fbpx
Uncategorized

Pregled Subaru Forester 2.5i-S 2022

Subaru je pomogao da se prođe put srednjeg SUV-a, ali sada kada je segment konkurentniji ikad, može li Pioneering Forester izdržati niz automobila koje je inspirisao?Još uvek je čudno videti vodeći Subaru Forester bez turbo-punjače.

Tokom 1990-ih, brend je bio jedan od prvih koji je prihvatio ideju o malom, laganom, terenskom sposobnom crossover karavanu, ili proto-SUV-u, ako hoćete.

I ne samo to, već je Subaru nastavio da prati segment SUV vozila više od 20 godina od tada, i uvek sa liderom sa turbo punjenjem na vrhu. Sadašnja peta generacija Subaru Forester-a stigla je 2018. godine – bez turbo motora – a krajem prošle godine je prepravljen i nadograđen za Australiju.

Pre nego što pitate, ne, turbo model nije dodat, ali brend i dalje razmišlja o tome globalno. Međutim, pre nego što pređemo na procenu našeg vrhunskog modela Subaru Forester 2.5i-S 2022, hajde da na brzinu pogledamo širi asortiman.

Subaru Forester 2.5i iz 2022. pokreće stvari kao početni model po ceni od 37.890 dolara pre nego što krene na put. Standardne karakteristike uključuju odličan Subaruov EieSight paket za pomoć vozaču sa prilagodljivim tempomatom, automatskim kočenjem, praćenjem mrtvog ugla i upozorenjem na poprečni saobraćaj pozadi.

Snaga dolazi od 2,5-litarskog atmosferskog motora sa četiri cilindra sa 136kV/239Nm, kao i svi nehibridni Foresteri sa 2,0-litarskim pogonom u ponudi.

Sledeće je uparivanje Subaru Forester 2.5i-L i Hibrid L iz 2022. Iako ima iste nadogradnje u odnosu na osnovni model kao što su vrhunska obloga od tkanine, automatsko kočenje unazad i kamera za prednji pogled, par se razlikuje u pogledu pogonske linije. Redovni Subaru Forester 2.5i-L iz 2022. košta 40.290 dolara, a 2.0-litarski hibrid L 43.290 dolara.

Posle ova dva, naići ćete na Subaru Forester 2.5i Premium i Forester 2.5i Sport iz 2022. Po ceni od 43.090 dolara i 44.840 dolara respektivno, trikovi sa opremom poput izvorne satelitske navigacije, električnih prednjih sedišta sa električnim preklapanjem zadnjih sedišta na jedan dodir i električnih vrata prtljažnika dolaze za novac.

I na kraju je naš testni automobil, Subaru Forester 2.5i-S iz 2022. To je vodeći model koji košta 46.340 dolara pre nego na putevima, a dolazi kao 2,0-litarski hibrid za 49.290 dolara.

Naš automobil je nehibridni 2,5-litarski model sa istom snagom od 136kV/239Nm kao u ostatku redovnog opsega. To je jedini Subaru Forester koji ima kožnu oblogu, fensi Harman Kardon premium stereo i srebrne detalje dizajna iznutra i spolja.

Hajde da vidimo kakav je vrhunski Forester iznutra i kako se vozi.Ne samo da možete da rotirate svoju nogicu za punih 360 stepeni za neprekidan pogled van automobila, već i nizak rez linije prozora i položaj sedenja viši od proseka znače da možete i da zavirite nadole i van blizu automobila.

To čini automobil fantastičnim za korišćenje na prenaseljenim, zajedničkim prilazima, bilo u stambenim kulama ili malim stambenim kompleksima. Kada se oduševite velikom stakleniku, možete se smestiti u ostatak kabine.

Dizajn enterijera je neuvredljiv, jednostavan i tradicionalan. Dok su skoro svi ostali prešli na polu- ili potpuno digitalne instrument table, Subaru se i dalje zadovoljava sa dobrim starim parom analognih brojčanika pored kojih se nalazi mali centralni ekran.

I dalje je savršeno čitljiv i lak za upotrebu, ali izgleda pomalo staro u odnosu na druge u razredu. Još jedan element stare škole je volan, jer njegov niz od 20 dugmadi (uključujući sirenu) ponovo izgleda i deluje zastarelo.

Pored nekog njihovog dizajna, ergonomski je i jednostavan za korišćenje, tako da sami procenite da li vam se sviđaju ili ne. Ostatak kabine je dobro sastavljen i prilično dobro promišljen, sa držačima za čaše i velikim prostorima za odlaganje, vinilnim oblogama sa penom preko donjih delova centralne konzole o koje možete da udarate kolena, i odličnim taktilnim dugmadima za kontrolu klime sistema.

Međutim, stvari kao što je lociranje USB porta za integraciju pametnog telefona u kabini na otvorenom ispod stereo uređaja znači da su vaši kablovi uvek prikazani, uvek neuredni i uvek ometaju automatski menjač.

To je osim ako ne kupite kraći kabl, ali vam i dalje ostaje ružnoća. Glupo je kada postoji fantastična konzola za naslon za ruke da premesti ove portove i umesto toga sakrije sve – koja već ima utičnicu od 12 volti.

Osim toga, oba ekrana na prednjoj strani su laka za korišćenje i jasna za čitanje. Sedišta su udobna iako malo ravna, kožna obloga izgleda i deluje dovoljno pristojno za novac, a vozačeva klupa ima memoriju u dve pozicije i električno podešavanje, ali nema lumbalni oslonac.

U drugom redu, prostor je fantastičan za klasu vozila. Lično visok 183 cm i sedeći iza svog vozačkog položaja, otkrio sam da svi moji udovi nisu udarili u tvrdu plastiku.

Mogli biste skoro udobno da smestite tri odrasle osobe preko leđa, s obzirom na ravnu prirodu klupe na zadnjem sedištu. Ugradio sam dečje sedište Britak Graphene Convertible i ustanovio da je kabina pogodna za njegovo postavljanje i napred i nazad.

Čak je i moje visoko sedište Infasecure Ralli – pogodno za decu mlađu od četiri godine – prošlo test. Njegov preterano visok i siguran naslon za glavu nije kvario liniju krova kao što je slučaj kod drugih, više stilizovanih srednjih SUV vozila sa zanosnim linijama krova inspirisanim kupeom.

Ostali sjajni trikovi pozadi uključuju par naslaganih džepova za skladištenje, dva USB porta za punjenje, ventilacione otvore i još jednom fantastično velike džepove na vratima koji će sa lakoćom progutati flašu vode.Ako više volite kafu, tu su i dva držača za čaše u preklopnom naslonu za ruke za svaki slučaj. Iza cele akcije nalazi se prtljažnik pristojne veličine sa 498L prostora za odlaganje sa svih pet sedišta u igri.

To je odlična veličina za klasu, čemu pomaže i čudno visoka visina krova Forester-a. Pronaći ćete omiljeni skuter vašeg deteta pored ogromne mesečne prodavnice bez brige, ili alternativno oboriti sedište i dobiti drumski bicikl pozadi bez mnogo gužve.

Sa preklopljenim sedištima, ima 1740L za igru do visine krova, čineći prostor raznovrsnim i dobrim za pomeranje velikih ili glomaznih predmeta.Infotainmentom unutar Subaru Forester 2.5i-S 2022 upravlja 8,0-inčni ekran osetljiv na dodir sa Apple CarPlai-om, Android Auto-om, izvornom navigacijom i digitalnim radio emitovanjem. Iako je 85 procenata napred u pogledu povezivanja – nedostaje samo bežično preslikavanje pametnog telefona – veličina ekrana je mala u poređenju sa današnjim standardima.

Mnogi drugi u segmentu imaju jedinice od 10 inča i više i sa modernijim softverskim interfejsima sličnim vašem Apple iPhone-u. Uprkos teškoj grafiki, Subaruov sistem je jednostavan za korišćenje i razumevanje, i ostaje čitljiv u svim uslovima.

Budući da je Forester 2.5i-S vrhunski model, dobijate i Harman Kardon stereo sa osam zvučnika sa namenskim pojačalom. Čak i sa otmjenim brendiranjem, malo je razočaralo uši ovog recenzenta.

Melodije poput Blood australijske grupe Bliski istok zvučale su stisnuto i uzdržano, dok Black Sabbath Planet Caravan nije bio ubedljivo živ niti postavljen na odgovarajući način. Dobar je, ali ne tako dobar kao drugi premium brendirani audio sistemi u automobilima sličnog stila.Kao što se i očekivalo, Subaru Forester 2.5i-S iz 2022. nosi ocenu bezbednosti ANCAP sa pet zvezdica nakon što je testiran 2019.

Postigao je dobar rezultat za zaštitu odraslih putnika sa rezultatom od 94 odsto, ali je blago pao za sisteme pomoći bezbednosti, gde je ukupno zaradio 78 odsto.

Međutim, to je u čitavom opsegu, a čitav asortiman nema koristi od istih nivoa naprednih sistema za pomoć vozaču (ADAS).

Pošto je naš test automobil vrhunski model, on dobija sve od automatskog kočenja u slučaju nužde za napred i nazad, upozorenje na poprečni saobraćaj pozadi, kamere na prednjoj i bočnoj strani vozila i zadržavanje trake pomoći sa poluautonomnim režimom, samo da spomenemo neke.Još jedan stilskiji izbor je Mazda CKS-5 GT iz 2022. godine, ali sa 48.990 dolara je daleko skuplja. Brend takođe prodaje Mazdu CKS-5 Touring Active iz 2022. za 42.880 dolara, ali ima manju opremu u poređenju sa skromnim Foresterom.

Servisiranje Subarua je malo skupo, a prve tri godine koštaju 342,29 USD, 591,72 USD, 343,89 USD ili 1277 USD. Četvrta i peta godina koštaju 794,17 dolara i 350,31 dolara, što znači da pet godina vlasništva košta ogromnih 2422 dolara.Živahno je u pokretu, ubrzava dovoljno brzo od samog početka i održava te dobre osobine kroz brdovitu oblast Southern Highlands u Novom Južnom Velsu, čak i nakon što je u potpunosti opterećen zalihama iz Buningsa.

Kolica, drvo i mešavina lonaca u vuči, nije imao problema sa (legalnim) preticanjima u desnoj traci i generalno u dobrom ritmu. Udobnost u vožnji je takođe odlična, jer se ukupna kombinacija vožnje i rukovanja više naginje obilasku i opuštanju.

Ljuljaće se i osećaće se kao da je teško kada ga gurnete kroz brži zavoj bliže granici, ali je na kraju neuvredljiv i konzervativan.

Pri redovnim brzinama – iu stvarnosti – zaista je dobar, nudi odličnu apsorpciju udaraca u sredini ugla i mogućnost da ostanete prisebni na osrednjim putevima pri brzini.

Subaru je ovde postigao ravnotežu između vožnje i upravljanja, menjajući beskorisne više ešalone svojih sposobnosti upravljanja za udobnost i blaženstvo koje nudi 99 odsto vremena u svakodnevnim scenarijima.

S obzirom da neki brendovi automobila imaju ovu ravnotežu naopako, sa Forester-om ćete završiti na desnoj strani dogovora, barem za porodični SUV. CVT menjač je takođe iznenadio u odnosu na očekivanja, pošto je Subaru sada dobro obučen u elastični rastezljivi menjač.

On prilično dobro oponaša običan auto sa pretvaračem obrtnog momenta po gradu, sa lažnim i stepenastim promenama stepena prenosa koje vam daju utisak da se ne razlikuje od vašeg poslednjeg automobila. Tek kada pritisnete gas, automobil će zujati pri jednom broju obrtaja dok menjač radi svoje, ali čak ni tada ne deluje tako rastezljivo i gubitljivo kao što su stariji CVT-ovi imali tendenciju.

Odličan je partner za 2,5-litarski bokser četvorokrevetni motor i pomaže da se izvuče najbolje iz motora sa prirodnim usisavanjem sa svojim opsegom snage koji se nalazi u srednjem do visokom delu njegovog brojača obrtaja (tahometra).

Ostale stvari koje utiču na vaš nivo udobnosti u unutrašnjosti uključuju vidljivost i tačku gledanja koju pruža, lagano, ali dovoljno direktno upravljanje i koliko je štedljivo uopšte.

Koristio je 7,5 l/100 km preko devetodnevnog kredita za vozila, samo 0,1 l više od zvaničnog kombinovanog potraživanja od 7,4 l/100 km. Lepo je znati da se teorija i stvarnost spajaju, posebno jer će cene goriva stalno rasti u doglednoj budućnosti.Ako je jedna od vaših malih tačaka za razmatranje stilski broj koji će impresionirati svoje prijatelje, komšije i prijatelje, onda možda potražite negde drugde.

Ali ako želite dobar, čist i pošten porodični SUV, Subaru Forester 2.5i-S 2022 je jedan od boljih izbora koje možete napraviti. Njegova udobnost u vožnji je na mestu za porodični automobil, a njegove kutaste, a ipak bezbedne proporcije znače da je to ergonomski tour de force.

Velika četvrtasta vrata prtljažnika otkrivaju predivan put za teret za bacanje životnih ostataka, a drugi red – ispunjen USB portovima – takođe će ušutkati decu.

Kako je Forester Hibrid pomalo razočaran, ima smisla za sada se odlučiti za jeftiniji i bolji Subaru Forester 2.5i-S iz 2022. godine, dok Subaruove elektrificirane pogonske jedinice još ne sazre.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button