fbpx
Uncategorized

Pregled automobila Suzuki Jimni KSL 2024

2024 Suzuki Jimni KSL sa petoro vrata
Suzuki nije morao da dodaje nijednu novu varijantu Jimnija da bi povećao svoju popularnost, ali popularni 4VD veličine litre sada je dostupan sa petoro vrata – oko pet godina nakon što je trojac stigao u lokalne salone.

U Australiji je brendiran kao KSL, iako ga teško možemo nazvati ekstra velikim. Dodatnih 300 mm međuosovinskog rastojanja za postavljanje zadnjih vrata i prostranijih zadnjih sedišta nije uništilo mali otisak. Sa ugrađenim rezervnim točkom, KSL je jedva nešto duži od Toiote Iarisa.

Da li je ovo praktičniji Jimni kupci koji su čekali – ili je to razblažilo mnogo voljenu formulu?

Koliko košta Suzuki Jimni?
Suzuki Jimni KSL je dostupan u kategoriji jednog modela, sa petostepenim manuelnim menjačem za 34.990 dolara plus troškovi na putu, ili četvorostepenim automatskim za 36.490 dolara plus troškovi na putu.

Košta 3000 dolara više od običnog Jimnija sa troja vrata, koji se proizvodi u Japanu, dok je model sa petoro vrata iz Indije. Naše testno vozilo je završeno u besplatnoj Arctic Vhite farbi, čime je procenjena cena vožnje u Novom Južnom Južnom Velsu oko 40.500 dolara.

Identifikovanje direktnih rivala za Suzuki Jimni je teško, jer ih zapravo nema.

Za sličan novac će se kupiti gradski SUV kao što je Tojota Jaris Kros, Mazda CKS-3 ili Kia Stonik, ali nijedan ne može da ode tako daleko van puta kao Jimni.

U međuvremenu, 4VD sa sličnim off-road mogućnostima su veći, iako u nekim slučajevima ne koštaju mnogo više: 41.990 dolara odlaska za Mahindra Scorpio, 46.990 dolara odlaska za GVM Tank 300, inače da se uđe u nešto svrsishodno- napravljen za terensku vožnju, kao Jeep Vrangler, cena počinje od 75.950 dolara plus troškovi na putu.

Mali SUV Subaru Crosstrek košta od 34.990 dolara plus troškovi na putu, bliži je veličini Jimnija nego Vrangler ili Tank 300, i tvrdi se da nudi neke terenske mogućnosti, ali nije tako sposoban, mali ili sličan po konstrukciji ili svrha za Suzuki.

U poređenju sa Jimni-jem sa troja vrata, KSL dobija veći ekran osetljiv na dodir od 9,0 inča sa jedinstvenim softverom, digitalnim radiom, bežičnim Apple CarPlai-om (a ne ožičenim), zadnjim parking senzorima, srebrnim naglaskom na rešetki, moćnijim kamerama sigurnosnog sistema i na automatskom, prilagodljivom tempomatu – ali gubi ugrađenu satelitsku navigaciju i automatska duga svetla.

Zajedničke karakteristike uključuju aluminijumske felne od 15 inča, žičani Android Auto, izbor pogona na sva četiri točka sa niskim dometom, LED prednjim farovima koji osećaju sumrak, kameru za zadnji pogled, četiri sedišta od tkanine, kožom obložen volan, jednozonsku kontrolu klime , šest vazdušnih jastuka, autonomno kočenje u slučaju nužde i upozorenje o napuštanju trake.

Optimisti – i fanovi Suzuki Jimnija – opisali bi unutrašnjost kao utilitarnu i izdržljivu, ali po standardima većine drugih modernih automobila, ona je osnovna i deluje kao da je upola niža od automobila.

Položaj sedenja je visok za tako mali automobil – a veliki prozori daju vozaču odličan pogled na put ispred i automobile pored – ali rezervni točak koji se nalazi na vratima prtljažnika može da ometa preglednost pozadi.

Prednja sedišta su relativno udobna, a njihov materijal i obloge su mekani, ali se podešavaju samo na četiri načina (napred/nazad i nagnuto) – bez podešavanja visine – i nedostaje im podrška.

Upotpunjen je volanom koji se prilagođava samo dometu, a ne visini, i stvara tesan prostor za veće vozače u smislu prostora za kolena, iako je prostor za glavu odličan zahvaljujući visokom krovu.

Materijal nalik koži na volanu se lepo oseća, a dugmad na žbicama se brzo uče.

Skoro svaka površina u Jimnijevoj kabini je teška na dodir – uključujući naslone za ruke na vratima. Nema naslona za ruke na centralnoj konzoli.

Većinom kontrola u kabini – kao što je klima uređaj – upravlja se preko točkića i prekidača koji se lako koriste, iako KSL ekran od 9,0 inča ima niz tastera osetljivih na dodir, uključujući i za jačinu zvuka, koji su dosadni za korišćenje u pokretu.

Dobijate jednozonsku kontrolu klime (sa očitavanjem temperature), ali postoji samo jedan USB port (USB-A), jedna 12-voltna utičnica, samo prozor vozača ima funkciju automatskog podizanja/spuštanja (iako su sva četiri sa napajanjem), a nedostaju funkcije kao što su dugme za startovanje, unos ključem za blizinu ili punjač za bežični telefon.

Retrovizori se sklapaju električno, ali to se mora uraditi ručno pre nego što se automobil isključi.

Prostor za skladištenje je veoma ograničen. Džepovi na vratima su upravo to, džepovi – čak i debeo novčanik će teško da stane – dok je pretinac za rukavice veoma mali, čak i za veličinu ovog automobila.

Postoje dva držača za čaše, ali su postavljeni daleko pozadi na centralnoj konzoli, skoro na istoj liniji kao i nasloni sedišta – tako da ih je teško koristiti, posebno ako pijete krhko piće poput kafe. Postoji malo zgodnog prostora na vrhu automatskog menjača – ispod USB porta – što je dobro za postavljanje telefona.

Putnici pozadi su bolje smešteni nego u modelima sa troja vrata, ali se ne krije da je Jimni ipak mali automobil.

Na visini od 6 stopa 1 in (186 cm) mogu da sedim iza svog vozačkog položaja – iako je on, doduše, bliži volanu od drugih moje visine – sa dovoljno prostora za noge, a moja kosa je veoma blizu da češljam oblogu krova.

Pomeranje prednjeg sedišta unazad – ili postavljanje višeg putnika na zadnja sedišta – stvorilo bi skučeno iskustvo. Klupa na zadnjim sedištima se naginje u odnosu 50:50, što poboljšava prostor i udobnost višim putnicima, ali to još uvek nije prostran automobil.

Pozadi su samo dva sedišta – svi Džimniji su četvorosedi – a otvori na zadnjim vratima su iznenađujuće visoki, iako su prozori veliki, a postoji samo mali tunel u sredini poda.

Nema pogodnosti na zadnjim sedištima – nema USB portova, nema ventilacionih otvora, nema utičnice od 12 volti i nema naslona za ruke nadole (zbog 50:50 podeljenih sedišta) – i gde god dodirnete vrata je tvrda plastika .

Prtljažnik je veći od modela sa troja vrata, ali sa 211L (u poređenju sa 86L) iza zadnjih sedišta, i dalje je manji od većine gradskih hečbekova.

Vrata prtljažnika su sa bočnim šarkama, tako da zahtevaju oprez na parkiralištima – iako uprkos ugrađenom rezervnom točku, nisu previše teška.

Da li Suzuki Jimni ima Apple CarPlai i Android Auto?
Jimni KSL, proizveden u Indiji, opremljen je ekranom osetljivim na dodir od 9,0 inča za info-zabavu, bežičnim Apple CarPlai-om, žičnim Android Auto-om, Bluetooth-om i digitalnim radiom AM, FM i DAB+.

Bežični CarPlai (umesto žični) i digitalni radio su novi za KSL – ali mu nedostaje ugrađena satelitska navigacija koja je uključena u manji ekran od 7,0 inča sa troja vrata.

KSL informativno-zabavni ekran je jednostavan i efikasan, ali dizajn je bazičan, ne reaguje najbrže i nema točkić za podešavanje jačine zvuka, već samo tastere osetljive na dodir koje je lako koristiti u pokretu.

Ispred vozača su analogni brojčanici brzinomera i tahometra koji su postavljeni u sopstvene otvore u retro stilu. Između njih je mali monohromatski ekran, koji ne može da prikaže mnogo više od detalja putovanja, potrošnje goriva, nivoa goriva i brojača kilometara – i nema digitalnog očitavanja brzine.

Kamera za zadnji pogled je postavljena nisko i ima širok ugao, tako da može biti teško proceniti udaljenost do automobila iza na parking mestu. Takođe može postati zrnast tokom noći.

Zvučni sistem ima samo četiri zvučnika, ali je iznad svoje težine sa prihvatljivim kvalitetom zvuka – sve dok ne prelazite preko 80 posto jačine zvuka.

Suzuki Australia ne nudi prateću aplikaciju za pametne telefone za povezivanje sa svojim vozilima i nije najavio vremenski okvir za to.

Koju bezbednosnu tehnologiju ima Suzuki Jimni?
Suzuki Jimni KSL automatski zadržava listu bezbednosnih tehnologija sa troja vrata – i dodaje prilagodljivi tempomat – ali mu nedostaju ključne karakteristike koje se sada očekuju od novih automobila na oba kraja spektra cena.

Ne postoji aktivna pomoć pri zadržavanju trake – samo upozorenje koje pišta i vibrira volan kada Jimni zaluta iz svoje trake, što ne može da vrati automobil na kurs – niti nadgledanje mrtvog ugla, upozorenje na poprečni saobraćaj pozadi, znak za brzinu prepoznavanje, upozorenje na pažnju vozača ili napredni AEB sistem koji može kočiti za bicikliste ili na raskrsnicama.

Neki kupci mogu ceniti nedostatak nametljive i preterane napredne bezbednosne tehnologije koja je sve uobičajena u novim automobilima, ali u pravim uslovima, neki – kao što je pomoć pri zadržavanju trake na seoskom putu, ako je vozač pospan – mogli bi da vam spasu život.

Bezbednosni sistemi koje Jimni radi su radili po prihvatljivom standardu na testu, iako je upozorenje na sudar ugrađeno u AEB sistem bilo previše osetljivo, a prilagodljivi tempomat je bio nedosledan u tome kako je ponekad održavao izabranu brzinu.

Takođe je čudno što prilagodljivi tempomat omogućava vozaču da podesi željenu brzinu na digitalnom displeju između instrumenata, ali ne postoji digitalni brzinomer za trenutnu brzinu vozila.

Koliko košta da vozi Suzuki Jimni?
Bez obzira gde se u Australiji kupi, Suzuki Jimni je pokriven garancijom od pet godina/neograničenih kilometara, sa pet godina servisiranja sa ograničenom cenom podeljenim na intervale od 12 meseci/15.000 km, šta god nastupi prvo.

Međutim, dva distributera Suzuki automobila u Australiji – Suzuki Kvinslend, koji pokriva Kvinslend i region Severnih reka Novog Južnog Velsa, i Suzuki Australija, koji pokriva ostatak zemlje – naplaćuju različite iznose za servis.

Preko tri godine/45.000 km i pet godina/75.000 km, Suzuki Kueensland naplaćuje 1257 i 1885 dolara, prema svom veb sajtu, dok Suzuki Australija navodi 1467 i 2265 dolara.

Troškovi održavanja su generalno u skladu sa, ili nešto jeftiniji od drugih teških 4VD vozila koji su veći, napredniji i skuplji za kupovinu.

Pet godina ili 75.000 km rutinskog servisiranja se kotira kao 1995 USD za Jeep Vrangler V6, dok je pet godina/70.000 km za GVM Tank 300 2000 USD, a pet godina/50.000 km za Mahindra Scorpio je 23 USD.

Godinu dana sveobuhvatnog osiguranja kod vodećeg osiguravača se navodi kao 1367 dolara na osnovu uporedne ponude za 35-godišnjeg muškog vozača koji živi u Četsvudu, Novi Južni Južni Jugoistok. Procene osiguranja mogu da variraju u zavisnosti od vaše lokacije, istorije vožnje i ličnih okolnosti.

Kako vozi Suzuki Jimni?
Na putu, Jimni ne može da sakrije svoju robusnu šasiju sa merdevinama i pogon na sva četiri točka.

Nije iznenađujuće za svoju konstrukciju, on nije tako gipki na neravninama kao gradski SUV napravljen od automobila, a to je pogoršano relativno laganom karoserijom i malim otiskom.

Gadne rupe i dilatacije na putu – posebno u sredini ugla – oko grada uzrokuju da preskače i da se gura okolo, a može potrajati da se slegne nakon velikih brzina. Sve u svemu, vožnja je podnošljiva, ali nije najudobnija.

Ima dosta kotrljanja karoserije na krivudavom putu – iako to nije iznenađenje, i ne očekujemo upravljanje sportskim automobilom od ove vrste vozila.

Staroškolsko recirkulacijsko upravljanje kuglicom – u poređenju sa zupčanikom koji se koristi u skoro svakom drugom modernom automobilu – nije baš precizno, sa nejasnoćom u sredini i oko četiri okreta od brave do brave. Dovoljno je lagan za lake manevre pri parkiranju pri maloj brzini.

Za KSL se kaže da je 90 kg teži od Jimnija sa troja vrata, ali su snage 1,5-litarskog motora od 75 kV i 130 Nm nepromenjene.

Troja vrata već nije bila brz automobil, tako da je KSL još sporiji. Pri gradskim brzinama motor je voljan i želi da se okreće, ali iznad 60 km/h ostaje bez daha, a preticanja autoputa ili seoskog puta zahtevaju mnogo prostora.

Nismo testirali performanse Jimni KSL od 0 do 100 km/h koristeći GPS opremu za merenje vremena, ali smo prethodno tempirali automatske Jimni sa troja vrata blizu 15 sekundi – oko pet sekundi sporije od većine četvorocilindarskih dizel motora sa duplom kabinom.

Četvorobrzinski automatski menjač se menja glatko, iako sa tako malo brzina za izbor, pri brzinama na autoputu motor radi na velikom broju obrtaja – donoseći dosta buke u kabinu, pored vetra i huka guma koje dolaze.

Uprkos svemu tome, Jimni je iznenađujuće zabavan za vožnju u gradu. U poređenju sa većinom modernih gradskih SUV vozila sa sve manjim prozorima, debelim vratima i niskim pozicijama sedenja, KSL je odličan u saobraćaju, sa odličnom vidljivošću pri promeni trake, dovoljno udarca pri gradskim brzinama i malim otiskom.

Tamo gde Jimni zaista briljira je off-road. Mala karoserija olakšava postavljanje na nezgodne staze, lako se vidi iz nje, a odgovarajući režim niskog dometa znači da je sposobniji nego što mislite za tako mali automobil.

Nakon nekog početnog okretanja točkova, sistem za kontrolu vuče na terenu radi pristojan posao pomažući automobilu da se penje uz prepreke umesto bilo kakvih blokada diferencijala – pod uslovom da ga napajate doslednim, teškim pritiskom na gas.

Razmak od tla od 210 mm je respektabilan, kao i različiti uglovi van puta (prilaz od 36 stepeni, prelom od 24 stepena, odlazak od 47 stepeni), iako nisu baš tako dobri kao kod troja vrata – posebno pri prelasku (nadole od 28 stepeni) i KSL može da struže po kamenju koje bi Jimni sa troja vrata očistio.

Postoje spiralne opruge, čvrste prednje i zadnje osovine i 15-inčni točkovi umotani u gume Bridgestone Dueler 195/80 R15.

Za više o tome kako se Jimni KSL ponaša van puta, pogledajte video zapis urednika Drive Off-Road Sema Purcella na vrhu ove recenzije.

Povezani Clanci

Back to top button