fbpx
Automobili

Porsche planira verziju svog električnog automobila Taican sa pogonom na zadnje točkove

U pripremi je jeftiniji model za pokretanje linije električnih automobila Porsche Taican, kaže direktor kompanije.

Nemački proizvođač sportskih automobila Porsche razvija pristupačniju verziju svog električnog automobila Taican sa pogonom na zadnje točkove kako bi kupcima pružio „pristupačniju“ tačku ulaska u asortiman.

Prema izveštaju iz magazina Car u Velikoj Britaniji, šef Porsche-ovog istraživanja i razvoja, dr Michael Steiner, rekao je da će se pristupačniji Taican modeli na kraju pridružiti postojećim ponudama 4S, Turbo i Turbo S u ponudi.

„S Taicana će doći modeli početnog nivoa“, rekao je dr Steiner.

„Biće model sa zadnjim pogonom sa manjom baterijom kako bi bio pristupačniji po ceni, posebno za tržišta kojima ne trebaju 4VD – mesta poput Kine, gde vremenski uslovi znače da vam nije potreban.“

Novi dolazak bi bio jedina RVD varijanta u inačici pogona na sve točkove.

Trenutno je najpristupačniji dostupan Taican 4S, za koji se očekuje da će početi sa oko 200.000 američkih dolara (bez troškova na putu) kada stigne u Australiju u četvrtom kvartalu godine.

4S ima manju bateriju od modela Turbo i Turbo S, sa litijum-jonskim paketom snage 79,2kVh kao standardnom opcijom i opcijom baterije od 93,4kVh Performance Plus. Prvi nudi opseg od 407km ovjeren VLTP-om, dok drugi pruža do 463km dometa.

Nejasno je da li bi manja baterija na početnom RVD Taican-u dodatno smanjila ove brojke.

Drugi izveštaj španske publikacije Motor.es sugeriše da će novi početni model sedeti ispod 4S i biti označen kao jednostavno “Taican”, a snaga će dolaziti iz jednog elektromotora na zadnjoj osovini koji razvija 450 ks ili 331 kV.

Međutim, postoji još jedna varijanta Taican-a za koju se priča da će stići ranije od novih modela početnog nivoa: Cross Turismo, iteracija visokih karavana za koju se očekuje da će se pokriti kasnije ove godine.

Izveštaji sugerišu da će se Cross Turismu tada pridružiti GTS varijanta srednje klase koja će se nalaziti između 4S i Turbo verzije. Navodi se da će GTS i Taican modeli biti predstavljeni 2021. godine.

Iako portparol Porsche Australije nije želeo da komentariše špekulacije oko mogućih varijanti početnog nivoa, oni su potvrdili da su modeli 4S, Turbo i Turbo S još uvek na putu da stignu na lokalno tržište u K4, a cene i specifikacije biće detaljno predstavljene sredinom godine.Očekuje se da će srednji nivo Taican Turbo-a verovatno koštati oko 300.000 američkih dolara kada sleti, dok bi vodeći Turbo S mogao da pomeri marku od 350.000 američkih dolara.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button