fbpx
Automobili

Treća australijska stanica za punjenje automobila vodoničnim automobilima otvorena je za nekoliko meseci, u Brisbaneu

Druga flota automobila sa vodonikom Hiundai Neko na putu je za Brizbejn, gde bi sledeće suđenje buduće tehnologije trebalo da počne do kraja ove godine.

Australija je na ivici otvaranja svoje treće javne stanice za punjenje gorivom automobila na vodonik – u Brisbaneu, nakon nedavnih otvaranja u Melbourneu i Canberri – a druga flota vozila Hiundai Neko stigla je u Sidnei uoči sledećeg stvarnog suđenja u budućnosti tech.

Japanski automobilski gigant Toiota i južnokorejski konglomerat Hiundai lansirali su staze flota automobila sa vodonikom u Australiji u roku od nekoliko dana krajem prošlog meseca.

Suđenje Hiundaijevoj floti automobila sa vodonikom formalno je počelo u petak 26. marta 2021. godine u Canberri, glavnom gradu države, dok je Toiotino suđenje flote automobila vodoničnih automobila zvanično počelo u ponedeljak 29. marta 2021. godine u Melburnu.

Obe marke su u proteklih pet godina testirale automobile sa vodonikom prethodne generacije u Australiji – u ograničenom broju, u okviru internih ispitivanja – ali ovo je prvi put da su takva vozila dostupna posebno odabranim lokalnim voznim parkovima.

Vozila sa vodonikom koja se koriste u pokusima australijske flote spremna su za salone, međutim Toiota Mirai i Hiundai Neko neće se prodavati široj javnosti preko zastupnika dok ne bude dovoljno mesta za punjenje gorivom.

Za sada postoje samo dva punila za vodonik otvorena za specijalizovane flote – u Melbourneu i Canberri. Hiundai takođe ima punionicu za vodonik iza sedišta u Sidneju, međutim nije otvoren za javnost.

U Evropi, Japanu i SAD-u već je moguće voziti se ekvivalentnom udaljenostom Sidneja do Melburna automobilom sa vodonikom, jer postoji mreža punionica pored konvencionalnih rezervoara za gorivo na strateški lociranim benzinskim pumpama.

Iako automobil na vodonik ima domet za vožnju od Canberre do Sidneia jednim rezervoarom, još uvek nema dovoljno mesta za punjenje gorivom za vožnju vodonikom od Canberre do Melbournea ili Sidneia do Brisbanea, iako bi Hiundai Neko (prikazan dole) mogao doći blizak sa svojih 666km najvećeg dometa vožnje.

Vlada Kvinslenda najavila je svoje suđenje automobilima sa vodonikom u avgustu 2019. godine i, u partnerstvu sa dobavljačem gasa BOC i budućom agencijom za gorivo savezne vlade, pomogla finansiranje „pilot-projekta“ od 3,1 milion dolara za instaliranje 220 kV elektrolizera i 100 kV solarne mreže na BOC-ovom ostrvu Bulver objekat, severoistočno od CBD Brisbane blizu ušća reke Brisbane.

Australijska agencija za obnovljivu energiju (ARENA) obezbedila je 950.000 američkih dolara za projekat, koji će koristiti deo gasne infrastrukture koja je već na lokaciji, kao i uspostavljanje lokalne stanice za punjenje gorivom automobila sa vodonikom.

BOC predviđa da će moći da obezbedi do 50 kg obnovljivog vodonika dnevno za novu stanicu za gorivo u Brizbejnu.

Poređenja radi, Toiota lokacija u Melburnu može da proizvede do 80 kg obnovljivog vodonika dnevno.

Stanica za punjenje gorivom u Canberri u centru Hiundaijevog procesa može da proizvede 22 kg vodonika dnevno i uskladišti 50 kg. Takođe ima opseg da utrostruči trenutni izlaz i udvostruči trenutno skladište.

Iako tačno vreme otvaranja stanice za punjenje vodonika u Brisbane-u tek treba da bude objavljeno, CarAdvice shvata da bi trebalo da bude u funkciji u roku od dva do tri meseca – a sledećih pet automobila Hiundai Neko već je stiglo, spremnih za suđenje flote.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button