fbpx
Automobili

Citroen C4 (2021) na testu: manje kaktusa, više karaktera

U brzoj traci sa benzinskim motorom od 130 konjskih snaga i automatom sa osam brzina?
Ne želim dugo da obilazim žbunje: voleo sam prvi Citroen C4 Cactus . To je bio moj auto. Ekstravagantan dizajn uparen sa puno osećaja sofe, malom teretnom masom i opremljen samo karakteristikama opreme koje su zaista bile važne. Šik bez ukrasa.

I da, lifting lica Kaktusa već je pomalo izgubio taj svedeni duh, ali je i dalje bio nekako drugačiji i dobar. A sada … dolazi novi Citroen C4. Bez kaktusa.

Promena generacije i dodaci imena
Zašto ću uopšte ukazivati na kaktus? Iako novi C4 radi bez afiksa imena? Pa, 4,36 metara dugačak crossover nije samo naslednik normalnog C4 i C-Eliseea , već nekako i pre svega idealno punilo koraka ekscentričnog Cactusa. Da bismo razumeli ovaj tok misli, pogled na dizajn bi zapravo trebao biti dovoljan.

Sa ovim neobičnim izgledom, kome trebaju natpisi Kaktus na telu? A ako to nije dovoljno, uvek možete pogledati uokvirenu udubinu na pragovima vrata vozača i suvozača. Poslednje podsećanje na jastuke zvane „vazdušni jastučići“ koje C3 ili C5 Aircross nečuveno još uvek imaju.

Ali imena su takva stvar. Budući da je tehnički novi C4 zasnovan na PSA platformi CMP (Common Modular Platform). DS3 Crossback , Peugeot 208 , Peugeot 2008 , nova Opel Mokka i Opel Corsa zasnovani su na ovoj arhitekturi .

Unutrašnjost C4 je ustvari ona malenog automobila. Dakle, trebalo bi da se zove C3. Sa međuosovinskim rastojanjem od 2,67 metara, Citroen je produžio rastojanje između prednje i zadnje osovine za nekoliko centimetara u poređenju sa ostalim izvedenicama CMP-a.

Puno prostora, (gotovo) sve na mestu
Izduženo telo posebno je primetno u unutrašnjosti na zadnjim sedištima, gde je malo ograničen prostor za glavu (na 1,88 metra testera) nadoknađen nagnutom krovnom linijom nalik kupeu s izdašnim prostorom za noge. Uzgred, zapremina prtljažnika ne pati od dizajna.

U njega stane od 380 do 1.250 litara, radni sto dužine 1,60 metara za kućnu kancelariju (isproban na ovaj način) lako se uklapa u tovarni prostor nakon što se dvodelna zadnja klupa sklopi. U poređenju sa Mocha & Co., Citroen je na istoj talasnoj dužini kao i Opel.

Mesto za volanom takođe je otporno na negativne kritike. Sve je tamo gde mu je mesto (osim dugmeta za grejanje volana, koje po mom mišljenju jednostavno pripada volanu) i izrada i izbor materijala postaju nešto cenovno prihvatljiviji od donje polovine unutrašnjosti, ali nikako neprimereno gore.

Kada pritisnete dugme za start, pozitivan utisak se malo menja. Ako ste navikli da svoj automobil započinjete laganim pritiskom na dugme, C4 će vas isprva zbuniti: čvrst pritisak je redosled dana. U suprotnom … ništa se ne dešava.

Isto se odnosi i na prekidač kojim ubacujete odgovarajuće nivoe brzine osmostepenog automatika. Lagano povlačenje ili guranje nije dovoljno. Citroen takođe želi da se ovde gura više. Donekle suprotno lakom francuskom načinu života.

Ali kada je prekidač postavljen na “D”, električna ručna kočnica se otpušta kratkim trzajem i možete da pokrenete (trzanje nije neugodno, ali zahteva malo veštine prilikom prve vožnje van uskih parking mesta – Kamera od 360 stepeni sa prihvatljivom rezolucijom).

Moćan, režanje, udoban
Mali benzinski motor sa 131 ks vozim iz 1,2-litarskog trocilindraša, koji će postati srednji benzinski motor u toku 2021. godine nakon dolaska derivata od 102 ks. Izuzetak od 155 KS iste jedinice nalazi se iznad njega.

Vožnja početnog benzinskog motora bi ponovo bila zanimljiva, jer postoji jaz između 205 i 230 Njutna metara obrtnog momenta i bilo bi uzbudljivo videti da li bi i mali Otto bio dovoljan. Budući da između testiranog modela i vrhunskog motora ima samo deset njuton metara, radije bih uštedeo doplatu od 1.375 evra.

131 ks se iznenađujuće dobro nosi sa 1,4 tona C4 i uz lagano trzanje od tri cilindra ide do 100 km / h za 10,2 sekunde (kao i „prilično brzo“ po autorovom osećaju) Sjajni osmostepeni automatski menjač, što bih svakako više voleo od ručnog menjača, posebno doprinosi osećaju brzine. Na ovaj način, prenosnik dizajnira promene stepena prenosa sa malo sile, što čini malu zabavu G-sile kada jače ubrzavate.

Teoretski, kraj bi bio 210 km / h. Iskreno? Nisam probao. Prvo, jer se buka vetra eksponencijalno povećava sa 150 km / h, a drugo, jer se brzina kretanja od oko 120 do 140 km / h mnogo bolje uklapa u potpuno udoban karakter Citroena. Da, ovde je novi C4 u potpunosti stari Kaktus. Pa čak i ako C4 pomalo liči na pogonsku mašinu za ekscentrične TikTok zvezde, Francuz to voli polako.

Sedišta su izuzetno udobna, ali nude malu bočnu potporu. Pošteno. Infotainment sistem je jednostavan za upotrebu. Važne funkcije, poput upravljanja klima uređajem, preusmerene su sa ekrana osetljivog na dodir i nalaze se ispod analognih rotacionih kontrola i tastera. Tako ja to želim.

Izuzetno glatko upravljanje je blagodat u gradskom saobraćaju i pri većim brzinama je postavljeno toliko jako da još uvek možete osetiti nagoveštaj stanja na putu.

Cena? Vruće! Sa puno serijalnosti!
Tu je i pomoć vozaču. “Drive-Assist-Package” koji je standardno uključen u vrhunsku opremu “Shine” uključuje, između ostalog, prilagodljivi tempomat i sistem upozorenja na mrtvu tačku, što može biti vrlo korisno. Sistem upozorenja za napuštanje trake (koji se zapravo preporučuje), na primer, već je uključen u bazu. Od svih elektronskih pomagača, negativno se izdvaja samo prepoznavanje saobraćajnih znakova, jer često ne primećuje bitne promene brzine.

Testirani model kreće se od 25.940 evra. U vrhunskoj opremi “Shine” tada je potrebno 26.940 evra. U zavisnosti od linije opreme, C4 ostaje oko 1.000 do 3.000 evra pod Opel Mokkom i uvek 3.000 evra pod DS3 Crossback.

Zaključak: 7.5 / 10
Za mene je nakon otprilike 1.000 kilometara jasno da novi C4 MOŽE biti ne samo idealan naslednik Kaktusa, već da JE TO Kaktus u duhu za mene. A ako je za neke to samo mali detalj nastavka doslednog doziranja električnih vrata prtljažnika, što me je inspirisalo prvim modelom pre mnogo godina.

Galerija slika: Citroen C4 Puretech 130 (2021) na testu
Citroen C4 Puretech 130 (2021) na testu
46 fotografije
Slika: Fabian Grass
Citroen C4 PureTech 130 S&S EAT8 Shine

MOTOR 3-cilindrični turbo-benzinski motor, zapremina 1.199 ccm
SNAGA 131 ks (pri 5.500 o / min)
MAKSIMALNI OBRTNI MOMENAT 230 Nm (pri 1.750 o / min)
TIP ZUPČANIKA Osmostepeni automatski menjač
MAKSIMALNA BRZINA 210 km / h
UBRZANJE 0-100 KM / H 10.2 s
POTROŠNJA 4,8 l / 100km (potrošnja na testu: 7,2 l / 100km)
EMISIJA 110 g / km
DUŽINA 4.355 mm
ŠIRINA 1.834 mm (sa preklopljenim retrovizorima)
VISINA 1.525 mm
PRAZNA TEŽINA 1.353 – 1.446 kg
ZAPREMINA PRTLJAŽNIKA 380 – 1.250 l
NOSIVOST 384 – 477 kg
OPTEREĆENJE PRIKOLICE 1.200 kg (kočeno do 12% nagiba)
OSNOVNA CENA 28.940 evra
CENA TEST AUTOMOBILA 31.390 evra

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button