fbpx
Automobili

2022. GMA T.50s Niki Lauda: Otkriven hiper automobil samo na stazi od 540kV Gordon Murrai Automotive-a

Nekoliko šampiona Formule 1 već imaju drumske automobile nazvane po njima, ali najnoviji dodatak na listi trebao bi sve ostale staviti u senku – uključujući i McLaren Senna.

Upoznajte verziju hiper automobila Gordon Murrai T.50, koja je upravo predstavljena zajedno sa potvrdom da će njeno ime biti T.50s Niki Lauda.

„T.50s je uvek bio radni naslov“, rekao je Gordon Murrai za CarAdvice kada smo pre nekoliko nedelja dobili virtuelni obilazak automobila, „nakon što je Niki prošao iznenada sam shvatio da je to savršen počast – trkački automobil sa ventilatorom na poleđini. Niki je bio sjajan prijatelj, ne samo neko ko je vozio za mene – i njegova porodica se složila da je to bila fantastična ideja da se obeleži pobeda u Švedskoj. “

Marej se poziva na Laudinu pobedu na Anderstorpu 1978. godine, na jedinu pobedu za “navijački automobil” Brabham BT46 koji je Marej dizajnirao i koji je šef tima Bernie Ecclestone dobrovoljno povukao nakon što je u jedinoj trci uspeo da pobedi bez napora. je ikad ušao u.

Ogromni Brabhamov ventilator za usisavanje donje suknje odigrao je značajnu ulogu u nadahnuću stvaranja mnogo naprednijeg aktivnog vazdušnog sistema u T.50-ima, tako da postoji neupitno opravdanje za slavno ime. Zbog toga je i automobil zvanično lansiran na Laudin 72. rođendan.

Putni T.50 je izvanredan, ali Niki Lauda će ga poboljšati u svakom pogledu. Oslobođeni ograničenja zabrinutosti za uličnu zakonitost, GMA-in dizajnerski tim uspeo je da pronađe značajna povećanja snage i potisne sile, dok je smanjio dodatnu masu od T.50-ovog već MKS-5-svežeg opterećenja.

Napisane zajedno, specifikacije Niki Laude izgledaju nemoguće: ovo je automobil koji će težiti samo 852 kg (134 kg manje od T.50), a napajaće ga atmosferski 3,9-litarski Cosvorth V12 koji će postići maksimum od 540 kV i okretaja do vrtoglavih 12.100 o / min, a dok će moći da napravi do 1500 kg aerodinamične potisne sile.

„Recite ovako – ovo ima isti odnos snage i težine kao automobil koji je prošle godine bio drugi u Le Mansu“, kaže Murrai.

Izduvnim sistemima Niki Laude izostavljeni su katalizatori i diše kroz jedva prigušeni izduvni sistem (iako sa efikasnijim prigušivačima na raspolaganju onima koji trebaju da ispune ograničenja decibela na određenim kolosecima). Dobija redizajnirane glave cilindara od uobičajenog T.50, dok svaki cilindar dobija pojedinačno kućište leptira za gorivo napajano iz vazdušnog sanduka trkačkog stila.

Niki takođe dobija šestostepeni Ks-Trac sekvencijalni menjač umesto uputstva H-uzorka drumskog automobila. „Iskreno mislim da ne biste želeli da pustite točak toliko često koliko bi vam trebalo“, kaže Marej.

Kupci će moći da biraju između različitih odnosa prenosa u zavisnosti od toga kako žele da koriste automobil, najkraći set koji ograničava najveću brzinu na oko 275km / h, a najduži povećava na oko 338km / h.

Novi automobil zadržava aktivni aero sistem koji koristi ventilator od 48 volti za stvaranje čistog vazdušnog protoka u vrlo agresivnom difuzoru, ali to će uvek raditi ravnomerno – dok T.50 može da razlikuje nivo pomoći. Vršnih 1500 kilograma potisne sile zapravo je manje nego što bi automobil mogao da razvije – „u jednom trenutku smo napravili do 1900 kilograma, ali mi smo odustali od toga jer je postajao pomalo LMP1“, kaže Marej.

Računa da će automobil postići do 900 kg u velikim brzinama, omogućavajući generisanje do 2,5 g bočnog ubrzanja. Oh, a 281km / h je magični broj, brzina kojom automobil počinje da stvara više potisne sile nego što je teška i zbog toga bi mogao da putuje naopako.

Svaka šasija će dobiti ime po trci koju je na drugoj stazi pobedio jedan od automobila Formule 1 koji je Marej dizajnirao, a prva grupa će dobiti oznaku „Kilami, 1974.“

„Tako srećan što sam osvojio Veliku nagradu na više od 25 kola“, kaže Marej.

Cena „fabrike“ kompanije Niki Lauda u Velikoj Britaniji je 3,1 milion funti (5,5 miliona austrijskih dolara) pre oporezivanja, a proizvodnja bi trebalo da počne u januaru sledeće godine.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button