fbpx
Automobili

Hennessei je predstavio proizvodnu verziju Venom F5 od 1355kV

Svako ko je mislio da će Bugatti Chiron-ovom maksimalnom brzinom od 490,48 km / h u 2019. godini označiti kraj takvog postavljanja mačo zapisa, ozbiljno je pogrešio.

Ako išta drugo, Bugattijevo dostignuće – prvi serijski automobil koji je prešao 483km / h – izazvalo je talas interesovanja rivala.

Ranije ove godine relativni minnovs SSC objavio je da je njihova Tuatara uspela zapanjujući dvosmerni prosek od 508km / h, iako su Internet detektivi široko ismevali njegovu neproverenu tvrdnju i kompanija se sada obavezala da pokuša ponovo.

Ali evo još jednog pretendenata za krunu, i – na papiru – najjačeg do sada. Upoznajte Hennessei Venom F5.

Hennessei je štimao automobile skoro tri decenije – i u to vreme naišao je na neke tužbe i kontroverze. Ali F5 označava novi pravac za teksašku kompaniju i njeno efikasno uspostavljanje kao samog proizvođača.

Napravljen je mali broj ranijih Venom GT-a zasnovanih na Lotusu – ali F5 je razvijen od nule i potpuno je Hennessei proizvod.

Koristi monokok od ugljeničnih vlakana proizvedenog u kompaniji KS Composites u Velikoj Britaniji, koji će se u sedištu kompanije u Teksasu kombinovati sa dvostrukim turbo 6,6-litarskim V8 takvog divljaštva nazvanog „Furi“.

Motor od 90 stepeni je motor sa gornjim ventilom – veći deo Hennessei-ovog iskustva sa podešavanjem bio je u izvlačenju malo verovatnih brojeva iz motora sa potisnom gredom.

Koristi blok od livenog gvožđa i aluminijumske glave cilindara, sa ugrađenim titanijumskim i Inconel izduvnim ventilima. Bregasto vratilo i radilica izrađeni su od čeličnog gredica, dok su klipnjače i klipovi kovani.

Turbo motori koriste 76mm točkove kompresora u kućištima koja su 3D odštampana od titanijuma i mogu da pojačaju do 23psi.

Neto efekat na Hennesseijeve brojeve je vrhunac od 1355kV snage pri 8000 o / min i 1617 Nm obrtnog momenta pri 5000 o / min.

Sa karoserijom od karbonskih vlakana i nedostatkom frizera koji daju sopstvenu težinu od 1385 kg, to znači da je F5 u malo verovatnoći da teži samo 25 kg više od Koenigsegga One: 1 koji je ranije vodio uloge hiperkar-a u težini, ali imaju 35 posto veću proizvodnju.

Gotovi automobil izgubio je odvojeno zadnje krilo koncepta – iako će biti moguće naručiti ga kao deo opcionog „paketa staza“ koji će imati prednost prianjanja nad najvećom brzinom – a zadnji difuzor je znatno veći.

Ovo radi zajedno sa ravnom donjom stranom i kanalima za oblikovanje vazduha da bi se postigla stabilnost od velike brzine bez ogromnog otpora. Hennessei kaže da je koeficijent otpora F5 samo 0,39.

Iako će se proizvodnja preostalih automobila odvijati u pogonu Hennessei Performance u državama, prvi F5 je izgrađen u Velikoj Britaniji – zbog čega je CarAdvice morao da se upozna u hladnom, mokrom okruženju suprotnom od Teksasa uzletište kod Silverstona.

Hennessei takođe planira da izgradi i druge superautomobile izvan F5, s tim što će oni verovatno biti jeftiniji i prodati se u većim količinama.

„F5 je prvi, ali u nekom trenutku tokom narednih nekoliko godina potencijalno ćete videti još jedno ili dva vozila,“ rekao je John Hennessei, „ali nemamo želju, plan ili nameru da napravimo automobil sa većim nivoom snaga prema težini ili apsolutne performanse od F5. “

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button