fbpx
Uncategorized

Video pregled Toiota Corolla SKS Hibrid 2023

2023 Toiota Corolla SKS Hibrid
Ah, Toiota Corolla. Oslonac na australijskim putevima decenijama.

Od kada je sleteo u Dovn Under 1967. godine, Corolla je postala savršena stočna hrana za prve automobile, idealan kompaktni putnik i, poslednjih godina, ekonomičan hibrid.

Ali automobilska industrija se mnogo promenila otkako je Corolla debitovala na lokalnom nivou – SUV i dvokabini vladaju putevima, cene su porasle, tehnologija je napredovala i stiglo je mnogo novih učesnika, spremnih da ukradu grmljavinu Corolle.

Asortiman Corolla je prošao kroz ažuriranje srednjeg veka krajem 2022. godine, sa novom tehnologijom, novim sistemom za informisanje i zabavu, većim ekranima i više snage za hibridne modele, uz rast cena koji će odgovarati.

Dakle, da li ova mala legenda i dalje stoji po današnjim standardima? I da li je veći uvek bolji?

Koliko košta Toiota Corolla Hibrid u Australiji?
Evo, testiram Toiota Corolla SKS Hibrid 2023 – nalazi se jedan korak iznad osnovne klase i ima cenu od 34.280 dolara plus troškovi na putu, što predstavlja srednju tačku u asortimanu Corolla.

Ista klasa u nehibridnom obliku je 31.780 dolara plus troškovi na putu, što je samo 2.500 dolara pristupačnije od hibridne varijante.

Ako želite limuzinu umesto hatch-a, nema razlike u ceni.

Povrh početne Corolle, SKS dodaje stvari kao što su dvozonska kontrola klime, bežični punjač za telefon i ulazak i pokretanje bez ključa.

Sunstone Orange premium metalik boja koju nosi moj testni automobil dodaje još 575 dolara kupovnoj ceni.

Corolla je takođe jedan od retkih modela preostalih u Australiji sa početnom cenom ispod 30.000 dolara, zajedno sa rivalima kao što su Kia Cerato, Hiundai i30 ili Mazda 3. Da biste skupili ispod 30.000 dolara, moraćete da se odlučite za nehibrid osnovni model Ascent Sport, međutim.

Kao bliža varijanta koju imamo na testu, Cerato hatch srednje specifikacije košta od 31.440 dolara plus troškovi na putu, srednji i30 hatch je 30.250 dolara plus troškovi na putu, a mazda 3 hatch srednje specifikacije počinje od 33.460 dolara plus troškovi na putu.

Imajući to na umu, Corolla ima nešto skuplju početnu cenu, ali je takođe jedan od retkih automobila u svom segmentu koji je dostupan sa potpuno hibridnim pogonom – Honda Civic nudi hibrid, ali za mnogo veću cenu vožnje od 55.000 dolara – daleko.

Corollin hibridni pogon kombinuje 1,8-litarski četvorocilindrični benzinski motor sa električnim motorom, koji zajedno šalju kombinovanu snagu od 103kV i 142Nm na prednje točkove preko neprekidno promenljivog menjača.

Za one koji upoređuju hibrid sa nehibridnom Corollom, vredi napomenuti da hibrid nudi manje snage i obrtnog momenta od potpuno benzinske Corolle sa svojim većim 2,0-litarskim motorom koji može da razvije 126 kV i 203 Nm.

Tu je i bežični punjač za pametne telefone – iako je to prilično plitka ladica bez velike dubine, što dovodi do toga da moj telefon leti u nekoliko navrata.

Konačno, postoji uslužna količina prostora za odlaganje na prednjim sedištima koja je dovoljna samo za osnovne stvari, ali ne i mnogo više.

Dva držača za čaše će umestiti vaše jutarnje kafe, kante na vratima će uzeti flašu sa pićem i možda novčanik, a mala centralna konzola može da stane za vaše ključeve i druge labave krajeve, plus sadrži utičnicu od 12 volti i USB-C port.

Na zadnjem sedištu stvari su tesne.

Moje dečje sedište Britak Brava bilo je skoro previsoko da bi moglo da prođe kroz vrata, a moje dete je moglo lako da otvori kvake na vratima iz svog sedećeg položaja, tako da sam morala da pravilno vežbam bravu za decu (obično nemam često ovaj problem kod terenskih vozila).

Dečija sedišta se mogu instalirati na bilo koje od vanbrodskih sedišta pomoću ISOFIKS tačaka za vezivanje, dok su priključci za gornje vezice dostupni preko leđa sva tri sedišta.

Da budemo pošteni, ovo nije baš dizajnirano za porodice. Ako primate samo odrasle osobe, videćete da će putnici na zadnjim sedištima morati da se stisnu i sagnu da bi ušli, s obzirom da se vrata ne otvaraju posebno široko i linija krova je niska.

Kad sam ušao, smatrao sam da je prostor za noge i glavu prihvatljiv (visok sam 178 cm), ali viši odrasli će se sigurno boriti.

Takođe nema mnogo pogodnosti za putnike na zadnjim sedištima, bez ventilacionih otvora ili USB portova. Za skladištenje, padajući naslon za ruke sadrži dva držača za čaše, dok se na svim vratima nalaze držač za čaše i malena ladica za odlaganje.

Prtljažnik Corolle ima u ponudi 217L prostora za skladištenje. To je prilično malo, čak i za segment malih automobila. Poređenja radi, Kia Cerato ima skoro duplo više sa 428L, dok Mazda 3 nudi 295L.

Uspeo sam da stavim svoja kolica na sklapanje i nekoliko torbi za kupovinu i ništa više.

Ispod poda prtljažnika nalazi se privremeni rezervni točak (glavni bonus osnovne benzinske varijante je to što dobija rezervni u punoj veličini) i tvrdi, uklonjivi poklopac za teret.

Pametno uključivanje je kuka na podu prtljažnika koja se povezuje sa narandžastim rezom na poklopcu prtljažnika, omogućavajući vam lak pristup rezervnom točku ako vam zatreba.

Za dodatno skladištenje, postoje duboki bočni odeljci sa obe strane poda prtljažnika za odlaganje labavih predmeta.

Da li Toiota Corolla Hibrid ima Apple CarPlai i Android Auto?
Infotainment sistemom Corolle SKS upravlja se preko 8,0-inčnog ekrana osetljivog na dodir koji sadrži satelitsku navigaciju, digitalni radio, AM/FM radio, Bluetooth konekciju, bežični Apple CarPlai, žičani Android audio i zvučni sistem sa šest zvučnika.

Kao deo ažuriranja iz kraja 2022., ovaj sistem se sada upoređuje sa ranijim Corollama. Ipak, ekran nije veliki, grafika nije inspirativna i opcije menija su osnovne, ali je jednostavan za upotrebu i ponekad funkcija nadmašuje formu.

Dok bežični CarPlai može biti pogodan ili promašen u zavisnosti od proizvođača, Tojotin sistem održava besprekornu vezu.

Digitalni multi-informacioni displej zamenjuje tradicionalnu instrument tablu i pruža ažuriranja o putnom računaru, režimima vožnje, tehnologiji pomoći vozaču i informacijama o ograničenju brzine.

Kupci Corolle takođe dobijaju godinu dana besplatnog pristupa Toiotinim povezanim uslugama, što vam omogućava da pozovete hitne službe iz svog automobila, daljinski proverite lokaciju vašeg automobila i nivo goriva i pratite njegovu istoriju servisa i raspored preko aplikacije Mi Toiota.

Koju bezbednosnu tehnologiju ima Toiota Corolla Hibrid?
Svi modeli Corolla dobijaju kameru za vožnju unazad, aktivni tempomat sa asistencijom za praćenje trake, autonomno kočenje u slučaju nužde sa detekcijom pešaka i biciklista, praćenje mrtvog ugla, upozorenja o napuštanju trake, funkciju automatskog dugog svetla i prepoznavanje znakova brzine.

SKS klasa dodaje nadzor mrtvog ugla, prednje i zadnje parking senzore i upozorenje o poprečnom saobraćaju pozadi.

Tvrdio bih da je praćenje mrtvog ugla sada suštinska bezbednosna karakteristika – posebno na automobilima sa ograničenom vidljivošću – i verovatno bi trebalo da se nudi kao standard od osnovne klase.

Što se tiče funkcionalnosti u stvarnom svetu, otkrio sam da je aktivni tempomat bio efikasan u izvršavanju kontrole udaljenosti, sa odmerenim odgovorom koji je video da usporava efikasno, ali nežno kada se drugi automobil povuče ispred.

U međuvremenu, činilo se da su senzori za parkiranje eskalirali od mirnih do hiperaktivnih u trenutku, što je rezultiralo obiljem opreza pri parkiranju.

Kamera unazad takođe nudi dosta prostora za poboljšanje, sa zrnatom rezolucijom koja se može pokazati beskorisnom noću ili po vlažnom vremenu.

Koliko košta održavanje Toiota Corolla Hibrid?
Toiota nudi petogodišnju garanciju na neograničen kilometražu, ali dobićete dodatne dve godine pokrića za hibridni sistem i pogon ako održavate svoj automobil u skladu sa garancijom i servisnom knjižicom.

Ni servisiranje vašeg automobila vas neće koštati previše, jer Tojota ograničava cenu na 245 dolara po poseti tokom pet godina, ili ukupno 1225 dolara.

Poređenja radi, Kia naplaćuje 2022 dolara tokom pet godina za servisiranje Cerata.

U stvari, servisiranje vaše Corolle pet godina verovatno će vas koštati manje od osiguranja na godinu dana.

Prema uporednom citatu za 35-godišnjeg muškarca vozača koji živi u Četsvudu, Novi Južni Jug, Corolla će koštati 1379,57 dolara godišnje za osiguranje. Procene osiguranja mogu da variraju u zavisnosti od vaše lokacije, istorije vožnje i ličnih okolnosti.

Na osnovu Toiotinih tvrdnji o potrošnji goriva i za hibridnu i za nehibridnu Corollu, hibrid bi vam mogao uštedeti otprilike četiri rezervoara goriva na 10.000 km koje pređete – što znači da ćete na kraju vratiti razliku u kupovnoj ceni od 2500 dolara u uštedi goriva.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button