fbpx
Automobili

2021. Hiundai Santa Fe 2.5T gura ka luksuzu

Ljubitelj automobila teško se može oduševiti dvorednim segmentom srednje veličine crossovera. I iako nam nije drago da to priznamo, uzbudljivo i praktično je upravo ono što mnogi kupci automobila žele i trebaju. Kad smo već kod potrebe, dok smo se vraćali iz Costco-a u vožnji Hiundai Santa Fe-a 2021. godine, primetili smo BMV Z3 s gornjim delom i masivnom puškom uokvirenom puškom.

Vozač verovatno ima više priča o tom Z3 od većine vlasnika krosovera, ali dok smo zavidno gledali njegovog roadstera, verovatno je bacio oko na naš praktični i prostrani Santa Fe. Takođe je potpuno moguće da nikada nije video Santa Fe jer je njegov poster zaklanjao veći deo pogleda s njegove desne strane. Iako gotovo luksuzni crossover sa pet putnika nikada neće biti ono o čemu sanjamo, do sada je 2021. godine Santa Fe bio Hiundaijevo drugo najprodavanije vozilo, samo nekoliko stotina jedinica iza Tucsona, Hiundaijevog nešto manjeg crossovera. Hiundaijeva kompaktna Elantra neznatno je nadmašila Santa Fe 2020. godine, ali prodaja joj je manja za 26 procenata u poređenju sa prva dva meseca 2020. Ako će crossoveri biti Hiundaijeva budućnost, nedavno redizajnirani Santa Fe dobar je izaslanik.

Santa Fe počinje sa 28.035 dolara za osnovni SE sa pogonom na prednje točkove; pogon na sva četiri točka dodaje 1700 dolara. Odatle se prečke penju kroz SEL i Limited pre nego što stignu do kaligrafije na gornjoj polici. Model kaligrafije vredan 43.440 dolara koji je obišao kancelariju imao je standardne karakteristike.

Jedini dodatak je bio podni tepih od tepiha od 155 dolara. Hiundai je predstavio visokokvalitetni nivo kaligrafije u Palisade-u, a sada se spušta do Santa Fe-a. Kaligrafija dodaje prošivena kožna sedišta, panoramski krov, sve nepažljive vozače koji pomažu tehnologiji pomoći vozaču, uključujući pomoć u održavanju trake, nadzor mrtvih tačaka i prilagodljivi sistem tempomata. Prednja sedišta podržavaju i ima dovoljno prostora za odlaganje sitnica, uključujući namenski otvor za vaš telefon. Ali, za novi prekidač sa tasterima trebaće malo navikavanja.

Zadnje sedište nije tako prijatno mesto. Iako je prostor za noge dobar, nedostaje prostora za glave svima koji prilaze šest metara. Drugi red je opremljen i uređen jednako lepo kao i prvi red, ali panoramski krov uklanja 1,2 inča prostora za glavu. Ima dovoljno prostora za tovar, a Santa Fe će lako podržati odlazak u prodavnicu slika ili u prtljag četvorice ljudi koji putuju po putu.

Četvorocilindrični četvorocilindrični motor sa turbopunjačem od 277 KS standardno je ugrađen u Limited i Calligraphi modele, a manji Santa Fes ima 2,5-litarski četvorocilindrični motor sa 191 KS. Motor sa turbopunjačem ima 42 konjske snage više od 2.0-litarskog četvoro litra prethodne generacije. Novi turbo-četvorostruki i osmostepeni automatski menjač sa dvostrukim kvačilom rade besprekorno. Brzinom od 60 km / h treba 6,0 sekundi, a menjač lako prebacuje u niži stepen prenosa i pomaže Santa Feu da pređe sa 50 na 70 mph za 4,1 sekunde. Taj sprint do 60 km / h je odmah iza 5,8-sekundne trke Honde Passport od 280 KS i primetno je brži od napora od 6,8 sekundi koji smo zabeležili u Ford Edge Titanium-u sa turbopunjačem od 2,0 litra od 250 KS.

Na stazi smo ukupno izmerili 0,81 g na skidpadu, što je 0,78 g bočnog štapa u Passport-u, ali zaostaje za Edge-ovih 0,83 g. Upravljanje Santa Fe-a teže je od utrnulog i lakšeg upravljanja kod mnogih krosovera. Na autoputu nema mrtvih tačaka ili kašnjenja o kojima bismo mogli da pričamo. Nije Alfa Romeo, ali je prilagodljiv i pobednik u ovom segmentu. Vožnja može stremiti ka uznemirenju, zavisno od puta, a zadnja sedišta možete uhvatiti kako se vrte u retrovizoru.

Naš tester je stigao sa točkovima od 19 inča, umesto sa dvadesetim godinama koje će većina modela Calligraphi imati u budućnosti, tako da bi dvadesete mogle biti još oštrije. Ako želite da i vaš Santa Fe bude tako postavljen, ponašajte se brzo. Hiundai prodaje 19-inčne verzije kao varijantu Calligraphi-a sa „ograničenom dostupnošću“, a za odustajanje od većih točkova dobićete popust od 200 USD. Hiundai nije objasnio zašto dvadesete još nisu izašle, ali naš novac je u prekidu u lancu snabdevanja.

Sa krstarenjem postavljenim na 75 mph, Santa Fe je vratio 27 milja po galonu preko 200 kilometara autoputa, što je za 1 milju na milje zaostalo za procenu EPA. I preko skoro 400 milja stvarne vožnje (veći deo oko grada, ali deo na neopterećenim autoputevima), vratio je 20 milja po galonu, što je malo ispod ocene grada Santa Fe o EPA. Pasoš vraća EPA brojeve od 19 gradskih i 24 autoputa, a Edge sa 2,0-litarskim turbo motorom dolazi na 20 gradskih i 28 autoputeva.

Najgori krosoveri srednje veličine dovoljno su dosadni i bez duše da vam iscrpe dušu. Santa Fe je drugačiji. Njegov spoljni dizajn je originalan i atraktivan. Osim povremeno nervozne vožnje, Santa Fe vozi i ponaša se istančano i gotovo privlačno. Još uvek nismo uzeli uzorke atmosferskog Santa Fe-a ili novog hibridnog pogonskog sklopa, ali na osnovu onoga što znamo o ostatku Hiundaijevog portfelja proizvoda, oni su verovatno lepši iznutra nego što im cene označavaju. Svaki automobil u ovom segmentu traži od kupaca da se žrtvuju u ime pogodnosti, ali Santa Fe zahteva manje i daje više od mnogih drugih u svojoj klasi. Ako niste spremni za tri reda Palisade-a i Telluride-a ili ih ne trebaju, Santa Fe bi vas trebao odvesti kući iz uokvirivačke radnje bez privlačenja previše pažnje.

https://www.danasnje.co/

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button