan u gradu, i može da se oteža u sportskom režimu, nije posebno osećajan, a mi smo primetili da primenjujemo više malih korekcija na autoputu kako bismo držali automobil pravim nego što bismo inače želeli.

Pneumatici 235/45 R18 Bridgestone Turanza T005 EV pružaju dobro prianjanje na pravoj liniji, ali poprilična hunja guma dolazi kroz zadnji deo automobila pri brzinama na autoputu, a oko retrovizora na vozačevim vratima ima mnogo buke vetra. od 80 km/h i više.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button