fbpx
Uncategorized

Recenzija Mercedes-AMG GLA45 S 2021

Nema sumnje da kada je Mercedes-AMG stvorio najmoćniji četvorocilindrični motor na svetu (interni kod M139), stvorio je trenutni klasik.

Iako su zreli za trpanje u hot hatcheve, ne bi trebalo da bude iznenađenje što bi šalteri u AMG HK-u nastojali da amortizuju troškove razvoja za širi spektar proizvoda.

Uđite u Mercedes-AMG GLA45 S iz 2021. godine, trokraku zvezdu koja je na vrhunskom SUV-u.

Ovakav SUV koji je fokusiran na grad, nikome nije potreban, sa performansama ispod pet sekundi i svim uličnim pametima i privlačnošću na ivičnjacima njegovog rođaka AMG A45 hot-hetch-a. Pa ipak, evo nas.

Ovo je druga generacija GLA45 iz Mercedesove štale. I to je napredak u odnosu na rasu, istovremeno moćniji, brži i prostraniji od svog prethodnika.

Međutim, nije jeftino, Mercedes traži 108.100 dolara od vaših teško zarađenih opcija i troškova na putu. Međutim, naš test automobil nije prošao bez problema, sa nekoliko opcija koje su podigle cenu na 118.050 dolara plus na putevima.

Dodatnih 10 velikih čini 1490 dolara za metalik boju, planinsko sivu u našem slučaju, jednu od šest opcionih nijansi iz palete od osam boja gde samo Polar Vhite i Cosmos Black ne privlače premiju.

AMG Aerodinamični paket (2990 USD) dodaje masivno zadnje krilo i flicove – ili kanardove – na prednjoj šipki. Takođe izgleda agresivno, posebno ono veliko krilo koje niče sa krova.

Čini se neprikladnim da morate da platite za požudan auspuh, ali zahvaljujući evropskim ograničenjima emisije buke, novi GLA45 S je slušno sterilisan. Ipak, nikad se ne plaši. Za dodatnih 690 dolara možete izabrati AMG Performance Sound paket koji odvodi buku izduvnih gasova u kabinu. Označite to polje ako je to vaša stvar.

Tu je i paket AMG High Performance Seat od 3290 USD koji dodaje sportska sedišta sa podesivim podupiračima za dodatne zagrljaje.

Paket inovacija od 1490 dolara sa sobom donosi head-up ekran i video sa proširenom realnošću integrisanim u satelitsku navigaciju GLA45. To je zgodna mala funkcija koja projektuje stvarni pogled na ulicu sa kamere okrenute napred na multimedijalni ekran prekriven navigacionim navođenjem. Pametno je i briljantno.

Ništa od ovoga, međutim, ne razbija ideju da je GLA45 u trci da osvoji nagradu kao jedan od najbesmislenijih automobila koji su danas dostupni. Bez obzira na australsku ljubavnu aferu sa SUV-ovima i krosoverima koji se mogu voziti, ako želite performanse hot-hatch-a, kupite hot heč. Mercedes-AMG ima savršeno dobar, čak i odličan, u svojoj oružarnici.

Ipak, postoji određena vrsta kupaca, a njihov broj je verovatno prilično mali, koji cene visoku poziciju kompaktnog SUV-a, ali sa performansama hiper heč-a. Ovo je, dakle, auto za njih.

Mercedes-AMG nije jedini u ponudi vrućeg kompaktnog SUV-a, sa rivalima poput Audija RSK3 (91.110 dolara) koji traže pažnju te posebne podskupine kupaca. Ingolštatov stav o segmentu je verovatno najbliži rival GLA45, ako ne po ceni, onda svakako po performansama.

A performanse su nešto što GLA45 ima. Do kompakt-SUV pun.

Snaga dolazi od Merc-ovog herojskog i pomalo ludog 2,0-litarskog turbo motora sa četiri cilindra. Merc ga smatra najmoćnijim četiri-potom ikada napravljenim, i teško je raspravljati se sa brojevima. Kao i njegov hiper heč A45 brat, turbo četvorka od 1991 kubika ima 310 kV i 500 Nm. Oba izlaza su prilično visoka u opsegu obrtaja, 6750 obrtaja u minuti u slučaju kilovata, i između 5000-5250 obrtaja u minuti za njutn-metre. Svi ovi brojevi su prišiveni na sva četiri točka preko AMG-ovog osmobrzinskog „Speedshift“ automata sa dvostrukim kvačilom.

To je uzbudljiv i voljan brak, koji može da ubrza SUV od oko 1800 kg od 0-100 km/h za oskudne 4,3 sekunde. To je neverovatno brzo, i da pružimo neki kontekst, Audi RSK3 je 0,2 sekunde sporiji u odnosu na trostruke cifre standarda, dok GLA45-ov blizanac ispod kože, A45 hiper hatch, zahteva ubrzanje od 0 do 100 km/h za 3,9 sekundi . Treba napomenuti da je A45 skoro 200 kg lakši od svog SUV brata.

To je glup nivo performansi za ono što je naizgled SUV, ali je takođe i veoma zabavno u pravim okolnostima.

U gradu, GLA45 može da se ponaša kao ulazna tačka u asortiman, GLA200 sa svojim 1,3-litarskim četvorkom i oskudnim u poređenju sa 120 kV i 250 Nm. GLA45 ima benigni kvalitet kada je to ono što je potrebno. Rukovanje u saobraćaju u komfornom režimu je relativno mirno iskustvo. Upravljač je lagan, DCT menjači su nenametljivi uprkos njegovoj tendenciji da traži najveći mogući odnos u lovu na ekonomičnost, a motor ostaje prigušen i prigušen.

Ipak, nagnite se malo jače na papučicu gasa i mali SUV može, i hoće, skočiti napred neverovatnom brzinom – brže gotovo nego što se očekivalo. Uključivanje u saobraćaj na autoputevima nikada nije bilo lakše. Ili zabavnije.

Ali, i o, šta ali, pronađite savršenu traku puta, bacite selektor režima vožnje u Sport ili Sport+ i držite se čvrsto. Upravljač dobija nešto na težini, menjač se željnije drži stepena prenosa, sa žeđom i željom za revolucijom, dok se motor pretvara iz prigušenog režanja u kakofoničnu tutnjavu, prepunu šumova i eksplozija pri nižim brzinama.

Ako zvuk nije dovoljno opojan, nalet ubrzanja i skoro trenutni odgovor će vas ostaviti pijanim za još. Zaliva oči, a opet potpuno predvidljivo. Da, tvrdnja od 4,3 sekunde za 100 km/h je tačna. I pravilno brzo. Ali GLA45 se nikada ne oseća nepokolebljivo.

Umesto toga, zahvaljujući strožem podešavanju vešanja u režimu Sport+, kompaktni SUV se oseća čvrsto i čvrsto na putu, dok AMG-ov 4Matic sistem pogona na sva četiri točka raspoređuje obrtni moment i vuču na osovine i točkove kojima je to najpotrebnije.

Rezultat je sigurno iskustvo za volanom. Onaj gde možete sa samopouzdanjem da gurate kada to želite, a opet ga vratite na nivo smirenosti kada su deca vezana za leđa.

I to je deo privlačnosti GLA45. Dok A45 izgleda i oseća se kao pravi najtopliji hot heč heč, beskompromisno shvatanje formule, GLA45 se može predstaviti kao staložen SUV fokusiran na grad, podjednako kao kod kuće na školskoj vožnji, kao i da izrezuje neke uglove u planine. I to je ono što neki ljudi žele.

Mercedes-AMG tvrdi da će GLA45 S koristiti 9,6L/100km 98RON premijum bezolovnog. Ali, takva je priroda zveri da je malo verovatno da će se približiti tom broju. Videli smo 12,7 l/100 km, ali to je uključivalo neku živahnu zabavu. Ipak, 12,7 litara iz četiri lonca, čak i ovako manične kao što je ovaj, je malo bogato. Ipak, vlasnicima verovatno neće biti stalo.

Unutra, Mercedes-AMG GLA45 ispunjava svoju trokraku zvezdu sa puno vrhunskih detalja i rascveta dizajniranih da izgledaju i osećaju milion dolara, ili najmanje 108.000 dolara i sitniš.

Sedišta su obložena titanijum sivom i crnom lugano kožom sa dosta žutih traka koje seku kroz monohromatsku boju.

Centralni deo kabine je jednoslojni široki ekran „kokpita“ koji integriše dva digitalna ekrana od 10,25 inča – jedan za infotainment funkcije i jedan za digitalni ekran vozača. To je komplet impresivnog izgleda, sa jasnom rezolucijom i jasnoćom koja odiše HD TV ekranima. Pokreće Merc-ov najnoviji MBUKS infotainment sistem, koji korisnicima nudi obilje menija – neki bi rekli previše menija i podmenija.

Dobra vest je da im se može pristupiti na bezbroj načina: od tačpeda sa dugmadima za prečice dole na centralnoj konzoli, preko haptičkih kontrolera na krakovima volana, do upečatljive, ali na kraju ispunjene glasovne komande „Hej Mercedes“ (prepuno Gospođo Mercedes da biste razumeli šta govorite je vežba strpljenja).

Pa ipak, ponekad zbunjujući niz menija i konfigurabilnih funkcija može biti neodoljiv. Usuđivali bismo se da je to vrsta stvari sa kojom bi se novi vlasnik mogao poigrati jednom ili dvaput, odlučiti se na željena podešavanja, a zatim zaboraviti, ostavljajući preslikavanje pametnog telefona putem Apple CarPlai-a ili Android Auto-a da bi obavili težak posao.

Digitalni ekran vozača takođe se može personalizovati po ukusu. Od klasičnih brojčanika analognog izgleda do telemetrijskih očitavanja u stilu mlaznog borbenog aviona, nudi se mnoštvo informacija koje možete zbuniti i zavarati. Izabrao sam klasične brojčanike. Nazovi me staromodnim. Ili samo star.

Drugi red je dovoljno prostran i udoban za dvoje, a srednje sedište nudi uobičajeni kompromis. Pozadi se nalaze otvori za vazduh, kao i USB-C tačka za punjenje koja odgovara ukupno tri USB-C tačke napred. Tu je i podloga za bežično punjenje na prednjoj konzoli.

Za one koji žele da svojim mališanima pruže uzbuđenje, postoje ISOFIKS nosači na vanbrodskim sedištima i tri gornja sidra na naslonima sedišta. Lagana je i prozračna u kabini, uključujući i drugi red, zahvaljujući panoramskom krovu sa dva stakla koji se standardno uklapa.

Prostor prtljažnika je ocenjen na 435L i proširuje se na 1430L sa odloženim drugim redom sedišta. I tu GLA45 počinje da ima nekog smisla, sa tim kapacitetima koji lako nadmašuju prostore za opterećenje hečbeka A45 od 370L/1210L.

Ni ANCAP ni Euro NCAP nisu testirali GLA45, niti širi GLA asortiman. Ali, standardni bezbednosni sistemi u čitavom asortimanu uključuju autonomno kočenje u slučaju nužde, adaptivni tempomat, pomoć pri zadržavanju trake, praćenje mrtvog ugla zajedno sa upozorenjem na izlaz, pomoć za pažnju vozača, dok devet vazdušnih jastuka pokriva oba reda putnika.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button