fbpx
Automobili

2021. Mitsubishi Pajero Sport Nadmašena recenzija

Vidim to odmah: pogođeni izraz lica trgovca koji me je upravo parkirao.

Vidite, on tek sada shvata da vlasnik glomaznog Mitsubishi Pajero Sport-a do 2021. godine, koji nosi opasane bikove, zapravo nije kolega sa tradicije, već trudnica sa slomljenim stopalom.

Prekasno je, međutim – ne može baš dobro da prizna da me je profilisao na osnovu mog automobila i može me nadoknaditi samo sramežljivim osmehom i dobrom milošću da skrene pogled, dok očajnički pokušavam da izvučem svoj vrlo veliki automobil iz vrlo mali prostor.

U svojoj osnovi, sedmosed Pajero Sport je pristupačan porodični automobil, ali čini se da bi možda odgovarao vrstama porodica koje redovno vuku čamac, poseduju punu garderobu Driza-Bones ili odmaraju na farmi stoke .

To je verovatno zato što ovo ne skriva da je SUV verzija Triton ute-a, sa utilitarnim stilom, udobnom, ali osnovnom kabinom, ozbiljnom visinom vožnje i teškim upravljanjem. Osim toga, automobil koji ovde testiram je opremljen impozantnom crnom polugom.

Test verzija Ekceed počinje sa 57.690 dolara pre troškova na putu, a nudi dizel snagu pomoću 2,4-litarskog četvorocilindričnog turbo-dizel motora i osmostepenog automatskog menjača.

Ako želite sedam sedišta, ali po nižoj ceni, tu je srednja specifikacija GLS za 52.240 dolara pre troškova na putu.

Sistem pogona na sva četiri točka omogućava vam da prebacujete između načina vožnje za optimalno prianjanje – od pogona na zadnje točkove, preko cestovnog pogona na velike puteve, do pogona na sva četiri točka sa zaključanim središnjim diferencijalom u visokom opsegu i niskog dometa za teška putovanja.

Australija je prilično dobro poslužena za velike, brzorastuće dizel-terenske automobile sa karoserijom, sa modelom Pajero Sport, a pridružili su se Toiota Fortuner, Isuzu MU-Ks, LDV D90, Ford Everest i Ssangiong Rekton.

Što se tiče vrhunskih ponuda u ovoj klasi, Mitsubishi je relativno pristupačan, posebno u poređenju sa Fordom i Toiotom.

Međutim, ostale marke vredi proveriti u tandemu sa Mitsubishijem, jer ćete možda otkriti da nude malo više standardne opreme i više premium osećaja u kabini za vašu potrošnju.

Ulazak u automobil je atletska vežba, sa izvesnim svodovima potrebnim da biste se uspravili i ušli u vozačevo sedište, u velikoj meri potpomognutim ručkama za držanje posutim unutrašnjošću automobila. Suprotno tome, izlazak je lakši i začas ćete se klizati ili skakati sa vozačkog mesta na kavalirski način.

Jednom kad se popnete na poslovični tron, čini vam se da ste u potpunosti ušli u drugu zonu. U mogućnosti ste da uspostavite kontakt očima sa vlasnicima utega sa dvostrukom kabinom i vozačima malih kamiona, pa čak i da im ponudite talas znanja.

Zadnje vetrobransko staklo je lepo i visoko, tako da imate veću dubinu gledanja pozadi, dok su bočni retrovizori ogromni, što znači da je i bočna vidljivost odlična.

Međutim, u velikoj meri sam se oslanjao na kameru od 360 stepeni koja je ekskluzivna za ocenu Ekceed – i mogu da priznam da bih povremeno bez nje bio izgubljen, posebno prilikom parkiranja. Pogled koji se pruža vozaču je kompozicija slike automobila generisane CGI, uparena sa snimcima kamera postavljenih oko vozila u realnom vremenu.

To je značilo originalni Mitsubishi bullbar za 3500 američkih dolara ugrađen u automobil koji je korisno predstavljen na displeju kamere, čineći mi život daleko lakšim pri pokušaju parkiranja unazad.

Visina automobila – ima 218 mm klirensa – takođe znači da ne morate da brinete o ivičnjacima ili podignutim delovima puta.

Na vozačevom sedištu, automobil ima ugodnu, korisnu atmosferu, a Ekceed nudi solidnu količinu opreme i tehnologije i nekoliko odmerenih pokušaja da ponudi „premium“ osećaj.

Nikada ne biste optužili da je luksuzno, ali grejana kožna sedišta su glatka i praktična sa podrezanim šavovima, a pločica je naglašena crnom sjajnom plastikom i srebrnim oblogama zbog kojih stvari izgledaju uglačano.

U značajnoj centralnoj konzoli nalaze se dva držača za čaše i tri USB porta – dva kompatibilna sa pametnim telefonima.

Pritisnite taster za pokretanje i nema greške, ovo je dizel automobil – gunđanje, tutnjava u kabini i tupa buka odmah su u praznom hodu, ali se obično izjednačavaju dok se automobil kreće.

Pravo iza kapije, verovatno ćete primetiti upravljanje – za mene lično je to bilo verovatno najznačajnije osećanje tokom mog boravka u Pajero Sport-u i nešto na šta je potrebno ozbiljno navikavanje.

Ukratko: izuzetno je težak i za upravljanje mu je potrebno hrabro, naročito u manjim ulicama. Međutim, navikao sam na srednje terence i hečbekove vozila sa laganim osećajem upravljanja, tako da mi se Pajero Sport definitivno osećao vrlo utešno (a vlasnici dvostruke kabine mogli bi se osećati kao kod kuće).

Izbacivši se iz paralelnih parkova, otkrio sam da moram prikupiti onoliko svoje oskudne snage gornjeg dela tela da bih mogao povući velikog Mitsija u red.

Tamo je lepo i prostrano za dvoje ljudi, s dovoljno prostora za kolena čak i za uzvišene ljude – iako bi viši ljudi (visine i više stopa) mogli da nađu da im glava udari u krov, jer klupa sedi prilično visoko u automobilu. Na nesreću, srednje sedište u drugom redu je pomalo usko, pa sedeći poprečno kao odrasli mogu ugroziti sobu za laktove.

Postoje samo tri mesta za dečija sedišta u Pajero Sport-u, sa ISOFIKS tačkama za pričvršćivanje na svakom od vanbrodskih sedišta u drugom redu i tri sigurnosna sedišta na gornjoj vezi preko zadnjeg dela srednjeg reda. To znači da se treći red može koristiti samo za decu kojoj nisu potrebna sedišta u automobilu.

Očigledno je da je Pajero Sport troredni automobil, ali postavljanje sva tri reda na mesto sa dovoljno mesta za sve putnike može biti pomalo logistička borba. Otkrio sam da se sve nije tako lepo uklopilo. Ako je treći red u ravni sa drugim redom u akciji, potrebno je da pomerite srednji red napred kako bi se stvari osećale dobro raspoređenim.

Još jednom, kao ženi kojoj nedostaje snage gornjeg dela tela, zahvalio bih se na nekim elektronskim ručicama za podešavanje zadnjih redova, s obzirom na to da ručni jezičci i povlačenja u srednjem i zadnjem redu mogu malo da uživaju (ne da pomenemo malo radnji napred i nazad da biste sve stigli tamo gde želite).

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button