fbpx
Uncategorized

Pregled Maserati Kuattroporte Trofeo 2022

2022 Maserati Kuattroporte
Limuzine višeg ranga su po svojoj prirodi retke zveri. Automobili kao što je Maserati Kuattroporte Trofeo iz 2022. podižu ljestvicu još više zahvaljujući performansama koje guraju kovertu zahvaljujući V8 V8-u koji kuca ispod haube.

I, za razliku od Mercedes-Benz i BMV limuzina, na koje se često gleda kao na limuzine za iznajmljivanje na aerodromima, Maserati Kuattroporte zadržava osećaj ekskluzivnosti koji će verovatno biti primećen na parkiralištima za vozila i predvorju vinarija pored Bentlija i Rols-Rojsova.

Dakle, kakav je život za volanom jedne od najekskluzivnijih australijskih luksuznih limuzina visokih performansi? Uskačemo da saznamo.

Koliko košta Maserati Kuattroporte u Australiji?
Maserati Kuattroporte se nalazi kao Maseratijev vodeći sedan iznad malo manjeg Ghibli limuzine i kao korak u odnosu na automobile poput velikog SUV-a Levante, ali bez ciljanog pristupa performansama MC20 kupea i roadstera.

U okviru Kuattroporte asortimana možete birati između tri modela: GT, Modena i Trofeo, koji isključivo pokreće 3,8-litarski tvin-turbo V8 motor, u poređenju sa 3,0-litarskim tvin-turbo V6 u GT i Modeni .

Nakon nedavnog porasta cena, raspon počinje od 215.000 dolara za Kuattroporte GT, 275.000 dolara za Kuattroporte Modena, i dostiže maksimum od 385.000 dolara za Trofeo – sve bez troškova na putu.

Trofeo specifikacije su ozbiljno napredovale, sa 433kV tvin-turbo V8 i pogonom na zadnje točkove koji isporučuju maksimalnu brzinu od 326km/h. Međutim, nije da smo to iskusili na ovoj vožnji.

Spolja, Trofeo igra suptilnu pretnju sa dvostrukom rešetkom završenom u sjajno crnoj boji, otvorima prednjih branika od karbonskih vlakana, poklopcima retrovizora, ukrasima B stubova, zadnjim difuzorom i još mnogo toga, plus crvenim tačkama na prednjim zaštitnim otvorima i oznakama . To i set 21-inčnih aluminijumskih felna koje se voze – naravno – na prilagođenoj melodiji šasije ekskluzivno za Trofeo.

Koliko prostora Maserati Kuattroporte ima unutra?
Unutrašnjost Kuattroportea je suzdržano mesto za provođenje vremena. Izgled nije ono što biste nazvali bezvremenskim, ali Maseratijev pristup će sigurno bolje izdržati test vremena od LED rasvete koja izlazi iz svake površine koju nađete u modernom Mercedes-Benzu.

To su klasični dodiri, poput zakopanih uskršnjih jaja, koje vredi tražiti. Mali trozubac u osnovi menjača, Maserati časovnik u centru kontrolne table, pažljivo usaglašena unutrašnja struktura od karbonskih vlakana i elegantni pokazivači u stilu sata daju osećaj ravnoteže i luksuza.

Konzola nudi policu za bežično punjenje sa poklopcem, prekrivene držače za čaše i mali naslon za ruke sa poklopcem. Nije napravljen za upotrebu, ali dovoljno dobar da barata vašim ključevima, novčanikom i telefonom.

Pedantno prošiveno sedište i koža na vratima su divni za pogled i izuzetni na dodir. Miris enterijera ne ostavlja nikakvu sumnju da su u celosti korišćene prave, vrhunske kože. Ne samo na površinama za sedenje, naravno, već i na instrument tabli, vratima i konzoli.

Položaj za vožnju je nisko postavljen, a sedišta nisu nešto na čemu sedite. Toneš u njih. Balans pada negde između potpunog sportskog automobila i udobnog tourera. Ni posle solidnog dana za volanom nisam mogao da nađem zamerku prednjim sedištima.

To ne znači da Kuattroporte ima pokrivene sve baze. Ne očekujte da ćete ovde naći masažu sedišta, ali grejanje i hlađenje prednjih sedišta, kao i grejanje zadnjih sedišta su uključeni. Prednja sedišta su opremljena električnim podešavanjem, a vozačevo sedište dolazi sa opozivom memorije.

Zadnja sedišta su, shodno tome, malo osnovnija. Nema prilagođavanja, a sigurno ne vrste sa napajanjem. Ako tražite naslonjeno zadnje sedište, otoman na rasklapanje, zabavu na zadnjim sedištima ili kontrole na konzoli, potražite na drugom mestu. Jasno je da je fokus na vozaču.

Zadnji red nudi impresivan prostor za noge za dva vanbrodska putnika, ali prostor za glavu je ograničen. Centralno sedište je opremljeno sigurnosnim pojasom, ali teško je zamisliti ko bi tu mogao da stane: sedište je visoko, usko i opkoljeno je visokim tunelom za prenos.

Pokrenute zadnje roletne na vratima i zadnjem vetrobranu nude privatnost barem za VIP osobe. Tu su i vrata koja se meko zatvaraju za doživljaj više limuzine.

Poklopac prtljažnika se na sličan način pokreće i nudi 530L prostora za skladištenje. Blizu 535L Mercedes-Benz S-klase sa dugim međuosovinskim rastojanjem, a iza 505L Audija S8 i bednih 420L u Bentlei Fliing Spuru. Ako vam je potrebno više prostora, zadnje sedište je takođe podeljeno u razmeri 60:40 i može se preklopiti za dugo utovar.

Da li Maserati Kuattroporte ima Apple CarPlai?
U osnovi infotainment sistema je MIA (Maserati Intelligent Assistant), koji je 10,1-inčni zakrivljeni ekran za informacije i zabavu sa ekranom osetljivim na dodir.

U osnovi sistema je operativni sistem Android Automotive, plus pristup Apple CarPlai-u i Android Auto-u, ugrađena navigacija, digitalni radio, plus niz namenskih prečica na ekranu do drugih funkcija info-zabave, kontrole klime i podešavanja vozila. Na vrhu se nalaze prečice za grejanje/ventilaciju sedišta i grejanje volana.

Grafika je visoke rezolucije i vreme učitavanja između ekrana je munjevito. Meniji su laki za praćenje, a Maseratijev korisnički interfejs (koji u velikoj meri odražava onaj drugih brendova iz matične kompanije Stellantis grupe) je gladak i lak za dešifrovanje.

Za lakšu upotrebu u pokretu, Kuattroporte takođe ima mali rotacioni kontroler montiran na konzoli, koji omogućava sekundarnu kontrolu funkcija na ekranu.

Standardna audio oprema uključuje audio sistem sa 10 zvučnika, ali ovaj automobil je bio opremljen opcionim Bovers & Vilkins vrhunskim surround sistemom. Jasnoća i izražen srednji opseg (gde se čini da dosta zvuka u automobilu pada) dovoljno su impresionirali fotografa Teda i mene da smo se samo nemo pogledali i klimnuli glavom. Označite ovo polje, svakako.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button