fbpx
Uncategorized

Rolls-Roice da dobije Hiundai moć

Elektrifikacija vazduhoplovstva će dovesti do toga da Hiundai i Rolls-Roice budu partneri u malo verovatnom savezu koji koristi istu tehnologiju koja se koristi za znameniti automobil Neko na gorivne ćelije u Australiji.

Kompanije planiraju da do 2025. godine imaju električno testno vozilo sa gorivim ćelijama i komercijalne avione u roku od 25 godina.

Saradnja u vazduhoplovstvu je učvršćena ove nedelje na sajmu aviona u Farnborou u Britaniji, gde je Hiundai takođe pokazao prototip unutrašnjosti helikoptera na e-pover koji je dizajnirao njegov automobilski odsek.Partnerstvo između Hiundaija i Rolls-Roicea je usmereno na sve oblasti vazduhoplovnog poslovanja, od onoga što se zove napredna vazdušna mobilnost – niz futurističkih razvoja uključujući vozila za vertikalno poletanje i sletanje – do urbane vazdušne mobilnosti, gde male automatizovane letelice prevoz putnika i tereta na malim nadmorskim visinama u prigradskim područjima.

„Hiundai je uspešno isporučio sisteme vodoničnih gorivnih ćelija na globalno automobilsko tržište i sada istražuje izvodljivost električnih i vodoničnih pogonskih tehnologija za integraciju u vazduhoplovstvo. Verujemo da je ovo ključna tehnologija koja podržava cilj globalne avio-industrije da leti sa nultom emisijom ugljenika do 2050. godine“, rekao je Jaivon Shin, predsednik Hiundai Motor Group.

Rolls-Roice je ključni dobavljač motora za velike putničke avio-kompanije, uključujući Kantas, iako avio odeljenje nije povezano sa kompanijom putničkih automobila u vlasništvu BMV-a koja proizvodi luksuzne automobile visoke klase čiji je naslov Fantom od milion dolara.„To je takođe još jedna demonstracija uloge Rolls-Roicea u pružanju rešenja koja će putnicima omogućiti održivo putovanje i pomoći u isporuci neto nulte emisije ugljenika do 2050. godine“, rekao je predsednik Rolls-Roice Electrical-a Rob Votson.

Kompanije ističu brojne prednosti programa gorivnih ćelija, od nulte lokalne emisije do tihe isporuke energije, pouzdanog izvora napajanja u vozilu i vitalne skalabilnosti koja će na kraju omogućiti let na velike udaljenosti.

Osim povezivanja sa Rolls-Roiceom, Hiundai takođe namerava da ubaci tehnologiju gorivih ćelija u regionalna vozila za vazdušnu mobilnost koja namerava da lansira 2030-ih.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button