fbpx
Automobili

BMV iDrive 8: Predstavljen najnoviji infotainment sistem

Otkriven je najnoviji BMV-ov iDrive sistem koji prikazuje glasovne komande i mašinsko učenje zasnovano na oblaku.

BMV je predstavio osmu generaciju svog iDrive infotainment sistema, 20 godina nakon što je debitovao u BMV E65 7 seriji.

Novi iDrive će pružiti nivo inteligencije i mašinsko učenje zasnovano na oblaku kroz svoj novi „BMV ID“ sistem, zamenjujući „BMV ConnectedDrive“ za praćenje ponavljajućih obrazaca vozača i pružajući predložene funkcije.

Satelitska navigacija sada ima funkciju nazvanu „Navigacija za učenje“, koja može predvideti navike vozača, pružajući savete o saobraćaju uživo, uprkos tome što odredište nije uneseno preko njegove 5G veze. Na primer, sistem će proveriti uobičajenu rutu kojom se putuje na posao do posla i obavestiće vas ako dođe do nezgode ili gužve u saobraćaju kako biste izbegli.

Njegova funkcija „Moji modovi“ takođe omogućava visoko integrisane unapred podešene postavke na osnovu toga ko je za volanom, s tim što sistem pamti određene želje vozača prema načinu na koji automobil obavlja na putu, uključujući režim vožnje, kontrolu menjača, upravljanje, ogibljenje, i veštački zvukovi motora.

Sistem takođe uči klimatskim preferencama i vozača i putnika, prilagođavajući temperaturu, brzinu ventilatora, grejanje i ventilaciju sedišta i grejanje upravljača. U vozilo je programirana i unapred podešena konfiguracija, za koju BMV kaže da ju je utvrdio procenom više od 440 miliona putovanja kupaca širom sveta.

Stanari takođe mogu razgovarati sa automobilom. Izgovaranje „Noge su mi hladne“ prouzrokovaće porast temperature u prostoru za stopala, a BMV će dati prednost razvoju glasovne kontrole u ​​novom iDrive-u.

Sistem iDrive 8 radiće na zakrivljenom displeju, integrišući 12,3-inčni informativni ekran i 14,9-inčni kontrolni ekran u jednu jedinicu, sa rezolucijom visoke definicije od 200 PPI. Ažuriranja softvera su „bežična“, dok će aplikacije nezavisnih proizvođača (poput platformi za strimovanje muzike) biti dostupne.

Sistem će se integrisati sa novom aplikacijom za pametne telefone koja će se zvati Mi BMV App, za koju nemački proizvođač automobila kaže da će je pokrenuti u bliskoj budućnosti.

“Novi BMV iDrive stvara personalizovanu vezu između čoveka i vozila. Njegov potpuno intuitivan rad putem inteligentne glasovne kontrole, zakrivljenog ekrana kontrolisanog dodirom i head-up diska čini ga najprijatljivijim i najsigurnijim operativnim sistemom u industriji”, BMV izvršni direktor Frank Veber rekao je na najavi.

BMV-ov iDrive je mogao biti jedan od prvih potpuno integrisanih informaciono-zabavnih sistema u serijskom automobilu, pokrenut 2001. godine sa namerom da eliminiše desetine tastera posvećenih kontroli klime i medijima, umesto da koristi revolucionarni haptički točak za kretanje kroz digitalne menije.

Iako je ideja o centralnom čvorištu za kontrolu dužnosti info-zabave od tada usvojena u industriji kao celini, iDrive prve generacije je u to vreme bio široko uzdrman zbog prekomplikovane i neintuitivne upotrebe. Tokom generacija od tada, BMV je ponovo predstavio prečice kako bi korisnicima pomogao da se lakše kreću sistemom.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button