fbpx
Automobili

2018 Land Rover Discoveri Sport TD4 (110kV) HSE pregled 5 sedišta

Ono što je trebalo da bude nedelja u Kueenslandu sa Camrijem, na kraju je postalo jedno sa Land Rover Discoveri Sport HSE, zahvaljujući besplatnoj nadogradnji od Europcara nakon što su svi raspoloživi Camris (Camri?) U floti vraćeni u nekom obliku štete.

Pre ovog iskustva imao sam vrlo malo interesa ili znanja o Discoveri Sportu, ali sam otkrio malo više od oba.

Ipak još uvek nemam pojma koje su specifikacije ovog automobila. Osim što je dizel, ne mogu vam reći koliko cilindara ima, koliko snage proizvodi ili čak koliko košta.

U stvari, nisam ni tačno siguran koji je ovo model (nisam mogao da pronađem ništa na automobilu da me obavesti da li je ovo verzija TD4, SD4, 110kV ili 132kV). Na VIN pločici stoji samo „Discoveri Sport LC“, pa tako.

Ni ja nisam čitao druge kritike o Discoveri Sport-u i namerno sam to izbegavao. To me dovodi u prilično jedinstvenu poziciju da mogu da napravim svojevrsni test slepog ukusa, a ja ću proceniti pod pretpostavkom da košta negde severno od 60 hiljada.

Naš automobil je stigao u potrebnoj beloj boji Rental, sa crnim kožnim sedištima. Imao je prilično velike ogrebotine na nekim plastičnim pločama u prtljažniku, ali je inače izgledao u prilično dobroj formi za novi automobil koji je već prešao preko 30.000 km.

Tetris – uklapanje porodice
Moja prva interakcija sa Land Roverom bila je pokušaj da se u njega smesti sav naš prtljag – veliki kofer, dva znatno manja i sklopiva kolica.

Prtljažnik je malo na maloj strani za SUV srednje veličine, najviše zbog visokog poda i nisko postavljenog teretnog zastora. Kada je potonji na mestu, nema dovoljno visine za veliki kofer koji stoji na boku. Isti kofer koji leži ravno jedva stane u šupljinu, tako da ih ni vi ne možete složiti.

Na kraju, morao sam da uklonim roletnu i nespretno je stavim između prtljaga i zadnjih sedišta da stane u sve moje stvari. Ovo je bila pomalo sramota, jer mislim da se to moglo izbeći alternativnim mehanizmom za slepe (poput bočno uvlačivog u Honda Civic hatchback-u).

Takođe vredi napomenuti da prtljažnik nije dovoljno dubok da uzdužno čuva moja, doduše, velika kolica.

U svetu u kojem postoji Honda CR-V, malo sam uznemiren kad god naletim na srednji SUV koji ne može progutati malog konja pozadi.

Ugradio sam pomoćno sedište u središnju zadnju klupu, a moje dvoje starije dece i dalje je imalo dovoljno mesta na vanjskim sedištima. I sedišta se zavaljuju, što je bio lep dodir.

Ispred su sedišta dobra. Kao, stvarno dobro. Veoma su udobni sa dobrom potkolenicom i lumbalnom potporom i u potpunosti se mogu podesiti pomoću dugmadi (čak i sa strane suvozača). Postoji funkcija memorije i za vozačku stranu, iako je nikada nisam koristio.

Moje jedino pitanje je što sedišta ne padaju dovoljno nisko. Imam 187 cm dugačkog trupa i kratkih udova (nekako poput džinovskog patuljka), a retrovizor mi gotovo smeta u pogledu na saobraćaj. U nekim automobilima se to potpuno ispreči, pa sam osetio da je Discoveri Sport bolji. Ipak je bilo dovoljno prostora za glavu, što je važno.

Proverio sam zadnju kabinu i našao mnogo više prostora za glavu nego što sam očekivao, uprkos niskoj krovnoj liniji. Za referencu, ne mogu da stanem na zadnji deo Mazde 6 ili Accord, a da mi glava ne dodiruje plafon, ali mogu u Discoveri Sport, što je dobro.

U kabini verovatno ima plastike mekog dodira – ne bih znao jer nisam od onih čudnih ljudi koji prstima prelaze preko svake površine automobila da bi proverili. Sve to izgleda dovoljno lepo, i to je dovoljno dobro za mene.

Klima uređaj je bio prilično moćan od same reči (zgodno, jer je automobil bio parkiran pod suncem), a zadnji otvori za vazduh postavljeni na B-stubu bili su lep dodir.

Pošto su svi vezani (a na centralnom digitalnom displeju u nosaču instrumenata postoji zgodan indikator pojasa) vreme je za izbacivanje!

Na putu
Nedelja je započela u Gold Coast-u, a završila se u Brisbane-u, sa puno autoceste i pomalo vijugavom u gradu – što je prirodno stanište visokopropusnog SUV-a sa dobrim razmakom od tla i (verovatno) sofisticiranim svim -sistem pogona na točkovima.

Pretpostavljam da svi Land Roveri imaju pogon na sva vrata, zar ne?

Spoljašnja vidljivost je izuzetna. Odmah sam se osećao prijatno u vožnji automobila i nisam imao problema sa ocenjivanjem zavoja na uskim mestima. Oba retrovizora su pristojne veličine i imaju staklo sa širokim uglom, dok su B-stubovi dovoljno krmeni da ne smetaju proveravanju glave prilikom promene trake.

Nije bilo praćenja mrtvih tačaka i mislim da mi nije bilo potrebno. Jedina negativna strana u ovom području je ta što je zadnje vetrobransko staklo vrlo kratko, a retrovizor postavljen prenisko. Dakle, ako na srednjem zadnjem sedištu imate instalirano veliko pojačalo za dete (kao ja), sa zadnje strane zapravo ne možete da vidite ništa. Imao sam ovaj problem u nekim automobilima i džipovima, ali ovde je posebno loše. Premeštanjem pojačala na jedno od spoljnih sedišta poboljšali ste stvari, ali ipak gubite malo perifernog zadnjeg vida. Imajte na umu ako tamo planirate da instalirate više dečijih ili pomoćnih sedišta.

Ako je problem, možete stalno uključiti kameru za vožnju unazad, umesto retrovizora. Ali ne bih to preporučio.

Iako je informativno-zabavni ekran veoma velik i jasan, vrlo širokokutni objektiv na kameri znači da stvari izgledaju mnogo dalje nego što zapravo jesu. Dobro je za parkiranje, ne toliko kada se koristi kao digitalno retrovizor.

Bilo da je reč o ovom iznajmljivanju ili ne, ali kamera takođe pokazuje malo levo.

Dolazeći do instrument table, uredno je postavljen sa brzinomerom na levoj strani, brojačem obrtaja na desnoj strani i digitalnim displejom u boji na cipelama. Kao i kod većine automobila sa automatskim menjačem, mislim da je brojač obrtaja potpuno besmislen, što njegovo prvo pozicioniranje na desnom uglu čini malo zbunjujućim.

Oba merila su prilično mala, imaju velike pomake (da bi se napravilo mesto za digitalni displej) i imaju bele igle, koje se ne ističu dovoljno od belih fontova na crnim brojčanicima.

A budući da je brzinomer na levoj strani, sve zdrave brzine vožnje uvučene su u krajnji levi ugao čitave grupe.

Sve ovo znači da, iako obično više volim merače, na kraju sam se osvrnuo na očitavanje digitalnog brzinomera na vrhu centralnog digitalnog displeja. Jasno je i ima prilično brzu brzinu osvežavanja, ali moglo bi i sa većim fontom. Ciljna brzina tempomata prikazana je desno zeleno kada je aktivirana – lep dodir.

Discoveri Sport HSE ima onaj čudni brojčanik za menjanje Jaguar-Land Rovera umesto običnog štapa. Nisam ljubitelj toga. Izgleda u redu, ali stalno prelazim na P kada mislim da pređem na R, a takođe znači da ne možete da imate ručno prebacivanje pomoću štapa. Kad to kažem, postoje lopatice na točkovima, mada ih nikada nisam koristio.

Što se tiče stvarnog vozačkog iskustva, vožnja je zaista dobra. Ni moj suvozač ni ja nikada nismo primetili neko snažno kucanje u vožnji preko manje savršenih puteva ili neravnine. Veoma popustljiv, a da ne bude plutajući.

Doduše, nikad ga nisam vozio nijednim zavojitim seoskim putevima, ali vožnja i upravljanje osećali su se složeno sa minimalnim kotrljanjem karoserije. Čini se da možete voziti mnogo brže, a da se ne brinete mnogo.

Upravljanje je u redu. Veoma je direktan, ali mogao bi i sa više osećaja. Moje glavno pitanje je što je previše lagan, posebno na brzini autoputa. Postoji osećaj da bih slučajno mogao da promenim traku ako bih kihnuo.

Pri ovim brzinama nivo buke u automobilu bio je prilično loš – mnogo bliži Mazdinoj glasnoj (kliše, znam) nego Mercedesovoj tišini. Mislim da je to uglavnom tutnjava guma od masivnih guma. Postoji brendirani zvučni sistem koji zvuči sjajno kada je automobil na gradskim brzinama ili nižim, ali zaista biste ga morali pokrenuti kad ste na autoputu.

Kao i većina savremenih dizela, motor rado vuče od nešto više od 1000 okretaja u minuti, a menjač čini sve da motor zadrži ispod 1500 okretaja u bilo kojoj brzini kako bi podstakao opušteni napredak.

Ekonomija goriva je … verovatno dobra? Užasno mi je žao, ali nisam započeo putovanje sa namerom da napišem kritiku, pa nisam pre poletanja resetovao brojač goriva ili zabeležio kilometražu. Ali to je dizel, pa verovatno možete pretpostaviti da je odličan za duga putovanja.

Ipak imam jednu žalbu na pogonski sklop. Pritisnite papučicu gasa malo niže, recimo, ako pokušavate da preteknete u poslednjem trenutku ili strelom pređete preko raskrsnice, menjač bi uvek prebacio u niži stepen prenosa umesto da jaše sa brda obrtnog momenta.

Tako se pola sekunde ništa ne dešava, počnete da budete pomalo nervozni, a onda se automobil prilično naglo baci napred.

Pazite, takvo ponašanje bih očekivao da postavim pedalu, ne samo kad je pritisnem malo više nego obično. To nije glavni problem, ali dešavalo se dovoljno često da me to nervira, posebno ako imate pun automobil uspavane dece (koju nameravate da zadržite u snu).

To je vrlo tehnologija
Kad smo kod toga, senzori sudara u automobilu su previše osetljivi. Svaki put kad bih stigao do kraja uranjajućeg prilaza ili rampe, sistemi bi vrištali krvavim ubistvom, kao da je Enterprise napadnut od Klingonaca.

“Oh, zdravo deco. Ne, nismo još tamo. Vratite se na spavanje. Molim vas.”

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button