fbpx
Automobili

2022. Pregled Škode Fabije: Novi gradski automobil će se povećavati s novom platformom, više tehnologije

Četvrta generacija lakog otvora koja će podleći ubrzanju rasta i sticanju nove tehnologije, zahvaljujući novoj platformi MKB A0, podeljenoj sa kolegama iz Volksvagen grupe

Niz tehničkih detalja o Škodi Fabiji 2022. objavljeni su preko noći, uoči punog debija gradskog automobila sledeće generacije u severno proleće 2021. (od marta do maja).

Kao deo prototipa pogonskog događaja sa evropskim medijima, Škoda je potvrdila da će četvrta generacija gradskog hečbeka meriti 4107 mm, 1780 mm široko i 1460 mm, sa međuosovinskim razmakom od 2564 mm – ukupne dužine 110 mm, šire 48 mm, 7 mm niže i 94 mm duže u međuosovinskom razmaku od odlazeće Fabia treće generacije.

Uprkos povećanju dimenzija – što će takođe omogućiti veći prtljažnik, povećavajući se za 50 litara na ukupno 380 litara sa postavljenim zadnjim sedištima – češka marka tvrdi da nije bilo značajnijeg povećanja mase, s tim što će se novi automobil verovatno zalepiti blizu težine praznog vozila od oko 1110 kg.

Omogućavanje gore navedenog moguće je prelaskom nove Fabije na noviju platformu MKB A0 grupe Volksvagen, zamenjujući ostarjelu PK26 arhitekturu koja je od 2014. godine korišćena u odlazećem gradskom automobilu Škoda.

Nova platforma omogućiće prilagođavanje najnovijim unutrašnjim tehnologijama Grupe, a inostrani mediji izveštavaju da će 10,25-inčni digitalni sklop instrumenata biti opcionalan za više razrede, uz izbor ekrana osetljivih na dodir za 6,8 i 9,2 inča.

Na raspolaganju će biti devet vazdušnih jastuka – uključujući prednje i zadnje bočne vazdušne jastuke, mada će oni u Evropi biti opcioni – pridruživši se spisku naprednih sigurnosnih tehnologija, uključujući prilagodljivi tempomat sa stop-and-go, asistencijom zadržavanja trake, prepoznavanjem saobraćajnih znakova, i poluautonomno parkiranje.

Tačke sidrenja Isofik takođe će biti postavljene na sva četiri putnička sedišta.

Iako slike koje je objavila Škoda i dalje prikazuju novi gradski automobil odeven u stilizovanu kamuflažu, dizajnerski naglasci proviruju, međutim, uključuju LED farove i zadnja svetla, tanju prednju masku koja podseća na najnoviju Škoda Octaviju i sportski zadnji krovni spojler.

Biće dostupne veličine točkova u prečniku od 14 do 18 inča, dok aero-optimizovani dizajn točkova, aktivne rashladne lamele u prednjem odbojniku (koje se mogu otvoriti ili zatvoriti radi poboljšanja aerodinamike), gore pomenuti zadnji spojler i dodatne podvozje ploče pomažu u spuštanju koeficijent otpora od 0,32 do 0,28Cd – rečeno je da je najbolji u klasi.

Uključiće se 43 Škodina potpisa „Simpli Clever“ praktičnih dodira, uključujući USB-C port u retrovizoru za napajanje video kamere, držač kartice za prevlačenje na parkingu, džep na donjoj strani polica za pakete do 3,5 kg, uklonjivi držač za čaše i džepovi za odlaganje na pametnim telefonima u naslonu prednjih sedišta.

Paletu na kontinentu otvorit će 1,0-litarski trocilindrični benzinski motor sa prirodnim usisavanjem, dostupan u obliku 48kV / 95Nm ili 59kV / 95Nm, uparen sa petostepenim ručnim menjačem.

Najverovatnije je da će kvintet stići do australijskih obala par 1,0-litarskih turbobenzinskih benzinskih trocilindričnih motora – koji se dele sa srodnim Volksvagen Polo, iako u različitim melodijama.

U ponudi će biti varijante od 70kV / 175Nm i 81kV / 200Nm, prva opremljena ekskluzivno sa petostepenim manuelnim, a druga sa izborom šestostepenog ručnog ili sedmostepenog automatskog menjača sa dvostrukom spojkom.

Dizel snaga je oslabila usled pada prodaje, dok se blago hibridni i potpuno hibridni pogonski sklopovi ne stavljaju na tržište pri lansiranju, kako bi se smanjili troškovi i održala trenutna Fabijina snažna ponuda.

Škoda Fabia 2022. godine biće predstavljena između marta i maja 2021. godine, a australijsko lansiranje biće zaključano u narednih 12 meseci (do februara 2022. godine).

Očekuje se da će se omiljeni navijač Fabia vratiti u novoj generaciji, mada evropski mediji izveštavaju da otkrivanje nije predviđeno za drugu polovinu 2022. godine, što znači da verovatno nećemo videti četvrtu generaciju dugog krova u Australiji do najmanje 2023.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button