fbpx
Automobili

Opoziv od 1,13 milijardi dolara: Hiundai će zameniti baterije u 82.000 električnih automobila zbog rizika od požara

Australija će biti deo globalnog opoziva dva najnovija Hiundaijeva električna automobila zbog rizika od požara prilikom punjenja.

Hiundai Australija sprema se opozvati približno 1100 električnih automobila prodatih od 2018. do 2020. zbog opasnosti od požara prilikom punjenja.

U Australiji je pogođeno oko 800 električnih automobila Hiundai Kona i približno 300 primeraka električnog automobila Hiundai Ionik.

Iako lokalno nema izveštaja o požaru u električnim automobilima Hiundai, prekomorski izveštaji kažu da je bilo 15 požara u SAD-u, 11 u Južnoj Koreji, dva u Kanadi i po jedan u Finskoj i Austriji.

Automotive Nevs USA izvestile su da je Hiundai savetovao severnoameričkim vlasnicima pogođenih Hiundai električnih vozila da “ograniče punjenje akumulatora na 90 procenata kapaciteta dok se baterija ne zameni”.

Izjava Hiundai Australije kaže da je kompanija „svesna nedavnog opoziva automobila Kona (električni automobil) najavljenog u Koreji i da će preduzeti sličnu akciju u Australiji“.

„Obavestili smo Odeljenje za infrastrukturu, saobraćaj, regionalni razvoj i komunikacije o opozivu i uskoro ćemo saopštiti detalje pogođenim kupcima.“

Izveštaj Automotive Nevs USA procenjuje da će globalni opoziv 82.000 električnih automobila Hiundai Kona i Ionik – u kojima se moraju zameniti akumulatori – koštati više od 900 miliona američkih dolara, što je 1,13 milijarde američkih dolara u našoj valuti.

Povlačenje je jedna od prvih masovnih zamena baterija koje je izvršio veliki proizvođač automobila “, izvestile su Automotive Nevs USA.

„Veoma je značajno i za Hiundai i za LG (dobavljača baterija) jer smo u ranoj fazi ere električnih vozila“, rekao je Lee Hang-koo, stariji istraživač na Korejskom institutu za industrijsku ekonomiju i trgovinu, za Automotive Nevs USA. „Način na koji Hiundai postupa sa ovim stvoriće presedan ne samo u Južnoj Koreji već i u drugim zemljama.“

Vozila u središtu najnovije sigurnosne zastrašivanja opozvana su zbog električnih problema prošle godine.

Međutim, jedno od popravljenih vozila očigledno se ponovo zapalilo, što je navelo vlasti Južne Koreje da pokrenu novu sondu “da li je prvi opoziv bio adekvatan”, izvestile su Automotive Nevs USA.

U izjavi za Automotive Nevs USA, kompanija za akumulatore tvrdila je da je Hiundai „pogrešno primenio LG-jeve predloge za logiku brzog punjenja u sistemu upravljanja baterijama“ i rekao da baterijska ćelija „ne treba smatrati direktnim uzrokom požara“.

Međutim, južnokorejsko ministarstvo saobraćaja tvrdilo je da su pronađeni neki nedostaci u određenim baterijskim ćelijama koje proizvodi LG-ova fabrika u Kini.

Iako se čini da su Hiundai i LG u sporu oko uzroka kvara, verovatno će obe marke morati platiti ogroman račun za opoziv opoziva.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button