fbpx
Automobili

Volvo Australia će elektrifikovati opseg: hibridni i električni tek od 2021. godine, dizel dizel

Lokalni asortiman Volva doživiće šok sredinom 2021. godine, blagim hibridima, priključnim hibridima i punim EV-ovima koji zamenjuju čisti benzin i dizel.

Kompletna linija Volvo modela u Australiji biće elektrificirana od druge polovine 2021. godine, potvrdila je danas kompanija.

Portparol lokalnog ogranka švedskog brenda rekao je danas CarAdviceu da će niz blagih hibridnih benzinskih motora biti predstavljen Dovn Under u julu 2021. godine, poklapajući se sa lansiranjem svog asortimana iz 2022. u prodajnim salonima.

Novi benzinski motori orijentisani na efikasnost neće se nalaziti uz bok postojećim nehibridnim benzinskim i dizel motorima, već će ih zameniti u čitavom asortimanu – što znači da će celokupna australijska linija Volva imati neki oblik elektrifikacije, bilo da je to blagi hibrid, priključni hibrid ili potpuno električni.

Volvo-ova hibridna tehnologija uparuje benzinski motor sa turbopunjačem sa 48-voltnom baterijom i integrisanom jedinicom za pokretanje-generator (ISG) – kompaktnim električnim motorom koji zamenjuje tradicionalni motor za pokretanje i alternatorom automobila – kako bi izoštrili odziv motora pri malim brzinama zahvaljujući podsticaj iz električnog sistema, dok je takođe presudno poboljšanje potrošnje goriva.

Baterija se zatim puni regenerativnim kočenjem, koje vraća energiju izgubljenu usporavanjem i ne zahteva da se sistem eksterno puni preko utikača.

ISG takođe omogućava brže aktiviranje sistema start-stop pri poletanju sa mesta.

Blagim hibridnim opcijama pridružiće se niz priključnih hibridnih (PHEV) pogonskih sklopova – označenih pod Volvovim brendom Recharge – koji spajaju turbo benzinski motor sa većim litijum-jonskim baterijama i snažnijim elektromotorom, što omogućava da se voze samo na električnu energiju na rastojanja do 50km.

Volvo trenutno nudi po jednu plug-in hibridnu opciju u svakom od svojih modela u Australiji – zabranite V90 Cross Countri, S60 i V60, s tim što su PHEV opcije poslednjeg para nedavno ukinute – iako CarAdvice razume dodatne PHEV opcije po različitim cenama i nivoima performansi mogao biti uveden u narednim godinama.

Trenutni asortiman brenda PHEV otvara se 1,5-litarskim trocilindričnim KSC40 Recharge PHEV od 195 kV, a vrhunski je model KSC90 Recharge PHEV sa pogonom na sve točkove, veličine oko 300 kV. Udaljenost vožnje na električni pogon je između 32 i 46 km.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button