fbpx
Automobili

Toyota bZ4X Concept Previews First of Seven New bZ EVs

Električni crossover Toiota bZ4Ks, koji je pregledao ovaj konceptni automobil, biće prvi od Toiotinih novih Beiond Zero EV-a koji će stići sledeće godine. Izgrađena je na električnoj platformi koju su zajednički razvili Toiota i Subaru, a ovaj model ima postavku sa dva motora i pogonom na sva četiri točka.

Na kraju će biti 15 novih Toiotinih EV-a, od kojih će sedam nositi naziv bZ. Toiota kaže da je na putu 15 novih električnih vozila, od kojih će sedam koristiti nadimak bZ, za Beiond Zero. Prvi koji će stići biće crossover bZ4Ks, koji je pregledalo ovo konceptno vozilo – logičan izbor, s obzirom da je RAV4 prošle godine bio najprodavaniji Tojotin automobil u SAD-u. BZ4Ks će stići sredinom 2022. godine sa drugima, uključujući električni kamionet, koji će uslediti u narednih nekoliko godina.

Koncept bZ4Ks je oblikom i veličinom sličan krosoveru RAV4, ali niži, sa dužim međuosovinskim rastojanjem i oštrijim stilom. Izvana, koncept beleži etos smelog, futurističkog EV izgleda, ali to ne možemo reći za unutrašnjost. Preuzima ga nezgodno glomazan upravljački stub, sa digitalnim mernim mehanizmom odmaknutim daleko od upravljača koji ima preveliko čvorište sa tasterima za klaster i funkcije pomoći vozaču. Veliki ekran osetljiv na dodir pruža se preko središnje konzole, koja ima rotacioni menjač smešten u sredini i skladište ispod sa dva USB-C porta.

Toiota nije rekla ništa o veličini ili dometu baterije, ali bZ4Ks će morati da se takmiči sa drugim električnim krosoverima, kao što su Ford Mustang Mach-E, dometa do 305 milja i Tesla Model I sa dometom 326 milja na svom modelu Long Range. BZ4Ks, zajedno sa dodatnim predstojećim Toiotinim modelima, biće izgrađen na platformi električnog vozila e-TNGA koju je Toiota razvila zajedno sa Subaruom, a podržava postavke s jednim motorom na prednje ili zadnje točkove ili dvomotorne motore na sva četiri točka -pogoniti modele, poput ovog bZ4Ks. Jednomotorni bZ4 takođe treba da bude dostupan, a videćemo i električno vozilo od Subaru-a.

Uskoro ćemo znati više detalja o Tojoti bZ4Ks, koja će u SAD stići sredinom sledeće godine. Očekujemo da će proizvodna verzija koštati oko 40.000 američkih dolara s obzirom na to da plug-in-hibridni RAV4 Prime počinje sa 39.220 američkih dolara.

https://www.danasnje.co/

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button